Урок 6 Обробка риби з хрящовим скелетом (11.10.22)
Дата: 10.10.2022 20:54
Кількість переглядів: 797

Ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід
Форма тіла риби цієї родини веретеноподібна. Тіло вкрите костними «жучками» в п’ять рядів, між якими розміщені дрібні кісткові зерна і пластинки. Скелет - хрящовий, за винятком голови, де є кісткові утворення. Спинний плавник близько біля хвостового. Рот знаходиться в нижній частині голови, перед верхньою губою є чотири вусики
Органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід
Поверхня чиста, без пошкоджень, природного забарвлення.Зябра від темно – червоного до рожевого кольору.Консистенція м’яса щільна.Запах властивий свіжій рибі без ознак псування, не допускається кислуватий запах у зябрах.
Обробка риби з хрящовим скелетом
- Відрізування голови. Велику рибу білугу, севрюгу, осетра, калугу обробляють однаково.
Спочатку відрізують голову разом з грудними плавниками. Для цього лівою рукою відтягують грудний плавник i великим ножем кухарської трійки прорізують під ним шкірку та м'якоть до хряща з обох боків, перерубують сполучний хрящ відокремлюють голову
- Видалення жучків
Спинні кісткові жучки зрізують разом із смужкою шкіри у напрямі від хвоста до голови і видаляють плавники
- Видалення визиги
Визигу можна видалити після вiдpiзyвaння хвоста. За допомогою кухарсько'ї голки з середини риби підчеплюють голкою визигу i витягують її рукою, інколи визигу видаляють після пластування риби
- Пластування риби:
Рибу кладуть на дошку спинкою догори і розрізують уздовж посередині жирового прошарку на дві половини-пластини Пласти велико'ї риби,особливо білугі, розрізують на кілька частин у довжину і ширіну, щоб маса шматків була не більшою ніж 4-5кг, а довжина до 60см
Послідовності обробки риби з хрящовим скелетом
- Розморожування на повітрі
-Відрізання голови разом з грудними плавниками
- Зрізання спиних жучків
- Видалення визиги
- Пластування риби
- Видалення бічних черевних і дрібних жучків після ошпарювання
Переглянути відео