A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема №1. Основи психофізіології праці та поведінки водія. Заняття №2. Поняття про складну і просту реакцію.

Дата: 21.01.2023 11:57
Кількість переглядів: 363

1.Опрацювати заняття та законспектувати в зошит, виконати тестові завдання.

               

Реакція водія - це період, за який водій дістане рішення після звукових або зорових сигналів. Наприклад, повернувши кермо або натиснувши на педаль гальма, коли на зустріч вискакує інша машина. У різних водіїв - різна реакція, але майже у всіх людей реакція на гальмування займає до двох секунд. Звичайно, хотілося б, щоб період реакції був ще менше, адже потрібно ще натиснути на педаль гальма, а що вже говорити про гальмівному шляху, яке та чи інша машина проїде за інерцією. Наприклад, якщо машина їде зі швидкістю 80 км/год, то за 1 секунду він проїде приблизно 22 метри. А за 1,5 секунд проїде шлях до 33 метрів, а це багато, якщо на дорозі виникне перешкода.
   Виходить, що частка секунди буде важлива, щоб зберегти життя за кермом. 

Час реакції.
Для безпечного водіння важливим навичкою водія є швидка реакція на дорожню ситуацію. Час реакції водія з моменту, коли водій знайшов небезпеку до вживання ним критичних заходів, щоб усунути небезпеку.
 
         
У водія процес реакції поділяється на 3 кроки:
- оцінка ситуації та обстановки;
- прийняття рішення;
- реагування.

Під час руху авто перед водієм з'являється багато загроз та перешкод. Для запобігання загрози водій повинен обрати дієві заходи:
- об'їхати небезпеку, проїхати повз неї із завищеною швидкістю;
- призупинити автомобіль.
   

У водія з'являється складна реакція з моменту виникнення причини небезпеки, до того дії, до виконання якого водій не був готовий, становить 0,8 с, у той час, як млявість, захворювання, страх збільшують його до однієї секунди і більше.

Прості, заздалегідь певні дії водія у відповідь на яку-небудь небезпеку або перешкоду називаються простій реакцією.

Водій може і повинен завжди прагнути перевести складну реакцію в просту. Однак, незважаючи на те що проста реакція швидше, ніж складна, її час (0,4 ... 0,6 с) таки значно, так як включає в себе і час на м'язову рух водія - перенос правої ноги з педалі дросельної заслінки на педаль гальма.

   

Часом реакції водія називається час, з виникнення сигналу про небезпеку до дії водія у відповідь зміни. У кожного водія є час реакції, наприклад, реакція на гальмування становить від 0,5 до 2 секунд. Тільки за допомогою тренування можна скоротити час реакції. Це необхідно робити, адже чим швидше ви можете прийняти рішення, тим більше шансів уникнути аварії.

   Багато аварій відбувається через те, що автомобілю для повної зупинки забракло двох метрів, тому цінується кожна секунда.
   Багато власників автомобілів люблять під час кожної поїздки слухати музику, але не всі здогадуються, як вона впливає під час водіння на реакцію водія. Наприклад, у процесі водіння шофер слухає музику на великій гучності, що може погано впливати на його реакцію, що призведе до ДТП.
   Проведені дослідження показали, що з гучної музиці ви виконуєте як інтелектуальні, і фізичні дії, ними йде 20% часу. Коли у водія посилюється реакція, він наражає своє життя на загрозу, тому необхідно замислитися на якій гучності і яку музику слухати. Якщо ви слухаєте в машині гучну музику, вдвічі збільшиться відсоток, що ви проїдете на червоне світло. Принципово, яку музику слухає водій, якщо вона агресивна і ритмічна, це посилює реакцію водія. У процесі водіння необхідно підходити особливо серйозно і самостійно до вибору музики. Намагайтеся, щоб у піснях не був перевищений ритм і це були більш спокійні пісні. Якщо швидкість ритму більше 60 ударів за хвилину, у водія збільшується тиск крові та частішає серцебиття. Головне – ритм пісні.
   Подумайте і поміняйте своє ставлення до музики під час водіння. Подумайте про власну безпеку та власних пасажирів.
   Під часом реакції водія мають на увазі час, що поділяє сигнал про зміну дорожньої обстановки, отриманий органами почуттів водія, і початок впливу на органи управління транспортним засобом.
   Просте формулювання, чи не так? Між тим, що майже не розкриває особливості реакції водія, часу, що витрачається на неї в різних умовах, а також у однаковій ситуації, але під впливом різних факторів. Все це необхідно знати, щоб знизити до мінімуму можливість дорожньо-транспортної пригоди. Знання у разі - воістину сила, рятує людські життя. Повна схема проходження сигналу виглядає так. Зміна дорожньої обстановки сприймається переважно органами зору водія. (Виняток становлять ситуації, коли джерело небезпеки знаходиться поза полем зору водія; тоді час прийняття рішення відраховується з сприйняття органами слуху.) Сукупність сигналів надходить у центральну нервову систему водія, де на їх підставі та на підставі суми набутих знань та досвіду формується відповідь - у вигляді низки дій, що здійснюються водієм з кермом, педаллю гальма тощо. Проте організм людини - найскладніша біологічна система, і миттєве проходження нею сигналу про небезпеку практично неможливо. Досить згадати час на обробку інформації у головному мозку. Наразі при експертизі використовується нормативний час реакції водія, що дорівнює 0,8 с. Але реальне життя завжди разюче відрізняється від теоретичних викладок. Наприклад, в ідеальному варіанті для гальмування водію достатньо лише перенести стопу ноги з педалі газу на педаль гальма - і витратити на це не більше 0,5 с. Якщо потрібно зробити об'їзд перешкоди, дії з управлінням будуть вже складнішими, відповідно, і час на їх виконання зросте.
За часом реакції водії-чоловіки трохи кращі за жінок, - приблизно на 0,05 с. Прекрасні половинки, однак, попереду точності управління. Вік  молоді швидше виявляють сигнал та обробляють інформацію. Однак літні витрачають менше часу на прийняття правильних рішень, до того ж час реакції у них стабільніший.

Досвід, стаж.
   Жодні знання правил дорожнього руху та техніки не замінять водієві «досвід, син помилок важких». Досвідченого водія відразу можна розпізнати за спокійним, дисциплінованим, впевненим, часом навіть інтуїтивним водінням. Отримана з роками здатність передбачати ситуацію на дорозі значно скорочує час реакції водія зі стажем.

Тренованість.
   Регулярні заняття фізкультурою та спортом чинять на організм оздоровлюючу дію. Як наслідок, фізично здорові водії швидше реагують на небезпеку.

Умови роботи.
   Міський рух - постійна зміна дорожньої ситуації. Тому водій, заздалегідь налаштовуючи себе на це, краще реагує на раптову небезпеку, ніж «закоханий» довгою і одноманітною міжміською трасою.
Час доби
   Ніч – час обмеженої освітленості, яку навіть найінтенсивніше штучне світло не може компенсувати. До того ж, природа налагодила біологічний годинник людського організму на відпочинок у нічний час доби. У сумі це притуплює пильність водія в середньому вп'ятеро. Дуже підступно в цьому відношенні світанок і сутінки.
   

Несприятливі погодні умови.
Все, що обмежує видимість на дорозі – дощ, снігопад, туман, пилова буря – автоматично збільшує час, що потрібний водієві на реакцію керування автомобілем. Погане зчепленняшин з дорожнім покриттям при цьому здатне моментально довести невинну ситуацію до загрозливої.
                                                                                                                                                                                       

Алкоголь.                                                                                                                                                                             

Потужне гальмо часу реакції водія - від дворазового збільшення та вище. Навіть у невеликих дозах. Цього цілком вистачає для скоєння злочину. Бо ніхто не скасовував того, що людина, що випила за кермом, - злочинець.

Мобільний телефон.
   Таке ж безумовне зло для водія, як і алкоголь, знижує реакцію на дорожню ситуацію в рази. Можливо, ухвалений Держдумою закон про збільшення штрафу за розмову телефоном за кермом змінить ситуацію на краще. Хоча, можливо, слід одразу зробити, як у Нідерландах: там карають двотижневим ув'язненням або штрафом у 2 тисячі євро.

Медичні препарати.
   Є значний список ліків, після прийому яких керування транспортним засобом протипоказане. (І це має бути відображено в інформації, що додається до препарату.) Значно розтягувати час реакції водія здатні навіть нешкідливі, на перший погляд, засоби від застуди та знеболювальні. Не кажучи вже про психотропні препарати. Але й стимулятори не менш небезпечні: після їхнього прийому тимчасове надмірне збудження змінюється різким спадом. До того ж, якщо водій відчуває нездужання, чи варто в такому стані взагалі сідати за кермо? Втома
   Ще один фактор, під впливом якого вкрай небажано вирушати в дорогу. Наприклад, фізична робота(багатьом водіям доводиться ще працювати вантажниками) може збільшити час реакції на 0,1 с. Інший варіант втоми дуже часто фіксується у протоколах ДТП – «заснув за кермом». Водіям-дальнобійникам слід врахувати, що безперервна 16-годинна робота збільшує реакцію на 0,4 с. Вирішити цю проблему покликані тахографи, які слідкують за часом відпочинку та праці водіїв.

Робоче місце.
   Що краще його ергономіка, то краще реагує водій на дорожню обстановку. Сидіння по зростанню водія, кабіна, що провітрюється, відсутність відволікаючих увагу предметів - доданки безаварійної їзди. Якщо вантажний транспорт, надійне кріплення вантажу, що виключає в дорозі сторонні шуми, також сприяють низькій втомі водія. Музика
   Цілий ряд музичних творів, що створюють у кабіні сприятливу, робочу атмосферу, підтримують підвищену увагу та знижують втому. Однак це стосується переважно міжміських трас; у місті музика - швидше відволікаючий фактор. І ще: чим гучніша музика, тим гірший показник часу реакції водія.

Аромати.
   Їхня дія аналогічна музиці. Є аромати розслаблюючі, є бадьорі. Правильно підібраний запах зробить свій внесок у концентрацію уваги на дорозі.
   

Професія водія автомобіля є однією з найпоширеніших у світі, водночас одна з найбільш ризикованих. Вона щодня вимагає знання всіх її тонкощів, нюансів, уявлення про те, як реагує організм на мінливість дорожньої ситуації, які фактори та яким чином керують часом реакції водія. Але без усіх цих доданків немислимі ні справжня майстерність, ні їзда дорогами XXI століття без помилок та надзвичайних подій.
   Як визначають професіоналізм водія, і чому віддають перевагу при влаштуванні на роботу? Не за вміння вичавлювати швидкісний максимум (ці люди роблять собі кар'єру на треках) і не за бездоганні технічні знання (хоча вони будуть безумовним плюсом). Безумовним фактором, який визначає професіоналізм водія – це вміння прогнозувати виникнення небезпечних ситуаціях, а також максимально короткий час реакції водія на них. Як прискорити свої рефлекси ми вас навчити не зможемо, але підказати до чого і чому потрібно бути готовим постараємося.

Час реакції водія.
Час реакції водія – це фактор, який визначає можливість аварійного зіткнення. Цей параметр у кожного є унікальним, і це природне явище. Через брак досвіду, хтось може вчасно не розпізнати загрозу, що насувається, а в інших час рефлекторного прояву на подразник високий через короткочасний ступор. Проте, слід запам'ятати наступне правило: чим вище швидкість транспортного засобу, тим вище буде гальмівний шлях, а значить до запобігання потенційному зіткненню вам буде потрібно якнайменше час для реакції та прийняття рішення (в даному випадку про гальмування).

2.Виконати тести.

1.Під час руху в темний час доби автомобіль, що рухався перед Вами, різко загальмував на смузі руху. Які Ваші дії в ситуації, що склалася, будуть найбезпечнішими?

При русі в транспортному потоці водій, що рухався по сусідній смузі, різко перелаштувався на Вашу смугу руху, змусивши Вас загальмувати. Що необхідно Вам зробити в даній ситуації?

1.Випередити порушника, перестроїтись перед ним на його смугу і різко загальмувати.

2.На найближчому світлофорі при заборонному сигналі підійти до його автомобілю і зробити зауваження порушнику.

3.Подати світловий сигнал фарами.

4.Неприпустима жодна з перерахованих дій.

3.Гальмівний шлях на дорозі одразу після дощу:

1.Збільшується.

2.Зменшується.

3.Не змінюється.

               


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора