A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема уроку 10: Гігієнічна оцінка якості зернових продуктів (зерна, борошна, крупи), хліба та хлібопродуктів.

Дата: 16.03.2024 18:17
Кількість переглядів: 19

ЧЕТВЕР, 21.03.2024 року.

Тема 2: Гігієнічна оцінка якості харчових продуктів.

Тема уроку 10: Гігієнічна оцінка якості зернових продуктів (зерна, борошна, крупи), хліба та хлібопродуктів.

Підручники: Навчальний посібник  В.О.Коваленко, В.В. Євлаш, Л.О. Чернова, М.Л. Серік, С.П. Антоненко, Б.О. Панікарова  Л.Д. Кришемінська, Ю.Л. Клименко, О.В. Луценко “Харчова безпека хлібобулочних та кондитерських виробів”  Т.В. Шленская, Є.В. Журавко. Санітарія та гігієна харчування, 2004.

Домашнє завдання: Опрацювати навчальний матеріал. Відповісти на питання.

Виконання надіслати на електронну пошту tatianalitvinenko15081967@gmail.com

Інформаційний матеріал:  «Гігієнічна обробка якості хліба та хлібопродуктів».

 

Гігієнічна оцінка якості зернових продуктів

Зернові продукти є одними з основних і незамінних у раціоні харчування людини, і тому дуже важливо, щоб вони були якісними та безпечними.

До продуктів переробки зерна відносять борошно і виготовлені з нього хлібобулочні та макаронні вироби, крупи і круп'яні вироби. Борошно сумнівної якості при санітарно-гігієнічній експертизі досліджують за нормативами чинних стандартів і за санітарно-гігієнічними показниками.

При санітарній оцінці борошна визначають вміст шкідливих, домішок: ріжків, гірчаку, куколю, головні та ін., які потрапляють у нього під час помелу зерна і можуть спричинювати харчові отруєння.

При санітарно-гігієнічній оцінці борошна проводять дослідження на наявність шкідників борошна, які можуть з'явитися в ньому в разі зберігання в незадовільних умовах. Найчастіше спостерігаються борошняний хрущак, млинова вогнівка, кліщі. Для виявлення засміченості борошна шкідниками його просіюють через густе сито. Якщо в результаті просіювання на ситі виявлено грудочки, обплутані павутинням, чохлики, лялечки комах-шкідників, живих хробаків жовтувато-кремового кольору, борошно вважають засміченим. При виявленні шкідників використання борошна для харчових цілей заборонене.

Крупи

У крупах під час санітарно-гігієнічної експертизи визначають вміст токсичних елементів, радіонуклідів, мікотоксинів. Згідно з гігієнічними вимогами вони не повинні перевищувати встановлених допустимих рівнів. При проведенні санітарно-гігієнічної експертизи круп також визначають запах, колір, смак, вологість, зараженість шкідниками, вміст шкідливих домішок (пісок, насіння отруйних рослин, металеві домішки). У крупах містяться такі самі отруйні рослинні домішки, як у зерні. Кількість їх регламентується санітарними нормами. Забороняється використання для харчових цілей круп, заражених амбарними шкідниками та їх екскрементами.

Кулінарні вироби з круп, що містять домішки зерен гірчака, набувають гіркого смаку і непридатні для використання в їжу та підлягають утилізації.

Зернобобові

При санітарній оцінці зернобобових визначається вміст в них токсичних речовин, які можуть викликати отруєння. Токсичні речовини квасолі (фазеолунатін і фазин) руйнуються тільки в разі тривалої термічної обробки протягом 1-2 годин.

Хлібобулочні вироби

При санітарній оцінці хлібобулочних виробів визначаються їх вади і хвороби, що викликаються розвитком мікроорганізмів. Виникнення мікробного псування зумовлене недотриманням санітарних правил під час транспортування й зберігання хлібобулочних виробів і, як наслідок, створенням відповідних умов для розвитку мікроорганізмів і грибів. До неякісних ознак хліба належить ураження його пліснявою, картопляною хворобою, пігментоутворюючими бактеріями. Хліб, заражений пліснявою, картопляною хворобою чи пігментоутворюючими бактеріями для харчових цілей непридатний.

 

Показники якості зернопродуктів

 

Показник

Крупи

Борошно

Вологість, %, не більше

14-15,5

15

Зольність, %, в межах

0,65-2,25

0,6-2,0

Засміченість, %, не більше

0,2-0,5

0,2-0,5

Зіпсовані зерна, %, не більше

0,2-0,4

-

Шкідливі грибки, %, не більше:

- маточні ріжки, головня

- гірчак

- кукіль

- геліотроп

 

0,05

0,02

0,1

не допускається

 

0,05

0,02

0,1

не допускається

Мінеральні домішки (земля, пісок, скло), %

0,1

0,1

Залізні спилки, %, не більше

0,3

0,3

Кліщі, комахи

не допускається

не допускається

Кислотність, градуси, не більше

-

2,5-6

Клейковина, %, не менше

-

25-30

 

 

Стандартні вимоги до хліба, макаронних виробів

 

№ стандарт

Вид борошна

% виходу борошна (сорт)

Форма виробу

Товщина скоринки, мм,

не більше

Вологість, %, не більше

Пористість, %, не менше

Кислотність, градуси, не більше

верхньої

нижньої

5107

Житнє

95 (обойна)

Подовий

4

5

49

42

12

5108

-“-

-“-

Формовий

4

3

49

42

11

5139

Пшеничне

96 (обойна)

Подовий

5

5

47

55

6

5139

-“-

-“-

Формовий

5

4

47

55

6

7972

-“-

75

(1 сорт)

Батон

2

3

43

70

3

 

-“-

-“-

Макаронні вироби

-

-

13

-

3-6

 

Контрольні питання:

1. За якими ознаками класифікують зерноборошняні товари?

2. Харчова цінність і споживні властивості крупи, борошна.

3. Види і товарні сорти круп, борошна.

4. Вимоги до якості круп, борошна.

5. Умови і терміни зберігання зерноборошняних виробів.

6. Вплив окремих технологічних операцій на формування якості хлібобулочних виробів.

7. Харчова цінність хліба, його значення в харчуванні.

8. Класифікація та асортимент хлібобулочних виробів.

9. Вимоги до якості хлібобулочних виробів.

10. Назвати дефекти хлібобулочних виробів та причини їхнього виникнення.

 

Використана література:

1. Л.Д. Кришемінська, Ю.Л. Клименко, О.В. Луценко “Харчова безпека хлібобулочних та кондитерських виробів”.

2. Л.О. Шаран, В.В. Цирульнікова, О.С. Павлюченко. Гігієна та санітарія: «Харчові технології та інженерія» – К.: НУХТ, 2013. – 170.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора