A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок № 29

Дата: 09.04.2020 10:25
Кількість переглядів: 164

Урок № 29

Тема:  «Ремонт радіатора системи охолодження»

Однією з найбільш поширених неполадок силового агрегату транспортного засобу є певні проблеми з системою охолодження мотора. Подібна неполадка є досить серйозною, так як може привести до різних непередбачених наслідків, включаючи і повний вихід з ладу двигуна. Водночас, послуги професійних фахівців обійдуться в досить солідну суму.

Ремонт радіатора охолодження двигуна своїми руками 
Як результат, у багатьох автовласників виникає питання про те, як відремонтувати радіатор автомобіля своїми руками. Саме це ми і обговоримо в даній статті.

Як зрозуміти, що потрібен ремонт радіатора
Перш ніж приступати до будь-яких робіт, необхідно зрозуміти, коли ж трапилася неполадка елемента. В основному, ремонт пластикового радіатора охолодження двигуна потрібно в разі:

перегріву мотора;
протікання охолоджуючої рідини;

Покриття внутрішніх поверхонь елемента коксом.
 ремонт радіатора охолодження двигуна своїми руками 
У будь-якому з цих випадків не варто тягнути з ремонтом. Подальша експлуатація авто з несправним радіатором може бути чревата серйозними поломками в самий невідповідний момент. Відео про те, як виконати ремонт радіатора охолодження двигуна своїми руками, ви можете знайти трохи нижче. Крім того, ми також опишемо, як поетапно виконати всі процедури по відновленню роботи даної системи.

З чого почати
Варто відзначити, що, найчастіше, проблема криється саме в протіканні охолоджуючої рідини. Виникнути така несправність може в результаті механічних поломок, а також після тривалого впливу вібрацій. Найефективніший спосіб ремонту радіатора охолодження двигуна полягає в застосуванні методу пайки.

Ремонт радіатора охолодження двигуна своїми руками 
Для початку демонтуємо радіатор з транспортного засобу (попередньо слід злити охолоджуючу рідину). Якщо ви плануєте використовувати речовину в подальшому, то зливайте його в спеціальне відро або будь-яку іншу ємність. Після цього приступаємо до від’єднання патрубків, а також відгвинчування кріпильних елементів. Далі радіатор виймаємо з підкапотного простору.

Що робимо далі
Коли пристрій буде демонтовано, приступаємо власне до ремонту радіатора охолодження своїми руками. Для початку слід відшукати місце течі. Очищаємо його від пилу, бруду, потім чекаємо, поки все добре підсохне.

З необхідних пристосувань нам знадобиться:

потужний паяльник;
флюс;
припій.

Найкраще нанести на розігріту поверхню паяльну кислоту. При цьому для ремонту радіатора автомобіля потрібно досить якісний паяльник, потужність якого досягає 100 ватів і більше, інакше домогтися необхідної температури не вийде. При необхідності, можна також вдатися до допомоги газової міні-пальника. Після кислоти наносять олово, яке рівномірно розподіляється по поверхні за допомогою нагрівання паяльником.

Повторити процедуру слід пару раз. Якщо у вас недостатньо досвіду, то варто використовувати як можна більше олова – це буде краще, ніж коли матеріалу виявиться недостатньо для усунення протікання.

 

Матеріали

 

Домашне завдання:
Відповісти на запитання з записами в зошиті: 

  • По яким причинам визначають несправність радіатора??
  • Що таке гідравлічне випробування радіатора?
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора