A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Змішане навчання

Дата: 17.09.2021 10:43
Кількість переглядів: 389

Змішане навчання – ключ до змін

Традиційну та онлайн-освіту можна і потрібно поєднувати. Їх гармонійну взаємодію називають змішаним навчанням. Змішане навчання  — це  поєднання офлайн- (особисто, “на місці”) та онлайн-навчання у різних пропорціях.

Відмінністю змішаного навчання від звичайної системи,  по – перше, є активне використання технологій з метою пошуку  матеріалу і отримання нових знань. По – друге, це поєднання різних підходів, способів подачі матеріалу, видів робіт. Наприклад, частина інформації розподіляється на групову роботу, частина – на самостійне вивчення. Це не залежить від того, відбувається це у класі чи дистанційно.

За змішаного навчання змінюється  роль педагогів, вони стають  фасилітаторами освітнього  процесу, які  організовують колективне обговорення так, щоб усі здобувачі освіти були залучені, а проблеми вирішувалися швидко й ефективно. Мета фасилітатора — не оцінити учнів на екзамені, а активно взаємодіяти з ними, відстежувати прогрес та допомагати у разі потреби. Роль вчителя  у системі змішаного навчання відрізняється від звичайної такими  речами:

  • можна працювати з учнями у маленьких групах та збільшувати вплив на них;
  •  поки учні знаходяться вдома, з ними можна здійснювати освітній процес дистанційно;
  •  учні можуть проходити он-лайн тестування та отримувати миттєвий зворотний зв'язок від педагога.

Під час змішаного навчання не обов’язково працювати з підручниками і зошитами. Переглядаючи відеоматеріали, вивчаючи супровідні матеріали, можна опрацювати навчальний матеріал. Далі – разом з педагогом та одногрупниками  виконуються практичні завдання, реалізуються проекти. Педагогічні працівники  стають модераторами освітнього процесу. Під час роботи вони визначають, наскільки добре розуміють тему окремі учні, і внаслідок цього можуть змінювати спосіб роботи з групою.

            Неправильно вважати, що змішане навчання — це електронне або он-лайн - навчання. Он-лайн - навчання не передбачає особистої комунікації між здобувачами освіти у групі, чи учнем і педагогом, не передбачає розвиток навичок роботи в команді. А система змішаного навчання дозволяє вирішити цю проблему.    

Компонентами змішаного навчання є:

  1. Живі події - “живе спілкування”, яке  передбачає частину звичної роботи “в аудиторії” з педагогом  та іншими учнями.
  2.  Он-лайн-контент (самостійне навчання),  під час якого здобувач освіти самостійно опрацьовує матеріали у зручному для нього форматі. 
  3.  Співпраця. - це поєднання двох ключових елементів: роботи з однолітками і роботи з педагогами. Це дає можливість учням  знаходити нові рішення та ділитися отриманим досвідом і знаннями, отримувати відповіді від педагога  на індивідуальні запитання та уточнювати незрозумілі моменти.    Важливо, що подібна співпраця може відбуватися як у класі під час виконання групових завдань, так і через електронну пошту чи соціальні мережі.
  4.   Оцінка - важлива складова освітнього процесу. Учні можуть стежити за своїм прогресом, а вчителі — оцінювати їхні знання та корегувати процес навчання через індивідуальне інструктування.
  5.     Додаткові матеріали. Додаткові матеріали можуть охоплювати роздруковані матеріали, схеми, корисні ресурси тощо.   

Переваги змішаного навчання: доступність, покращення освітнього процесу та зменшення витрат.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора