A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок № 28 Ознайомлення з борошняним цехом. Інструктаж за містом занять, організації робочого місця, безпеки праці. Приготування пельменів.( 23.03.2022)

Дата: 16.03.2022 09:54
Кількість переглядів: 138

Опрацювати теоретичний та відео матеріали.

Приготувати страву, та надіслати фото ( відео) звіти.

   Одним із спеціалізованих цехів підприємств ресторанного господарства є цех борошняних виробів для випуску пиріжків печених, млинчиків, біляків, вареників, пельменів та ін. Такий цех можна організувати як на підприємствах ресторанного господарства, які виконують повний цикл виробництва, так і на заготівельних поряд з кулінарними цехами.

   У цеху борошняних виробів встановлюють просіювачі  борошна, тістомісильну машину, продуктивність якої залежить від потужності цеху; електросковорідки, жарочні шафи; з механічного обладнання - універсальний привід зі змінними механізмами, м'ясорубку.

          При приготуванні чебуреків, домашньої локшини для розкатування тіста використовують виробничі столи з дерев'яним покриттям. Для механізації процесу призначені тісторозкатувальні машини, на яких можна регулювати товщину тіста. Для нарізання домашньої локшини застосовують ножі "кухарської трійки"; для формування чебуреків використовують зубчастий різець.

 тісторозкачувальна машина для тіста

 

 машина для нарізування лапши

 

 

Стіл виробничий з дерев’яною поверхнею

 

 Вареники, пельмені готують на потокових лініях, що складаються з трьох ділянок: приготування начинок, замісу тіста і порціонування. Для порціонування виробів використовують спеціальні апарати. Для вареників готують різні фарші: картоплю з цибулею, капусту, сир і т. ін.

  Готові вареники, пельмені заморожують в камерах швидкого заморожування і зберігають при температурі -2... -5°С.

Для приготування пиріжків борошно просіюють. У тістомісильній машині замішують дріжджове тісто. М'ясний фарш для начинки обсмажують на електросковорідках і пропускають через м'ясорубку. Потім пиріжки смажать у фритюрі або випікають у жарочних шафах.

Організація робочого місця

   Універсальні робочі місця призначені для виконання однотипних, а іноді і різних операцій. Устаткування таких місць різноманітне і змінюється в залежності від виконуваної роботи.

   Площа кожного робочого місця повинна бути достатньою для зручної роботи. Сучасні виробничі столи крім стільниці оснащені цілим рядом полиць, шухляд, що забезпечує правильне збереження дрібного устаткування й інвентарю і посуду.      Джерело світла повинне бути ліворуч від робочого місця на відстані не більш 6 - 7 м.  Для забезпечення безпеки в роботі встановлюють огородження, щитки, запобіжні пристрої. Ножі зберігають у спеціальному пристосуванні у краю стола або на стіні. Інструмент і інвентар розміщають від працівника праворуч, а оброблюваний продукт - ліворуч.

Ваги , спеції і приправи при необхідності розташовують у глибині столу на відстані витягнутої руки, обробну дошку - перед собою.

  Під час роботи працівник повинен  стояти прямо, не сутулячись. Неправильне положення корпуса викликає швидку стомлюваність. Деякі операції кухар може виконувати сидячи, тому в кожному цеху необхідно встановити високі табурети. 

  Функціональні ємності, призначені для збереження, попередньої обробки, готування, транспортування і роздачі продукції, полегшують працю кухарів і знижують витрати ручної праці на 30 - 40%. Зовнішні розміри функціональної ємності відповідають внутрішнім розмірам засобів їхнього переміщення.

  У залежності від типу і потужності підприємства передбачають такі засоби переміщення функціональних ємностей, як контейнери, пересувні стелажі, візки з піднімальною платформою.

  Кожен цех на виробництві комплектується устаткуванням індивідуально, відповідно до його функціональних призначень.

 

 

Тема програми: Приготування прісного тіста та виробів з нього

Тема уроку: Приготування прісного тіста та формування пельменів.

Завдання:  Ознайомитися з темою уроку, повторити попередній матеріал ( технологія приготування прісного тіста) .  За допомогою технологічних карток навчитися готувати фарш для пельменів, формувати пельмені,варити на відпускати.

Фотозвіт надіслати у вайбер групу 6.

 

Але спочатку про саму страву

 У багатьох народів є свої «пельмені». Це китайські цзяо цзи, італійські равіолі та тортелліні, кавказькі манти, хінкалі, чебуреки, узбецькі чучвару і самса, та навіть пиріжки - всі вони родичі.

 Загальний принцип таких страв - начинка, загорнута у бездріжджове пісне тісто. Варіацій цієї страви безліч, і кожен рецепт з часом набув специфічних особливостей. Так, в Сибіру пельмені готувалися з незвичною нам м'ясною начинкою - ведмежатини або м'ясом інших диких тварин.

Звідки вони взялися?

  Пельмені мають китайське коріння. Колись вони були відомі тільки на території Китаю і суміжних країн, наприклад, Монголії.

 До ХІІІ століття пельмені були відомі виключно в межах китайської імперії, в усякому разі, згадок про появу подібної страви в інших країнах відмічено не було. Саме з того часу ця універсальна страва пішла на захід разом із завойовниками.

  Спочатку пельмені потрапили на Кавказ і в Середню Азію, потім у Сибір, де рецепт осучаснився. Особливо популярні стали пельмені в Х-ХІІІ століттях серед кочових народів, раціон яких складався, в основному з м'ясних страв, а також серед сибіряків народів за безсумнівну зручність - робилися вони один раз восени і заморожувалися на усю зиму.

Технологічна карта

Тісто для пельменів

Сировина

Норма на 1 кг

Брутто (г)

Нетто(г)

Борошно пшеничне

700

700

яйця

1 1/2 шт.

60

вода

260

260

сіль

15

15

Вихід

-

1000

       

 

                                     Технологія приготування

 

 У просіяне борошно додати воду, в якій розчинити яйця, сіль. Замісити тісто однорідної консистенції. Тісто вважають готовим, якщо при натискуванні пальцем на його поверхню заглиблення відновлюється.

 Тісто залишають на 20-30 хв., закривши серветкою або кришкою, для

набухання клейковини і надання йому еластичності.

 

Вимоги до якості

Зовнішній вигляд – тісто для пельменів

Колір – білий

Консистенція – м’яка

Смак і запах – сирого тіста

 

 

Технологічна карта

Пельмені

Сировина                    

 

Норма на 1 кг

 

Брутто (г)

Нетто(г)

Тісто для пельменів

-

370

Яловичина(котлетне м’ясо)

310

230

Свинина( котлетне м’ясо)

310

264

Цибуля ріпчаста

57

48

сіль

9

9

Перець чорний мелений

0,5

0,5

цукор

1

1

вода

100

100

Маса фаршу

-

640

Яйця для змащування

20

20

Вихід

-

1000

       

 

Технологія приготування

 Для фаршу м’ясо і цибулю подрібнити на м’ясорубці, додати сіль, цукор, перець, холодну воду.  Все ретельно перемішати.

 

  У разі ручного формування пельменів тісто розкачати шаром 1,5-2 мм завтовшки, краї розкачаного шару на ширину 5-6 см змастити яйцем.

 На середину змащеної смужки вздовж покласти рядами кульки фаршу масою 7-8 г на відстані 3-4 см одна від одної.

 

 Потім краї змащеної смужки тіста підняти, накрити фарш, після чого  вирізати пельмені спеціальними виїмками із затупленим обідком. Маса 1 шт. 12- 13 г.

 

 Обрізки тіста без фаршу використовують при повторному  розкачуванні.

 Сформовані пельмені викласти в один ряд на посипані борошном дерев’яні лотки і до варіння зберігати при температурі нижче 0? С.

 

  Пельмені варити 5-7 хв. у киплячій підсоленій воді (на 1 кг пельменів 4 л води і 20 г солі) при слабкому кипінні.

 

Готові пельмені обережно вийняти шумівкою або друшляком, дати воді стекти і порціону вати.

 Перед подаванням полити маслом, сметаною або оцтом, або маслом і посипати тертим сиром. Можна посипати дрібно нарізаною зеленню кропу або петрушки (3-4 г нетто на порцію).

Вимоги до якості

Зовнішній вигляд – пельмені  политі маслом, сметаною або оцтом, або маслом посипані тертим сиром.

Колір – білий

Консистенція – м’яка, соковита

Смак і запах – пельменів з присмаком масла, сметани або оцтом.

 

 

     

                                                                        

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора