A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема №1 Основи психофізіології праці та поведінки водія. Заняття №2 Поняття про складну і просту реакцію.

Дата: 24.03.2020 10:38
Кількість переглядів: 872

 

 

Одним з найважливіших навичок водія, що забезпечують безпеку руху, є швидкість реакції – закономірна відповідь організму на зовнішній вплив. Процес реакції можна підрозділити на три фази: оцінка обстановки, ухвалення рішення й виконання відповідних дій. Час реакції водія при керуванні автомобілем виміряється коротким проміжком від моменту сприйняття небезпеки до початку дій, спрямованих на її усунення. Час реакції залежить від виду реакцій – складної, простій й у небезпечній зоні. При русі автомобіля, перед водієм можуть виникати всілякі перешкоди й небезпеки. Щоб запобігти виниклій небезпеці, водій повинен ретельно оцінити її й вибрати найбільш ефективну дію: зупинити автомобіль, об'їхати об'єкт небезпеки, проїхати повз нього зі збільшеною швидкістю. Така оцінка в сукупності й вибір способу дії являють собою складну реакцію. Час складної реакції водія – з моменту появи перед водієм небезпеки (або перешкод) до відповіді на нього дією, що заздалегідь не визначив і до виконання якого не був підготовлений, – становить 0,8 з, а при переляку, нездоров'ї, утомі після багатогодинної роботи – 1 с і більше. Прості, заздалегідь певні дії водія у відповідь на яку-небудь небезпеку або перешкоду називаються простою реакцією. Водій може й повинен завжди прагнути перевести складну реакцію в просту. Однак, незважаючи на те що проста реакція швидше, ніж складна, її час (0,4...0,6 с) всетаки значно, тому що містить у собі й час на м'язовий рух водія – перенос правої ноги з педалі дросельної заслінки на педаль гальма. Шлях, який пройшов автомобіль за час різних видів реакцій водія при швидкості 36км/год.

 

Шлях автомобіля, пройдений за час різних видів реакції водія

 

Реакція в небезпечній зоні займає особливе місце. Реакція в небезпечній зоні передбачає завчасну підготовку до сприйняття й дії.

 

 

Із збільшенням часу реакції утруднюється реалізація дій щодо запобігання аварійним обставинам. Час реакції триваліший при високій швидкості руху, у людей похилого віку наприкінці робочого дня. В однієї й тієї самої людини час реакції може змінюватися у досить широких межах залежно від стану здоров'я і самопочуття. Сильне стомлення різко збільшує час реакції, навіть легке нездужання істотно впливає на час реакції.

 

Тривалість реакції залежить також від рівня фізичної натренованості. Наприклад, у спортсменів, які займаються видами спорту, що вимагають швидкої реакції (теніс, бокс, хокей), час реакції, як правило, набагато менший порівняно з рештою водіїв.

Специфічний вплив на час реакції справляє алкоголь – після вживання навіть невеликих доз його спостерігається значне уповільнення реакції (в 2 –4 рази).

Домашнэ завдання: Опрацювати заняття та законспектувати, вирішити тести.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора