A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок 36. Історія виникнення вафель.

Дата: 03.04.2024 22:38
Кількість переглядів: 11

ЧЕТВЕР, 04.04.2024 р.

Тема 6: Кондитерські вироби (7 годин).

Урок 36. Історія виникнення вафель.

Інформаційний матеріал: 

Завдання для виконання: Опрацювати навчальний матеріал. 

25 березня гурмани та любителі солодкого в усьому світу відзначають дуже смачне свято, яке називається Міжнародним днем вафель. Відомо, що першими вафлями ласували ще мешканці Стародавньої Греції. З тих часів десерти з «печивом у кліточку» розвивалися, з’являлися нові рецепти. Спокусливо ароматні, надзвичайно смачні та з хрусткою скоринкою вафлі є вишуканим десертом, який полюбляють та випікають в усьому світі. До речі, американці мають власне свято вафель, називається воно Національним днем вафель та відзначається 24 серпня.

ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ СВЯТКУВАННЯ МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ВАФЕЛЬ?

День вафель почали відзначати у скандинавських країнах. Люди, що там мешкають, просто обожнюють цей десерт. По-шведськи назва свята звучить як Vaffeldagen. Вона співзвучна з Весняним жіночим днем. Цікаво, що від цього свята до католицького Різдва рівно 9 місяців. Віряни католицької церкви вважають, що саме 25 березня Архангел Гавриїл сповістив Діву Марію, що вона завагітніла та народить Спасителя світу.

Хоча безпосереднього відношення до церковного святкування Вафельний день не має, проте саме в цей день шведські жінки залишали всі свої зимові справи та починали займатися весняними. І одним з них було випікання смачних вафель з глибокими сотами. У 1620 році рецепт вафель потрапив з Голландії до Північної Америки.

ВИНИКНЕННЯ ВАФЛІ

Така страва як вафлі була відома ще з 13 століття до нашої ери. Давні греки випікали пласкі паляниці, придавлюючи їх двома пластинами з рисунком у вигляді бджолиних сот. Пластини виготовляли з металу та з’єднували між собою шарнірним механізмом. Таким чином рідке тісто наливали на одну пластину, придавлювали іншою та ставили на відкритий вогонь для випічки.

Завдяки простому рецепту, швидкому приготуванню та високим смаковим якостям лакомина швидко набула популярності у Європі. Ними здебільшого приторговували вуличні торговці. Існує безліч рецептів вафель. Їх можна приготувати  з борошна та води, а можна додати додаткові компоненти: яйця, молоко та мед. 

РІЗНОВИДИ ВАФЕЛЬ

У світі є понад 100 різновидів вафель, не говорячи вже про кількість рецептів. Тонкі, товсті, хрусткі, пухкі, з ягодами, з овочевою начинкою тощо. Ми познайомимо вас з найпопулярнішими.

Австрійські – їх ще називають віденськими. Це м’які, пишні та тоненькі вафлі з соковитою начинкою. Куштують їх холодними. Без додавання начинки страву подають до столу у гарячому вигляді та додатково прикрашають ягодами, морозивом чи будь-яким сиропом. Саме віденські вафлі часто застосовуються у приготуванні вафельного торта.

Англійські вафлі складно віднести до десерту, радше це звичайна закуска. Під час їх приготування до тіста додають картопляні чи вівсяні пластівці. Вафлі ще гарячими скручують у трубочку, яку начиняють різноманітними овочевими начинками та соусами.

Американські – американці дуже полюбляють вафлі і у них є свої улюблені рецепти. Варто сказати, що американські вафлі відрізняються від своїх європейських побратимів за смаком та формою. Зазвичай це пухкі та м’які вироби, які подаються з солодкими чи солоними стравами. Щоб їх приготувати до тіста додають соду чи розпушувач тіста.

Бельгійські вафлі знайомі у двох інтерпретаціях: льєзькі та брюссельські. Перші – хрусткі та тверді вироби округлої форми, що випікаються з карамелізованим цукром. Брюссельські ж вафлі, навпаки, є м’якими та пухкими, оскільки виготовлені на основі дріжджового тіста. Їх куштують холодними чи гарячими, попередньо присипаючи цукровою пудрою чи сиропом.

Особливістю рецепту голландських вафель є використання карамельного сиропу, який під час застигання склеює між собою два листки випічки. Голландські вафлі ще відомі під назвою строп вафель, що в перекладі означає «вафлі з сиропом».

Чеські оплатки, що походять з Карлових Вар. Два листки випічки охайно склеюються між собою сироповою начинкою, що її майже непомітно. До тіста, під час приготування вафель, додають мінеральну воду та шматочки мигдальних горіхів. 

Італійські піцеллі попри свою назву мають мало спільного з піцою, радше це тоненькі листки вафель у вигляді квітки. Випічку куштують у звичайному вигляді чи згорнувши в трубочку для фруктової начинки. Для випікання піцеллі використовують спеціальну сковороду з особливою формою квітки.

Крумкаке – норвезькі вафлі, які мають вигляд вафельних трубочок, начинених згущеним молоком. Це традиційна солодка страва подається до столу у Норвегії на Різдво. 

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВАФЕЛЬ В ІСТОРІЇ

  • 1620

    В 1620 р. голландські пілігрими прибувають до Північної Америки та пригощають поселенців своїми вафлями.

  • 1735

    В тогочасних європейських газетах починається вживатися слово «вафля».

  • 1789

    Томас Джефферсон (який пізніше став президентом США) подорожує до Франції, де захоплюється французькими стравами. Повернувшись з подорожі, він привозить «пристрасть до вафель» та вафельницю, якою у ті часи користувалися французькі кондитери.

  • 1800

    Американці починають запроваджувати так звані вафельні вечірки, на яких ласують вафлями с сиропом чи випічкою с нирками.

  • 186924 серпня

    Американець нідерландського походження на ім’я Суартаут Корнеліус презентує свою першу вафельницю та отримує на неї патент. До речі, саме в цей день американці відзначають національний вафельний день.

  • 1911

    У масове виробництво надходить перша електрична вафельниця, призначена для комерційного використання. Вафля стає невіддільною частиною американської кухні.

  • 1964

    Світ знайомиться з новими вафлями, які згодом називають бельгійськими. На міжнародній виставці у Нью-Йорку бельгієць Моріс Вермеш презентує цікавий рецепт власної дружини. Це вафлі на основі дріжджового тіста з вершками та полуницею.

ЯК СВЯТКУВАТИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВАФЕЛЬ?

Є декілька справ, які обов’язково треба зробити в цей день. Зібратися з друзями та відвідати кафе, де готують смачні вафлі. Також можна віднайти на теренах інтернету рецепти популярних різновидів цієї випічки та приготувати вафлі для своїх рідних та близьких. Однак для випікання знадобиться спеціальна сковорода, її можна купити у магазинах побутової та кухонної техніки. 

Ще одна ідея для святкування та поширення цього дня – провести майстер-клас для знайомих або продавати свіжовипечені вафлі на вулиці.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора