A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок 23. Національні пироги країн. Урок 24. Національні торти країн.

Дата: 23.12.2023 20:05
Кількість переглядів: 73

ЧЕТВЕР, 28.12.2023 р.

Урок 23. Національні пироги країн.

Урок 24. Національні торти країн.

Гра "Класифікація солодких страв"  https://learningapps.org/18112518

Інформаційний матеріал: 

https://cookpad-ukraine.com/tpost/ksktpk3l21-10-pirogv-svtovo-kuhn-retsepti-yak-vam-s

https://cikavosti.com/25-naikrashih-desertiv-z-riznih-krayin-svity/

Завдання для виконання: Опрацювати навчальний матеріал. Законспектувати основні поняття.

Виконання надіслати на електронну пошту tatianalitvinenko15081967@gmail.com

Фото без опису

Кіш з броколі, тунцем та цибулею порей. Galina Pavliuk

Для багатьох з нас пиріг — це не просто страва, а ласощі, улюблені з самого дитинства, рецепти яких часто зберігаються в сім'ї та передаються з покоління в покоління. Пироги - це символ домашнього затишку та добробут у багатьох світових культурах.

У кухнях різних країн можна знайти безліч традиційних пирогів. Всі вони мають різні форми, начинки та часто особливе призначення. Пропонуємо добірку найпопулярніших національних пирогів і впевнені, що кожен знайде щось, що неодмінно захочеться приготувати.

Тисніть на назви, обирайте! Не забудьте сфотографувати, коли приготуєте, та поділитися кукснапами.

Французький пиріг кіш

Фото без опису

Кіш з куркою та грибами. Людмила

Відкритий пиріг з пісочного тіста з несолодкою начинкою родом із французької провінції Лотарингії. Спочатку пиріг пекли із залишків хлібного дріжджового тіста та інших звичайних на будь-якій кухні інгредієнтів: м'ясних обрізків, бекону, овочів, збитих яєць.
Зараз класичний рецепт передбачає використання пісочного тіста з вершкового масла, борошна, яєць, солі та крижаної води. Існує безліч варіантів начинки. Наприклад, в ельзаський кіш додають обсмажену цибулю, можна зустріти пироги з куркою та грибами, лососем та броколі, овочами та козячим сиром, сметаною та цибулею, і навіть кіш з ягодами та фруктами. Як приправу в заливку додають мускатний горіх або гірчицю.
Експериментують французькі господині також з тістом. Іноді його готують на сметані чи сирі, а в деяких рецептах замінюють яйця на невелику кількість цукру. Подають пиріг як гарячим, так і холодним, як основна страва або закуска.

Турецький пиріг Бурек

Фото без опису

Бурек с мясом. Podomashnemy

Несолодкий пиріг, популярний на території колишньої імперії Османа: у Туреччині, Ізраїлі та балканських країнах. Бурек поширений як повсякденна страва і фастфуд. Найчастіше він готується з тіста філо - прісного витяжного тіста, що складається з дуже тонких шарів. Начинки в пирозі можуть бути різні і залежать від регіону: м'ясо, сири, овочі чи гриби, баклажани, картопля, а також солодкий бурек із лимонним кремом та сиропом або яблуками, вишнею чи навіть зовсім без начинки.
Іноді в пироги кладуть яйця, квасолю, гарбуз і навіть листя кропиви - варіантів дуже багато. Відрізняються в різних країнах і форми буряків, але найчастіше вони є довгою трубкою, закрученою в спіраль. Їдять його як гарячим, так і холодним.

Австрійський яблучний штрудель

Фото без опису

Львівський штрудель. Надія Шмотолоха

Солодка випічка у вигляді рулету. Її назва відображає форму пирога: у перекладі з німецької «штрудель» означає «вихор, вир».
Традиційний рецепт штруделю передбачає начинку з яблук з родзинками, іноді вимоченими в алкогольному напою, і корицею. Подають зазвичай у гарячому вигляді з кулькою ванільного морозива, збитими вершками або шоколадним сиропом.
Популярні варіанти пирога з начинкою з вишні чи груші. А в процесі розповсюдження страви у різних країнах з'явилися рецепти з начинками з інших фруктів та ягід, горіхів, сиру, зерен маку чи крему. Сьогодні можна зустріти навіть штрудель з м'ясом, сиром, картоплею, лівером чи квашеною капустою.

Італійський пиріг кальцоне

Фото без опису

Итальянская пицца Кальцоне. Бора

По суті, кальцоне - це закрита піца, складена навпіл у формі півмісяця з начинкою всередині. Назва «кальцоне» перекладається з італійської як «штанина». За однією з версій, так назвали пиріг у Неаполі, де у XVIII ст. була мода на мішкуваті штани.
Тісто для кальцоне використовується те саме, що і для звичайної піци. Класичний варіант начинки включає моцарелу та в'ялені томати. Також до неї можуть додаватися салямі, шинка, томатна паста, оливки, базилік та інші інгредієнти. Кальцоне смажать або запікають.

Німецький сливовий пиріг

Фото без опису

Сливовий пиріг (ПП). Олександр

Відкритий пиріг із тонкого дріжджового або пісочного тіста з щільно покладеними зверху половинками слив. Ця випічка готується зазвичай зі свіжих слив міцних сортів. Пиріг може бути прямокутним чи круглим. Іноді до випічки додають горіхи, а зверху посипають борошняною крихтою — штрейзелем. При випіканні тісто стає розсипчастим і просочується соком слив, самі ж сливи перетворюються на густий кисло-солодкий мармелад.

Британський пастуший пиріг

Фото без опису

Пастуший пиріг. Катя Петрова

Запіканка з м'яса зі скоринкою з картопляного пюре. У класичних рецептах використовують рубане м'ясо, але зараз замість нього найчастіше застосовують фарш. Традиційно пастушим називають тільки страву з бараниною або ягнятиною, оскільки пастухи зазвичай пасли саме овець. Такий самий пиріг з іншими видами м'яса, зазвичай з яловичиною, називають сільським або котеджним пирогом. Існує аналогічний пиріг з рибною начинкою, а також варіант з посипанням з панірувальних сухарів камберлендський пиріг.
Для приготування цього пирога до м'яса додають пасеровані овочі: цибулю, моркву, селеру і гарбуз, а також спеції. Суміш довго тушкують, потім перекладають у форму, зверху викладають шар картопляного пюре і запікають у духовці. Подають зазвичай з розмарином та вустерським соусом.

Американський лаймовий пиріг

Фото без опису

Лаймовый пиріг. Анна

Десерт із подрібненого пісочного печива з начинкою на основі соку лайма. Пиріг з'явився на островах у районі Флориди ще наприкінці ХІХ ст.: рибалки, які тривалий час у морі, готували десерт із продуктів, що довго зберігаються, без випікання на вогні. Сьогодні десерт дуже популярний на південно-східному узбережжі США. Його можна знайти у багатьох кафе, продається він і у замороженому вигляді.
У сучасному рецепті температурна обробка потрібна. Попередньо з подрібненого печива з додаванням вершкового масла випікають корж з бортиками, заповнюють начинкою із суміші лаймового соку, згущеного молока, яєць і знову витримують в духовці. Зверху пиріг покривають сметаною або збитими вершками із цукровою пудрою, прикрашають кружальцями лайма або його цедрою та охолоджують.

Бугаца

Фото без опису

Греческий пирог Бугаца. AllA Alla

Бугаца - пиріг на основі штруделя, зазвичай з начинкою з крему або сиру, але також зустрічаються й інші наповнювачі, у тому числі фарш, шпинат або крем-какао. Назва бере своє коріння від турецького слова погатса (пиріг з кремом або сиром).
У Грецію бугацу завезли переселенці з Малої Азії, зробивши її знаменитою.
У Греції у місті Сере існує також фестиваль бугаци. Приготовлена на Першому фестивалі гігантська бугаца вагою 182 кілограми занесена до Книги рекордів Гіннеса.

Турецький пиріг піде

Фото без опису

Піде. Яна Коваленко

Хлібний коржик витягнутої овальної форми з бортиками та начинкою зверху. Начинка може складатися з м'ясного фаршу, томатного соусу та овочів: помідорів, болгарського перцю, цибулі з зеленню та спеціям, а також із сиру з яйцем. Бортики на коржі дозволяють зберегти її соковитою. Для піде зазвичай використовується тонке дріжджове тісто, з м'яса в начинці найчастіше зустрічається баранина.
Страва дуже популярна у всіх регіонах Туреччини, її готують і у вигляді невеликих пиріжків для повсякденного вживання, і у формі великих пирогів для святкових урочистостей чи зустрічі гостей.

Баноффі пай

Фото без опису

Баноффі пай. Вікторія Марченко

Баноффі пай - англійський банановий пиріг на пісочній основі з вареним згущеним молоком, карамеллю і вершками, іноді з додаванням кави або шоколаду. Це досить "молодий" десерт, рецепт був винайдений 1971 року в одному з англійських ресторанів. З того часу узвичаїлося слово "баноффі", що означає щось бананово-карамельне. Цей пиріг любила готувати прем'єр-міністр Маргарет Тетчер.

Їжа не обходиться без десерту. Це правило вірне для всього світу, однак самі десерти відрізняються від країни до країни.

Деякі з них легкі і фруктові, а деякі насичені і шоколадні.

Від японських моті і до польських макових рулетів — дивіться, що люди готують у різних куточках нашої планети, щоб задовольнити свою пристрасть до солодкого.

Крем-брюле є улюбленим десертом у Франції. Він містить вершковий заварний крем, покритий шаром твердої хрусткої трохи підрум’яненої карамелі.

Фото без опису

В Індонезії слово «дадар» означає блін, а «гулунг» — згорнути, тому не дивно, що цей десерт, популярний на індонезійському острові Ява, називається «Дадар гулунг». Цей зелений блін зроблений з листя пандануса, який розгортають, а потім начиняють кокосовим цукром.

Фото без опису

Це американський яблучний пиріг. Шматочки яблук, спечені в листковому тісті, можна подавати зі збитими вершками, ванільним морозивом або навіть сиром чеддер.

Фото без опису

Турецька пахлава складається з листкового тіста з подрібненими горіхами. Квадрати скріплюються сиропом або медом.

Фото без опису

На вулицях Італії вишикувалися кафе, які продають італійський варіант морозива. Популярний італійський десерт джелато складається зі свіжого коров’ячого молока, вершків і цукру, з додаванням свіжих інгредієнтів: ягід, горіхів, шоколаду і свіжих фруктів.

Фото без опису

Бублики пікаронес — яскравий приклад змішання іспанської кухні і кулінарних традицій населення Перу. Вони зроблені з підсмаженої суміші солодкої картоплі, кабачків, борошна, дріжджів, цукру і анісу.

Фото без опису

Росіяни і українці дуже люблять сирники. Їх подають з варенням, сметаною або медом.

Фото без опису

Тарта де Сантьяго — традиційний іспанський пиріг з мигдалем, який в середні століття придумали в столиці іспанської Галісії — Сантьяго-де-Компостела.

Фото без опису

Японські солодощі моті отримали свою назву від клейкого рису мотігоме, який подрібнюють в пасту, після чого формують корж. Моті готують цілий рік, але найбільш часто їх їдять і продають напередодні японського Нового року. Корж часто обертається навколо невеликої кульки морозива.

Фото без опису

Пастелитос зазвичай їдять на аргентинський День незалежності. Це листкове печиво начиняють солодкою айвою чи солодкою картоплею і обсмажують у фритюрі.

Фото без опису

Англія є батьківщиною Баноффі пай — смачного пирога з бананами, вершками, ірисом, а іноді і шоколадом або кави.

Фото без опису

Бригадейро їдять на будь-якому великому бразильському святі. Подібно трюфелі, десерт роблять з какао-порошку, згущеного молока і масла. Бригадейро подають або як приготовану суміш, або формують з нього окремі маленькі кульки, вкриті шоколадною посипкою.

Фото без опису

Цукерки «Борода дракона» не тільки китайський десерт, але і традиційне мистецтво ручної роботи. Схожі на білий кокон, цукерки зроблені в основному з цукру, патоки, арахісу, кунжуту і кокоса.

Фото без опису

Як випливає з назви, бельгійські вафлі обожнюють в Бельгії. Їх смак ще краще, коли вони теплі і вкриті цукровою пудрою або нутеллою.

Фото без опису

Гулабджамун є одним з найулюбленіших десертів в Індії, хоча його також їдять у всій Південно-Східній Азії. Це солодкі кульки з сухого молока, обсмажені в топленому маслі і змочені в цукровому сиропі.

Фото без опису

Якщо в Австрії і можна виділити який-небудь вид десерту, то це торт «Захер». Щільний і не дуже солодкий шоколадний торт винайшов у 1832 році австрієць Франц Захер. Рецепт до цих пір відомий тільки кондитерам готелю «Захер» у Відні.

Фото без опису

Ламінгтон — австралійський десерт, являє собою бісквіт прямокутної форми, вкритий шоколадною глазур’ю і обваленний в кокосових стружках.

Фото без опису

Якгва — вид дуже солодкого корейського печива, зробленого з меду, кунжутного масла і пшеничного борошна.

Фото без опису

Schwarzwаlder Kirschtorte буквально перекладається як Шварцвальдский вишневий торт («Чорний ліс»). Його роблять у Шварцвальді, на південному заході Німеччини із суміші вершків, шоколаду, вишні та кірша — німецького фруктового бренді.

Фото без опису

Скір є частиною ісландської кухні вже більше тисячі років. Йогурт подається як десерт з охолодженим молоком і цукром, а іноді і з фруктами.

Фото без опису

Канадський Nanaimo Bar (тістечко Нанаймо) своєю назвою зобов’язаний місті Нанаймо в Британській Колумбії. Простий десерт не вимагає випічки; він представляється собою шари вафельної крихти і охолодженого заварного крему, вкриті розтопленим шоколадом.

Фото без опису

Зазвичай подаються разом з чаєм куксистери є звичайним для ПАР десертом, названим на честь «koekje» — печиво на голландською мовою. Це надзвичайно солодкі булочки з тіста, які були обсмажені і змочені в холодному цукровому сиропі

Фото без опису

Торт «Принцеса» (Prinsesstаrta) — це листковий пиріг з Швеції, який покритий шаром марципана, як правило зеленого кольору, завдяки якому у торта унікальний зовнішній вигляд. Під марципаном чергуються шари ніжного бісквіту зі збитими вершками і світлим ванільним кремом.

Фото без опису

«Умм Алі» — єгипетська версія пудингу. Він зроблений з листкового тіста, молока, цукру, ванілі, родзинок, кокосової стружки і різних горіхів.

Фото без опису

Хоча маковець найбільш часто подається в Польщі в святкові дні, його легко знайти в кондитерських по всій країні цілий рік. Це рулет з солодкого дріжджового хліба, заповнений густим маком, а іноді і покритий глазур’ю.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора