A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема №3 Основи безпеки керування трактором і зерно - і кукурузозбиральним комбайном. 15.11.22 Заняття №11.Послідовність діі органами керування під час зрушення машин з місця, розгону, гальмування. Прийоми переключення передач.

Дата: 01.11.2022 18:37
Кількість переглядів: 74

Опрацювати та законспектувати в зошит, відповісти на контрольні запитання. 

ЗАПЧАСТИ ДЛЯ СЕЛЬХОЗТЕХНИКИ - Группа компаний «Спецтехснаб» - Кабина для  Т-150К

   Рух трактора з місця. При русі трактора з місця утворюються сили інерції, які направлені в бік, протилежний руху. Водій відхиляється назад, притискується до стінки сидіння. При гальмуванні чи різкій зупинці трактора сили інерції направлені в бік руху і водій відхиляється вперед. Тому, при русі трактора з місця, розгін тракторного агрегата чи зупинці необхідно поступово діяти педалями і важелями керування, подачею палива, муфтою зчеплення і гальмами. Завжди слід дотримуватись правил, що випереджають дію педаллю чи важелями керування подачею палива по відношенню до ходу педалі муфти зчеплення як при її включенні, так і при виключенні. Перед зрушенням трактора з місця лівою ногою натискують на педальмуфти зчеплення до підказу, включають передачу, правою ногою поступово тиснуть на педаль подачі палива, а потім плавно, але швидко включають муфту зчеплення. В гусеничному тракторі зміну подачі палива робиться переміщенням рукою важеля керування подачі палива. Включати передачу слід плавно, не прикладаючи великого зусилля до важеля переключення передач. Якщо передача не включається, важіль повертається в нейтральне положення на короткий час включають муфту зчеплення, потім знову її виключають і включають потрібну передачу. Неможна залишити муфту зчеплення виключену довгий час, так як це приводить до перегріву і підвищеному зносу деталей муфти зчеплення. И рекомендується починати рух трактора при підвищеній частоті кручення колінчастого валу двигуна в разі появи великих динамічних навантажень в силовій передачі трактора. Для поступового руху з місця потрібно чітко засвоїти координацію рухів лівої і правої ноги. Спочатку натискують на педаль керування подачі палива, задаючи двигуну середню частоту кручення колінчастого вала двигуна, а потім плавно, але швидко пускають педаль керування подачею палива. Випереджаюча дія педаллю керування подачею палива необхідна для того, щоб двигун не зупинився при положенні зовнішнього, навантаження в період розгону трактора.

   Перемикання передач. При виконанні завдання дозволяється керування трактором лише на понижених передачах. При керуванні трактором треба сидіти прямо, не виглядаючи з кабіни, весь час слідкувати за показником контрольних приладів. На початку необхідно відпрацювати навики по зміні швидкості руху -трактора шляхом збільшення чи зменшення подачі палива, а потім зміною передач. Здобувачі вищої освіти повинні навчитися безшумно переключати передачі знизької на вищу і навпаки. Переключення передач в колісних трактора х проводиться на ходу, а в гусеничному при повній зупинці трактора. При включенні передач, важіль без прикладення зусиль переводять в потрібне положення. Переключаючи передачу, не слід нагинатися вперед чи відштовхуватись назад. Треба зразу ж відпрацювати навик дивитися вперед на дорогу, а не на важелі і педалі. Бажано на першому занятті засвоїти порядок з подвійним ввімкненням педалі муфти зчеплення. При подвійному виключенні муфти зчеплення з зрівнянням кутових швидкостей шестерні коробки передач за рахунок зміни частоти кручення колінчастого валу однієї передачі на іншу, зменшується знос деталей коробки передач. Для переходу на нижчу передачу треба виключити муфту зчеплення і зменшити частоту кручення, колінчастого валу двигуна, важіль коробки передач встановити в муфту зчеплення, натиснути на педаль ножного керування подачею палива (при цьому кутові швидкості шестерень коробки передач вирівнюються), виключити муфту зчеплення, важіль коробки передач перевести з нейтрального положення на нижчу передачу, встановити потрібну частоту кручення колінчастого валу двигуна і поступово відпустити педаль муфти зчеплення. Переключити з нижчої на вищу досить за один вижим педалі муфти зчеплення для розгону трактора на даній передачі, слід відпустити педаль керування подачею палива, натиснути на педаль муфти зчеплення,, а правою рукою без затримки в нейтральному положенні швидко включити передачу. Після цього натиснути на педаль керування подачі палива і плавно, але швидко відпустити педаль муфти зчеплення, інструктор уважно слідкує за кожним рухом учня, положенням рук на кермі, розподіленням уваги при переключенні передач на ходу трактора                                                                                 Часто із-за відсутності досвіду переключення передач на ходу трактора учень всю увагу приділяє на те, як переключити передачу, губить орієнтир, і в цей час трактор може відійти від маршруту руху і наїхати на перешкоду. 

   Поворот трактора. Поворот гусеничного трактора здійснюється за допомогою важелів керування і гальмівних педалей. Радіус повороту залежить від зусилля натиску на педаль гальмі. Відключаючи одну з гусениць від силової передачі трактора, можна виконати поворот трактора з радіусом, що дорівнює половині ширини колії трактора. Поворот гусеничного трактора вправо і вліво з великим радіусом виконують, користуючись важелями повороту. При великому радіусі повертати трактор слід шляхом багаторазового натиснення на важіль в цілях попередження перевантаження механізму повороту. Для здійснення більш крутого повороту важеля треба потягнути на себе до відказу, а потім плавно натиснути на гальмівну педаль з зусиллям, що забезпечує необхідний радіус повороту. Закінчують поворот в зворотному напрямку: спочатку відпускають педаль і після цього повертають в початкове положення важіль керування поворотом. Неможна натискувати на гальмівну педаль, не вернувши в початкове положення важіль керування поворотом. Перед поворотом обов'язково треба знизити швидкість руху трактора, зменшивши частоту кручення колінчастого валу двигуна. При крутому повороті гусеничного трактора слід звертати увагу на відсутність перешкод на ділянці повороту. Великі нерівності фунту і каміння можуть стати причиною поломки ходової частини чи спадання гусеничного ланцюга. При крутому повороті важеля керування вижимають на себе до відказу і потім плавно, але швидко нажимають на відповідну педаль гальм. Для поступового виходу трактора з крутого повороту рух в потрібному напрямку необхідно одночасно відпустити педаль гальм і важіль керування механізмом повороту. При керуванні колісними тракторами необхідно враховувати більш високу швидкість їх руху в порівнянні з гусеничними і, як слід цього, більшу ймовірність дорожніх аварій. При виконанні крутого повороту колісного трактора на малій швидкості дозволено користуватися гальмівними педалями. При повороті вліво чи вправо плавно тиснуть відповідну педаль лівого чи правого гальма. Ця вправа відпрацьовується на"вісімці".           При повороті колісного трактора неможна схрещувати руки на кермі. Необхідно своєчасно включати вказівники поворотів. 

    Гальмування і зупинка трактора. Гальмувати трактор дозволено слідкуючими засобами: гальмами, двигуном і комбінованим способом. Гальмівні пристрої використовують для гальмування трактора в зазначеному місці зупинки, при крутому повороті, в разі термінової зупинки і при стоянці. Дія на гальмівну педаль повинна бути плавною. Різке гальмування можливе тільки в аварійних ситуаціях. Гальмування двигуном виконується для зниження швидкості руху під нахил, на слизькій дорозі та ін. Для гальмування зменшують частоту кручення колінчатого валу, внаслідок чого двигун перетворюється в гальмівний агрегат, що забирає енергію. Для зупинки трактора необхідно виконати слідуючи операції: виключити муфту зчеплення, зменшити подачу палива, виключити передачу, поставній важіль переключення передач в нейтральне положення, включити муфту зчеплення, якщо трактор зупиняють на схил, необхідно натиснути одночасно на педаль муфти зчеплення і заблокувати педалі гальм, зафіксувати гальмівні педалі фіксатором і привести вдію стояночні гальма. Дуже важливо при зупинці трактора правильно встановлювати важіль переключення передач в нейтральне положення. Із-за відсутності опиту часто залишають важіль при включеній передачі. Не бачу чи цього учень відпускає педаль муфти зчеплення, і трактор починає рухатись. Слід пам'ятати, що неможна підходити до трактора до тих пір, поки той що знаходиться в кабіні не встановить важіль переключення передач в нейтральне положення і не вийде з кабіни. Перевірку установки важеля в нейтральне положення призводять покачуванням важелі в різні боки.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора