Тема уроку 11: Гігієнічна оцінка якості овочів, фруктів, ягід.
П’ЯТНИЦЯ, 28.04.2023 р.
Тема уроку 11: Гігієнічна оцінка якості овочів, фруктів, ягід.
Підручники: Л.Д. Кришемінська, Ю.Л. Клименко, О.В. Луценко “Харчова безпека хлібобулочних та кондитерських виробів”. Т.В. Шленская, Є.В. Журавко. Санітарія та гігієна харчування, 2004.
Навчальний матеріал: https://vpl.org.ua/news/18-50-55-21-03-2020/
Завдання для виконання: Опрацювати навчальний матеріал. Законспектувати основні поняття. Відповісти на контрольні питання. Заповнити таблицю «Допустимі рівні вмісту нітратів у плодоовочевій продукції і картоплі».
Виконання надіслати на електронну пошту tatianalitvinenko15081967@gmail.com
Навчальний матеріал:
Овочі і плоди відіграють важливу роль у харчуванні людини, оскільки вони є основним джерелом вітамінів (особливо вітаміну С і каротину), вуглеводів, органічних кислот і різноманітних мінеральних речовин, у тому числі і мікроелементів.
Проте через значний вміст води овочі і плоди нестійкі при зберіганні. Особливо швидкому псуванню піддаються плоди і овочі, пошкоджені і уражені збудниками псування, оскільки мікроорганізми порівняно легко проникають усередину.
До збудників псування плодів і овочів відносяться мікроскопічні гриби роду Fusarium, Penicillium, Aspergillus, які викликають різні види псування (суха гниль, біла гниль). У процесі псування в плодах і овочах накопичуються метаболіти цих збудників – мікотоксини. Дослідженнями встановлено, що, наприклад, гірка гниль яблук може містити патулін, який характеризується канцерогенними властивостями. Санітарними нормами передбачений допустимий рівень вмісту патуліна у харчових продуктах.
Згідно санітарним вимогам плоди і овочі гнилі, цвілі, уражені шкідниками і хворобами, пошкоджені гризунами, комахами і їх личинками, а також з різким стороннім запахом, з отрутохімікатами не допускаються до реалізації.
Правильне збирання плодів і овочів, забезпечення гарних умов при зберіганні є дійовими заходами профілактики розвитку хвороб і їх псування. При зберіганні повинні бути створені умови, що виключають проростання овочів і картоплі. Запропонована обробка картоплі метиловим: ефіром ά-нафтилоцтової кислоти (50 – 100 міліграм на 1 кг бульб), що затримує проростання бульб протягом року і сприяє збереженню аскорбінової кислоти. Оптимальною температурою зберігання овочів і плодів є температура 1–2оС при відносній вологості 80-85%.
Овочі і плоди можуть мати епідеміологічну небезпеку. Так, овочі можуть стати джерелом шлунково-кишкових інфекцій і гельмінтозів. Згідно санітарним нормам категорично забороняється зрошувати стічними водами городні культури, що вживаються у сирому вигляді (моркву, петрушку, огірки, помідори, редиску, кавуни, дині, суницю, полуницю). Вегетаційні поливи стічними водами плодово-ягідних насаджень повинні припинятися за 2 місяці, а овочів – за 20 днів до збору врожаю. Овочі, вирощені на таких полях, дозволяється вживати в їжу після термічної обробки (картопля, гарбуз, кабачки, баклажани і т. ін.).
Широке застосування хімічних засобів захисту рослин від хвороб і шкідників, а також мінеральних і інших добрив забезпечує інтенсифікацію сучасного сільськогосподарського виробництва. Використання засобів захисту рослин жорстко регламентується і контролюється санітарно-ветеринарною і санітарно-епідеміологічною службами. Забруднення пестицидами кормів і ряду харчових продуктів рослинного і тваринного походження відбувається при недотриманні гігієнічних нормативів. Розроблені нормативи гранично допустимих рівнів пестицидів у кормах для сільськогосподарських тварин (Методичні вказівки по контролю рівнів і вивченню динаміки вмісту пестицидів у грунті і рослинах, 1985 р.).
На сьогодні особливу увагу привертають дані про збільшення застосування азотних добрив, що сприяє зростанню рівня нітратів у грунті, грунтових водах, харчових продуктах і кормах. Виявлена здатність культур до селективного накопичення нітратів. Нижче наведено.
Фізіолого-гігієнічне значення овочів, фруктів та ягiд
Позитивна дія |
Негативна дія |
Спосіб усунення |
Овочі |
||
Овочі - обов'язкова частина всіх харчових раціонів. Вони багаті на вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, ароматичні та смакові сполуки, антибактерійні речовини (фітонциди), харчове волокно і ряд парафармакологічних і захисних факторів |
Але овочі не є джерелом білків (50 % азотистих речовин - аміди) та жирів. А ферменти овочів руйнуються вже у шлунку і на процес травлення не впливають |
Харчові недоліки овочів компенсуються технологічними засобами (поєднання їх у стравах з харчовими продуктами, що містять білки і жири) |
Найбільш вагомими джерелами вуглеводів є коренеплоди, зокрема картопля (16-18 % крохмалю) |
Але Всесвітнім конгресом харчування (1992 р.) рекомендовано замінити вживання картоплі вживанням некрохмальних овочів, що пов'язано з необхідністю профілактики діабету та ожиріння |
Раціони харчування необхідно формувати з урахуванням рекомендацій щодо вживання овочів-носіїв крохмалю та простих вуглеводів (моно- і дисахаридів) |
Овочі - основне джерело аскорбінової кислоти |
Але при звичайній кулінарній обробці її залишається всього 35 %. Вживання сирих овочів її з тими, що містять аскорбатоксидазу, призводить до перетворення аскорбінової кислоти на дегідроаскорбінову, дикетогу-лонову і щавлеву кислоти |
Необхідно технологічними засобами сприяти збереженню вітаміну С |
Найбільше вітамінів С, и, Р, к, фолієву кислоту, холіном, (β-каротин містять овочі |
Але в овочах надто мало вітамінів Вь В2, РР |
Нестача цих вітамінів легко може бути компенсована вживанням відварів з висівок |
Овочі багаті на кальцій, не містять щавлевої кислоти (цибуля, часник, петрушка, селера); калій, завдяки чому мають діуретичний ефект; деякі кобальт (білокачанна капуста, томати) |
Але вони не є джерелами магнію і натрію |
Калій залишається у овочах, зварених у шкірці. Необхідно поєднувати у стравах або у прийомах їжі овочі, що містять щавлеву кислоту (щавель, шпинат, салат, перець, ревінь, буряк, томати) з доступними джерелами кальцію з метою запобігання всмоктування її |
Вміст біомікроелементів в овочах залежить від насиченості ними місцевої біохімічної провінції |
У деяких біохімічних провінціях та місцевих овочах не вистачає селену, йоду, фтору та ін. |
В окремих випадках можна використовувати складні мінеральні добрива при вирощуванні овочів або компенсувати нестачу певних біомікроелементів медикаментозними засобами, що є менш корисним |
Овочі можуть справляти парафармакологічну дію (табл. 9.8) |
Але в овочах можуть міститися й природні токсиканти (наведено нижче) |
У деяких випадках для їх інактивації достатня термічна обробка, а у деяких недопущення подрібнення перед вживанням у сирому вигляді |
Токсини овочів і плодів |
||
|
Капуста, салат, хрін, гірчиця містять глікозиноляти, які викликають розвиток зобу. У свіжих неподрібнених овочах вони зв'язані (ціаногени, ізо-тіоціанати, гойтрин, тіоціанід) |
Термічна обробка (капуста) та вживання зразу ж після подрібнення (інші). Інші способи пов'язані із зниженням їх натуральних властивостей |
|
Яблука, абрикоси, сливи, айва, вишня, груша, мигдаль, персик містять ціаногени, які викликають неврологічну симптоматику |
Не вживати ядра та насіння кісточкових плодів. Піддавати термічній обробці |
|
Шпинат, щавель, інші овочі - оксалати, викликають ерозивний гастроентерит |
Поєднання цих овочів з кисломолочними продуктами, джерелами кальцію |
|
Банани, ананаси, апельсини - аміни (тирамін, фенілетиламін) підвищують артеріальний тиск і головний біль |
Обмеження вживання при ризику або захворюванні на гіпертонію і при ризику інсультів |
|
Горіхи, капуста, бобові - філати зв'язують залізо, цинк |
Враховується при складанні спеціальних раціонів при залі-зодефіциті та дефіциті цинку |
|
Картопля - глікоалкалоїди - депресанти та дія на ЦНС |
Обмеження вживання відповідних овочів, фруктів при виникненні симптоматики |
|
Бобові - гемаглютиніни - аглютинація еритроцитів |
|
|
Морква - фальканарол - нейроток-сичність |
|
|
Мускатний горіх, петрушка, морква - міристицин має галюциногенний вплив |
Парафармакологічна дія овочів і фруктів
Продукт |
Парафармакологічна дія |
Абрикос |
Антианемічна, слабка діуретична, інгібує розвиток гнильної мікрофлори |
Аґрус |
Сечогінна, жовчогінна, легко послаблююча, болезаспокійлива, знижує кровотечі |
Апельсин |
Полівітамінна, підсилення апетиту, моторики кишечнику |
Арахіс |
Джерело ПНЖК, сприяє синтезу простагландинів |
Баклажан |
Зменшує рівень ліпідів у крові та знижує ризик серцево-судинних захворювань, протизапальна (антоціани), анти-атерогенна дії; джерело калію (діуретична дія) |
Банан |
Протизапальна, регуляторна моторики ШКТ, помірна заспокійлива, протисудомна, лактогенна, знижує артеріальний тиск |
Буряк |
Підсилює моторику ШКТ, шлункову секрецію, діурез, кровотворення, сприяє засвоєнню вітаміну В12, має сечогінну, послаблюючу дію, знижує артеріальний тиск |
Виноград |
Сечогінна, потогінна, послаблююча, сприяння виведенню сечової кислоти, зниженню кислотності шлункового соку, сприяє надмірному надходженню глюкози, бродінню, ожирінню |
Вишня, черешня |
Антианемічна, легка антисептична, стимуляція виділення шлункового соку |
Продукт |
Парафармакологічна дія |
Гарбуз |
Сечогінна, жовчогінна, антитоксична, підсилює моторику кишечнику, фільтраційну функцію нирок, забезпечує інтенсивне виділення хлору і солей з організму |
Горіх волоський |
Загальнозміцнююча, антисклеротична, полівітамінна, антисептична, покращує травлення, матково-плацентарний кровообіг у вагітних з гіпоксією плоду |
Гранат |
Антивірусна, антисклеротична, бактерицидна, протизапальна кровотворна (кобальт) |
Груша |
В'яжуча, сечогінна, жовчогінна, жарознижуюча |
Диня |
Слабка сечогінна, м'яка послаблююча, стимуляція кровотворення, помірна заспокійлива |
Кабачки |
Антиатерогенна, запобігають ожирінню, сприяють травленню |
Кавун |
Діуретична, жовчогінна, підсилює моторику ШКТ, джерело фолієвої кислоти |
Капуста білоголова |
Джерело противиразкового вітаміну и, тартронової кислоти, яка гальмує перетворення вуглеводів на жири |
Картопля |
Знижує кислотність шлунку, підсилює моторику ШКТ, проявляє спазмолітичну, протизапальну, сечогінну, гіпотензивну дії (у свіжовиготовленому соці) |
Журавлина |
Бактерицидна, бактеріостатична дія до патогенних та гнильних мікроорганізмів, стимулює процеси травлення, підшлункову залозу, запобігає сечокам'яній хворобі |
Лимон |
Полівітамінна, загальнозміцнююча, антианемічна |
Малина |
Антиатерогенна, протизапальна, гіпотензивна, жарознижуюча |
Морква |
Джерело β-каротину, сечогінна, лактогенна, послаблююча, протизапальна, протиглистна |
Обліпиха |
Антиканцерогенна, антиоксидантна, протизапальна, антиатерогенна |
Огірок |
Запобігає перетворенню вуглеводів на жири в організмі, має діуретичну, слабку послаблюючу дії, знижує артеріальний тиск |
Перець солодкий |
Капілярозміцнююча і антиоксидантна |
Продукт |
Парафармакологічна дія |
Персик |
Антианемічна, сечогінна, адаптогенна, стимулює тонус кишечнику, підсилює секреторну діяльність травних залоз |
Петрушка (корінь) |
Жовчогінна дія, стимулює сечовий міхур, кишечник і матку, зміцнює судини |
Горобина чорноплідна |
Гіпотензивна, антиатеросклеротична, антизапальна, антиоксидантна, радіопротекторна, має капілярозміцнюючу активність |
Салат |
Полівітамінна, кровотворна, помірна інсулінозаощаджуюча, седативна, сприяє утворенню антисклеротичної речовини - холіну, знижує артеріальний тиск, стимулює виведення з організму холестерину, регулює водносолевий баланс |
Селера |
Протиспазматична, сечогінна, протизапальна, антиалергічна, антисептична, епітелізуюча, збуджує апетит, стимулює загальний тонус організму, підвищує фізичну та розумову працездатність |
Слива |
М'яка послаблююча, сечогінна |
Сонях |
З ПНЖК олії синтезуються в організмі простагландини, що беруть участь у регулюванні менструального циклу, пологової діяльності та сприяють репродуктивній функції чоловіків |
Томати |
Підсилюють виділення шлункового соку, діурез, моторику ШКТ, пригнічують бродіння та гниття у кишечнику (фітонциди) |
Хрін |
Збуджує апетит, покращує травлення, підсилює виділення соляної кислоти, жовчі. Свіжий сік має сечогінну, відхаркуючу дію |
Часник |
Антисептична, стабілізує ферментативну функцію кишечнику |
Чорна смородина |
Сечогінна, потогінна, протизапальна, джерело вітаміну С, стимулює кислотоутворюючу функцію шлунку |
Чорниці |
Інсулінознижуюча, використовується при колітах, ангінах, шкірних захворюваннях, захворюваннях ясен |
Цибуля |
Антисептична, стимулює сперматогенез, виділення травних соків, підвищує засвоюваність їжі, має послаблюючий ефект |
Продукт |
Парафармакологічна дія |
Щавель |
Обмеження у використанні без присутності молочних продуктів; рекомендується при порушенні солевого обміну, запаленнях кишечнику, туберкульозі |
Шипшина |
Протизапальна, жовчогінна, гепатозахисна |
Шпинат |
Покращує процеси травлення, запобігання анемії |
Яблука |
Підсилюють моторику ШКТ, спазмолітична, сечогінна, жовчогінна, антианемічна |
Контрольні питання:
1. Захисні властивості продуктів харчування і фактори їх забезпечення.
2. Негативний вплив надмірного споживання деяких харчових речовин.
3. Фізіолого-гігієнічне значення та використання продуктів рослинного походження у раціональному та дієтичному харчуванні.
Домашнє завдання:
Таблиця – Допустимі рівні вмісту нітратів у плодоовочевій продукції і картоплі
Найменування |
Допустимі рівні вмісту, мг/кг не більше |
Картопля |
|
Капуста рання |
|
Капуста пізня |
|
Морква рання |
|
Морква пізня |
|
Помідори з відкритого грунту |
|
Помідори із закритого грунту |
|
Огірки із закритого грунту |
|
Огірки з відкритого грунту |
|
Буряк червоний |
|
Цибуля ріпчаста |
|
Цибуля -перо з відкритого грунту |
|
Цибуля -перо із закритого грунту |
|
Грунтові листові овочі, включаючи капусту салатну, зокрема азербайджанську |
|
Тепличні листові овочі |
|
Перець солодкий з відкритого грунту |
|
Перець солодкий із закритого грунту |
|
Кабачки |
|
Кавуни |
|
Дині |
|
Виноград столовий |
|
Яблука |
|
Груші |
|
Продукти дитячого харчування (овочі консервовані) |
|
Використана література:
1. Л.Д. Кришемінська, Ю.Л. Клименко, О.В. Луценко “Харчова безпека хлібобулочних та кондитерських виробів”.
2. Л.О. Шаран, В.В. Цирульнікова, О.С. Павлюченко. Гігієна та санітарія: «Харчові технології та інженерія» – К.: НУХТ, 2013.