A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок№ 2.Тема:Виконання збирання кукурудзи.

Дата: 12.09.2023 14:25
Кількість переглядів: 39

опрацювання та конспектування матеріалу :

Збирання кукурудзи на зерно виконується за двома схемами - з отриманням качанів і з обмолотом.

В першому випадку технологічний процес збирання полягає в зрізі стебел, відриві від них качанів і очищення качанів від обгорток. Стебла і листя при збиранні подрібнюють для подальшого силосування.

У другому випадку качани обмолочуються в процесі самої прибирання. Така технологія дає можливість використовувати на збиранні кукурудзи зернозбиральні комбайни та спростити організацію збиральних робіт.

Кукурудзу в качанах прибирають головним чином в стадії повної стиглості. Іноді її прибирають і в стадії воскової стиглості, щоб отримати кращий за кормовим якостям силос за рахунок зелених стебел.

Основний спосіб збирання кукурудзи в качанах - комбайновий, при якому скошування стебел, відділення від них качанів і очищення їх від обгорток, збір качанів в бункер і подрібнення стебел відбуваються за один прохід машини - кукурудзозбирального комбайна.
Застосовують (за кордоном) і роздільне збирання, яка виконується двояко: або скошуванням стебел разом з качанами з подальшим відділенням качанів і подрібненням стебел, або відривом качанів на корені і подальшим скошуванням і подрібненням стебел.

Технологічний процес збирання стиглої кукурудзи з одночасним обмолотом такий же, як і при збиранні зернових культур. Цей процес може виконуватися прямим комбайнуванням і роздільно. У першому випадку використовують переобладнані зернозбиральні комбайни. Щойно зібраному зерно піддається далі післязбиральної обробки - очищення, сушіння та закладці на зберігання. Роздільне збирання двухфазная. У першій фазі скошують кукурудзу в період ранньої повної стиглості і укладають її в валки. Після дозрівання через 7-10 днів підбирають її з валків і обмолочують зернозбиральними комбайнами (друга фаза).

Післязбиральної обробки кукурудзи в качанах передбачається на стаціонарних пунктах і включає очищення (або доочищення) качанів від обгорток, відділення дробленого зерна і домішок, закладку в сховища, обладнані системами природної або штучної підсушування з автоматичним управлінням. Такі пункти забезпечують потоковий індустріальний метод збирання кукурудзи з мінімальними втратами врожаю за рахунок виключення перевалочних операцій та утилізації обгорток, дробленого зерна і різних домішок.

Технологічні процеси збирання та післязбиральної обробки кукурудзи на силос включають в себе наступні операції: скошування, подрібнення і навантаження подрібненої маси в транспортні засоби; транспортування маси до місць силосування; вивантаження і ятати її в силосні споруди; трамбування силосної маси і укриття. Такі ж операції передбачаються і при збиранні інших силосних культур.

Збирання кукурудзи на силос може виконуватися двома способами - комбайнових і роздільним. Основний спосіб збирання кукурудзи на силос - комбайновий, при якому операції скошування, подрібнення і навантаження подрібненої маси виконуються силосозбиральні комбайни.

Роздільний спосіб застосовують для деяких силосних культур на ділянках, незручних для комбайнового збирання, а також при приготуванні силосу з суміші різних культур.

Основні типи машин. Так само як і при комплексній механізації виробництва картоплі та інших сільськогосподарських культур, обробка та підготовка грунту під посів кукурудзи, внесення добрив, захист рослин від шкідників і хвороб виконуються машинами загального призначення. Для інших операцій технологічного процесу виробництва кукурудзи на зерно та післязбиральної обробки служать спеціалізовані машини, включені в затверджену систему машин для комплексної механізації вирощування і збирання кукурудзи.

Але і в цій системі машин, так само як і для інших просапних культур, найбільш спеціалізованими є посівні і збиральні машини, а також машини та обладнання пунктів післязбиральної обробки кукурудзи. Машини ж для міжрядної обробки посівів, т. Е. Просапні культиватори, такі ж, як і для інших просапних культур (картоплі, цукрових буряків, овочевих культур), і відрізняються лише робочими захопленнями і застосовуваними робочими органами.
Сівалки. Для посіву кукурудзи у всіх зонах застосовуються уніфіковані навісні сівалки СКНК -6 І СКНК -8. Ці машини розраховані на посів каліброваних насіння і з заданою кількістю насіння в гніздо (при квадратно-гніздовий і прямоугольно-гніздовим посівах за схемами, що виходять при поєднанні різної ширини міжрядь (607090 105120140 180210 і 270 см) і междугнездій (607090 120140 і 180 см). Основні ж міжряддя 6070 і 90 см, причому междугнездій 60 і 90 см можуть бути отримані лише при використанні пристосувань - мірних дротів з відстанями між упорами 120 і 180 см. Пунктирний посів насіння кукурудзи при тих же міжряддях може проводитися із середніми відстанями між насінням в порядку від 16 до 55 см.

. Сівалки можуть бути використані для висіву насіння інших культур (Соняшнику, рицини, арахісу, суміші кукурудзи з соєю або горохом). Одночасно з посівом насіння в рядки вносяться і мінеральні добрива. Обидві сівалки уніфіковані і відрізняються лише числом висівних секцій.

Системою машин на 1976-1980 рр. передбачена заміна цих сівалок нової навісний машиною типу СКНК -8 Для квадратно-гніздовим (70X70 см) і пунктирного посівів кукурудзи з пристосуваннями для висіву соняшнику, рицини, арахісу, сорго, суміші кукурудзи з соєю та горохом, а також гранульованих інсектицидів. Для посіву кукурудзи по стерні на грунтах, схильних до вітрової ерозії, розроблена бороздковая сівалка СБК -4. Для її роботи не треба попередньо готувати грунт. За один прохід вона утворює борозенки, висіває насіння кукурудзи пунктирним способом, накочує рядки і підрізає бур'яни в міжряддях. Сівалка чотирирядна з шириною міжрядь 90 см..

Культиватори-рослиноживильника. Для міжрядної обробки посівів кукурудзи системою машин передбачені культиватори-рослиноживильника КРН -42 І КРН -56. Вони погоджені з робочим захопленням з сівалками СКНК -6 І СКНК -8. Для міжрядної обробки і підгодівлі рослин культиватори забезпечуються набором робочих органів (односторонні, стрілчасті, універсальні і долотоподібні лапи, Рихло-тільні лапи, підкормові ножі, лапи-отвальчіков, прополювальні борони, голчасті й суцільні диски, щитки-будиночки, бороздореза).

Обидва культиватора уніфіковані по влаштуванню вузлів і відрізняються робочою шириною захвату.

Кукурудзозбиральні комбайни. Для збирання кукурудзи в качанах призначений кукурудзозбиральний комбайн «Херсонець-7». У господарствах є і комбайни колишніх випусків марки  ККХ -3.

Для роботи на підвищених швидкостях в агрегаті з енергонасичених тракторів розроблений і пройшов випробування комбайн «Херсонець-7В» підвищеної продуктивності.

Кукурудзу на зерно з обмолотом качанів прибирають переобладнаним зернозбиральних комбайном. У систему машин входять спеціальна жатка ЖКН -28М І подрібнювач стебел І-15У. для переобладнання молотарки зернозбирального комбайна потрібно також додатковий комплект деталей. Жатка ЖКН -28М Навішується на комбайн замість звичайної його жатки, а подрібнювач І-15У - замість копичник.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора