A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок 29. Практична робота 1: Твір на тему "Українська кухня".

Дата: 27.01.2024 14:21
Кількість переглядів: 13

ЧЕТВЕР, 15.02.2024 р.

Тема 5: Українська кухня (7 годин).

Урок 29. Практична робота 1: Твір на тему "Українська кухня".

Інформаційний матеріал: Інформаційні відео.

Вправа: https://learningapps.org/15626324

Завдання для виконання: Опрацювати навчальний матеріал. Підготувати твір на тему "Українська кухня".

Виконання надіслати на електронну пошту tatianalitvinenko15081967@gmail.com

Українська кухня

З яким словом у вас асоціюється українська кухня? Всі ці пишні пампушки, ароматне сало, соковите м’ясо з печі, картопля з зеленню, що парує … Смачна, ситна, цікава, самобутня … Все це вірно, але не дозволяє до кінця сформувати уявлення про українську кухню. Щедра – ось найбільш точне слово для неї. Столи, які ломляться від домашніх страв і закусок, ледь гість переступить поріг будинку господині, відповідні оригінальні рецепти до кожного свята. Млинці на Масляну, 12 страв на Різдво, яблучні пироги в честь свята Спаса. І це лише мала частина святкових українських традицій.

Українська кухня ситна і різноманітна. В її основі лежать м’ясо, зокрема, свинина, сало, різноманітні овочі. І ще одна візитна картка української кухні – це випічка та вироби з тіста. Історія України дуже багата. І вона знайшла відображення в кулінарії. Українці завжди займалися сільським господарством, працювали на полях і городах. Страви, які готували сім’ї, були з того, що було під рукою. Вони були наваристими, поживними і часто навіть жирними, щоб наповнити людей силами і витривалістю.

Як готувати страви української кухні?

Українську кухню люблять у всьому світі. Особливо, її фірмові страви. Звичайно ж, це борщ, вареники, сирники, пампушки, копчене або солоне сало. Основні способи приготування – це відварювання і запікання. Справа в тому, що з давніх-давен головним атрибутом для приготування їжі була піч. У ній варили каші, картоплю, борщі, тушкували м’ясо і випікали хліб. Навіть перебуваючи в степу, козаки або мисливці, піймавши рибу або підстрелив дичину, варили з неї бульйони і юшки, а не смажили над багаттям.

Через те, що Україна часто перебувала в стані завоювання різними народами, то в українську кухню перекочували деякі традиції сусідніх країн. Так, наприклад, від татар і турків в українську кухню прийшло обсмажування у великій кількості розпеченого масла, а від німців використання подрібненого рубленого м’яса. Також характерним для української кухні є використання часнику. З ним печуть пампушки і хліб, додають в борщ, їм шпигують сало і м’ясо. У 19ст в українську кухню увійшли баклажани і помідори, які раніше вважалися їжею іноземців, а також буряк. Завдяки цьому з’явилися ті рецепти, які ми любимо й до цього дня.

Рецепти української кухні

В нашій країні дуже рано проявилася професія кухаря як окреме ремесло. Ще при перших монастирях були певні монахи, які займалися виключно приготуванням їжі. Пізніше такі кухарі з’явилися і в будинках заможних сімей, і у знаті. Саме завдяки такому розподілу праці формувалася багата і різноманітна українська кухня. Готування їжі перетворилося на справжнє ремесло, яке розвивалося, удосконалювалося і перетворювалося в мистецтво. Завдяки монахам-кухарям з’явилося безліч традиційної релігійної випічки і святкових рецептів.

Незважаючи на різноманітність домашньої худоби, а також дичини і риби в лісах і річках, м’ясні страви вважалися святковими. У звичайні дні подавали страви з овочів, тіста і молочних продуктів. Саме тому овочеві страви і різноманітна випічка так сильно розвинені в українській кухні. Рецепти з овочів включають в себе велику кількість інгредієнтів, завдяки чому є дуже смачними й незвичайними.

Також окреме місце в українській кухні займає картопля. Її відварюють, запікають з салом, подають зі шкварками або зеленню, з нею готують пироги та вареники, деруни, зрази. Вона, нарівні з хлібом і кашами, є одним з головних гарнірів в українській кухні.

Популярні страви української кухні

• Борщ

• Вареники з різними начинками

• Холодець

• Пампушки

• Галушки

• Картопля відварна або печена

• Вергуни (аналог хмизу)

• Печеня

• Домашня ковбаса

• Деруни

• Млинці (налисники)

• Січеники

• Сало солоне

• Закуски з сала

Напої української кухні

Багатством відрізняються не тільки страви української кухні, а й напої. Серед них всілякі узвари – корисні і солодкі компоти із сухофруктів або ягід. До речі, узвар також є традиційним представником різдвяного столу. Дуже популярні в українській кухні напої, які виходять шляхом бродіння – квас, меди, пиво. З тих пір, як в Україні прижився буряк, цукор став невід’ємною частиною кулінарії. Збільшився асортимент не тільки десертів, але і напоїв. Горілка, наливки, варенуха, вино і різні настоянки подаються на багатий український стіл в такому ж достатку, як і страви.

Не дарма українська кухня так популярна в усьому світі. Вона щедра, багата, різноманітна. У кожному рецепті відчувається українська душа, відображається наш менталітет і гостинність, сердечне тепло, з яким в українців прийнято зустрічати гостей. Якщо ви ще цього не зробили, то вам потрібно обов’язково познайомитися ближче з українською кухнею. Вона варта того! Спробувавши національні страви, ви не зможете їх забути, і назавжди збережете в собі частинку українського тепла і привітності разом з нашими традиційними рецептами!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора