A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок№9. Тема:Механізм керування комбайна.

Дата: 06.09.2023 14:10
Кількість переглядів: 121

Зернозбиральні комбайни КЗС-9-1, КЗС-9М, РСМ-10, “Лан”, СК-5М та ін. мають класичну схему розміщення робочих органів і допоміжних службо­вих частин.

Зернозбиральний комбайн КЗС-9-1 “Славутич” складається з жатної частини, молотарки, копнувача або подрібнювача соломи, бункера для зер­на місткістю 6,7 м3, кабіни з органами керування, двигуна СМД-31.16, передніх ведучих і задніх напрямних пневматичних коліс, трансмісії, ме­ханізмів привода робочих органів і транспортерів, трьох автономних гідро­систем, електрообладнання, системи автоматичного керування і контролю.

Регулювання. Висоту зрізування 50, 100, 145 і 185 мм жаткою в режи­мі копіювання регулюють переміщенням башмаків по висоті. Зусилля тиску башмаків на ґрунт змінюють натягом блоків пружин механізму зрівноважування. Переміщення мотовила за висотою і в поздовжньому напрямку проводиться гідроциліндрами. Частота обертання мотовила ре­гулюється варіатором з гідроприводом. Зазор між спіралями шнека і дни­щем (10-15 мм) – забезпечується переміщенням вертикальної плити з під­шипниками по висоті на боковинах жатки. Частоту обертання барабана молотильного апарата в межах 465-1013 об/хв регулюють гідрофікова-ним варіатором/ Зазори між билами барабана і підбарабанням у межах 14-55 мм на вході і 3-43 мм на виході встановлюють вмикачем електро­привода. Частоту обертання вала вентилятора 355-916 об/хв регулюють гідрофікованим варіатором. Зазори між жалюзями решіт у межах 0-17 мм встановлюють важільним механізмом.

Комбайн РСМ-10 “Дон-1500Б” має будову і робочий процес аналогічні КЗС-9-1. На комбайні встановлений барабан молотильного апарата діаме­тром 800 мм і домолочувальний пристрій роторного типу. Він може ком­плектуватись жатками з шириною захвату 6, 7 і 8,6 м.

РСМ-10 складається з жатної частини, молотарки, копнувача або по-дрібнювача соломи, бункера для зерна місткістю 6 м3, кабіни з органами керування, двигуна внутрішнього згоряння потужністю 163 кВт, перед­ніх ведучих і задніх напрямних пневматичних коліс, трансмісії, механіз­мів привода робочих органів і транспортерів, трьох автономних гідросис­тем, електрообладнання і системи контролю та сигналізації.

 

Регулювання. Висоту зрізу (50, 100, 150 мм) при копіюванні жаткою поля регулюють переміщенням башмаків за висотою, а в режимі без копі­ювання (50-800 мм) – гідроциліндрами. Силу тиску (300 Н) башмака на ґрунт регулюють натягом пружин гідроциліндрів жатки. Частоту обер­тання мотовила (12-57 об/хв) змінюють переміщенням зірочок і варіато­ром з електроприводом. Привід реверса робочих органів жатної частини здійснюється електродвигуном. Кут похилу пальців граблин мотовила змі­нюють вручну.

Частоту обертання молотильного барабана (280-650 або 650-1500 об/хв) регулюють гідрофікованим варіатором і планетарним редуктором. Зазор між билами барабана і підбарабанням регулюють тягами підвісок і двома важелями. Частоту обертання вентилятора (600-1500 об/хв) регулюють варіатором з електроприводом.

Комбайн СК-5М складається з жатної частини, молотарки, бункера міст­кістю 3 м3, копнувача або подрібнювача соломи ПУН-5, двигуна потужністю 103 кВт, ходової частини, кабіни з органами керування, двох незалежних гідросистем, електрообладнання та системи контролю і сигналізації.

Робочий процес. Під час руху комбайна мотовило відокремлює смугу хлібної маси і підводить її до різального апарата. Зрізана хлібна маса спрямовується мотовилом до шнека жатки, що зміщує її в центр і паль-чиковим механізмом подає до транспортера похилої камери, який спря­мовує масу до приймального бітера. Вітер подає її до барабана молотиль­ного апарата для обмолоту. Дрібний ворох проходить крізь решітку підба-рабання і потрапляє на стрясну дошку, а грубий ворох подається відбій­ним бітером на соломотряс, який виділяє вільне зерно із соломи. Зерно по днищу клавіш соломотряса сповзає на стрясну дошку, а солома спрямо­вується в копнувач або подрібнювач соломи. Дрібний ворох зі стрясної дошки надходить на решета очистки для виділення зерна, яке спочатку потрапляє в зерновий шнек, а потім подається елеватором в бункер. По­лова та інші легкі домішки повітряним потоком спрямовуються в перед­ню частину копнувача, або подрібнювача ПУН-5, а недостатньо обмолоче­ні колоски затримуються подовжувачем верхнього решета і потрапляють у колосовий шнек. Шнек подає колоски до колосового елеватора, який переміщує їх вгору і подає на відбійний бітер. Останній кидає їх на барабан для повторного обмолоту. Комбайн обладнується жатками із шириною за­хвату 4,1 і 5,0 м. Висота зрізу регулюється в межах 50-95 мм. Ширина молотарки – 1200 мм, а пропускна спроможність її – до 5,0-5,5 кг/с. Робо­ча швидкість комбайна – до 7 км/год, продуктивність 5 т/год.

Привід трансмісії механічний. Ширина захвату жаток – 4,1 і 5 м. Міст­кість бункера для зерна – 4,5 м3. Ширина молотарки – 1200 мм. Продуктив­ність 9-10 т/год. Потужність двигуна – 106 кВт.

Особливістю конструкції комбайна КСЗ-7 “Обрій” є наявність роторно­го соломотряса (рис. 6.25, б) замість клавішного. Молотильний барабан встановлений діаметром 600 мм і довжиною 1280 мм. Місткість бункера -5 м3. Пропускна здатність – 7,5 кг/с, а продуктивність – до 10 т/год.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора