A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок № 6 Правила заморожування плодів і ягід

Дата: 19.10.2021 10:45
Кількість переглядів: 155

Опрацювати матеріал, записати конспект основних понять.

Заморожування — найбільш досконалий спосіб консервування ягід, фруктів і овочів, при якому зберігаються їх харчова цінність і смакові якості. Хімічний склад при заморожуванні змінюється незначною мірою. Наприклад, залишкова кількість вітаміну С складає 80-87%. В домашніх умовах для заморожування плодів і ягід та подальшого їх зберігання використовують побутові холодильники і морозильники, в яких, залежно від їх типів, забезпечується температура заморожування від -6 до -25оС. При таких температурах досягається досить швидке і рівномірне заморожування і гарантується зберігання заморожених продуктів протягом декількох місяців.

Підготовка плодів і ягід до заморожування не відрізняється від підготовки їх до інших видів консервування. Щоб загальмувати діяльність ферментів і зберегти забарвлення, овочі бланшують.

Заморожувати плоди і ягоди можна розсипом, пересипаними цукром, у цукровому сиропі, у вигляді пюре або соку. З-за обмежених розмірів в побутових холодильниках заморожену сировину зберігають щільно укладених і добре укупоренным в брикетах або поліетиленових пакетах, щоб не допустити їх контакту з повітрям. Погано закупорені продукти виділяють вологу, яка утворює «шубу» на стінках морозильника.

Тривалість зберігання заморожених продуктів залежить від температури зберігання. При температурі -6 °С заморожені продукти не можна зберігати більше 10 днів. При температурі -18 °С тривалість зберігання заморожених продуктів наступна (в місяцях):
помідори — 6
перець — 6
капуста цвітна — 8
цибуля зелена — 8
горох зелений, квасоля — 12
зелень (петрушка, кріп, селера) — 12
абрикоси, черешня — 12
смородина, аґрус, слива, ревінь — 12
малина, суниця — 12
 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора