Урок№49.Тема:Правила охорони праці під час експлуатації комбайнів.
опрацювання та конспектування з фото звітуванням матеріалу нижче:
Відповідно до аналізу травматизму на підприємствах агропромислового комплексу через невиконання вимог інструкцій з охорони праці, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів та порушення Правил дорожнього руху найчастіше травмуються водії, підсобні робітники, механізатори та слюсарі.
Для попередження травмування працівників під час зернозбиральних робіт головне – не допускати експлуатації несправної техніки, агрегатів з відкритими ланцюговими, пасовими, карданними передачами. Необхідно пам′ятати, що всі види регулювальних, ремонтних, налагоджувальних робіт та технічного обслуговування сільськогосподарської техніки проводять тільки після повної зупинки всіх агрегатів.
Важливим є дотримання працівниками правил внутрішнього трудового розпорядку, встановленого на підприємстві, та організація контролю за їх дотриманням з боку адміністрації.
Заборонено допускати до роботи працівників у стані алкогольного та наркотичного сп′яніння, хворих, а також тих, що не відпочили протягом встановленого законодавством часу.
Перед початком робіт працівник має бути проінструктований, а ті, які виконують роботи підвищеної небезпеки та потребують професійного добору – механізатори, водії, працівники зернотоків – ще й пройти щорічне спеціальне навчання та перевірку знань з питань охорони праці.
З метою запобігання нещасним випадкам під час проведення зернозбиральних робіт управління соціального захисту населення райдержадміністрації звертається до керівників сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств взяти під особистий контроль питання стану безпеки праці під час проведення жнивної кампанії та виконання ряду першочергових заходів:
- до роботи на тракторах, зернозбиральних комбайнах та інших самохідних машинах допускаються особи віком від 18 років, які мають відповідне посвідчення та пройшли медичний огляд; не допускаються до виконання цих робіт підлітки;
- розробити схему руху транспорту по території з вказівкою дозволених та заборонених напрямків руху;
- закінчити підготовку збирально-транспортних агрегатів;
- організувати ланки технічного обслуговування;
- обладнати місця відпочинку та куріння працівників, майданчики для зберігання техніки та паливно-мастильних матеріалів;
- підготувати поля, перевірити провисання проводів ліній електропередач;
провести інструктаж з питань охорони праці з працівниками, які беруть участь у жнивах;
- провести огородження всіх обертових частин сільськогосподарських машин і механізмів, зерноочисних машин;
- очищення бункерів, технічне обслуговування та ремонт комбайнів проводити тільки при неробочому двигуні;
- укомплектувати всі робочі місця, трактори та зернозбиральні комбайни мед аптечками першої допомоги;
- забезпечити всіх працівників, які зайняті на жнивах, спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту згідно з існуючими нормами;
- провести перевірку акредитованими лабораторіями опору ізоляції та контурів захисного заземлення на зерноочисних токах;
- особи, які працюють на скиртуванні соломи, повинні пройти медогляд та дотримуватись всіх вимог безпеки при виконанні робіт на висоті;
- під час скиртування забезпечити працівників справними вилами, страхувальним знаряддям, засобами сигналізації та індивідуальним захистом;
колісні трактори, які зайняті на транспортних роботах, перевести на максимальну ширину колії коліс;
- обладнати всі трактори, комбайни та сільськогосподарські машини, які зайняті на жнивах, пожежним інвентарем; не допускати до експлуатації трактори, що не обладнані електростартерним запуском двигуна та з несправною системою блокування запуску двигуна при включеній передачі.
Звертаємо увагу керівників підприємств, установ на забезпечення нагальних профілактичних та протиепідемічних заходів для недопущення поширення випадків захворювання на COVID-19:
- проведіть навчання керівництва, працівників та їхніх представників щодо запроваджених заходів із запобігання ризику інфікування вірусом і щодо порядку дій у випадку інфікування. Для працівників, зайнятих на роботах підвищеної небезпеки, навчання повинно включати питання правильного використання, обробки та утилізації засобів індивідуального захисту (ЗІЗ);
- розробіть план можливих дій у разі виявлення на підприємстві підтвердженого чи підозрюваного випадку COVID-19, що включає, серед іншого, повідомлення, контроль і дезінфекцію відповідно до національних керівних документів;
- повідомте працівників про те, що кожний має право залишити робочу зону в разі виникнення неминучої та серйозної загрози життю або здоров’ю відповідно до національного законодавства і встановлених процедур та негайно повідомити свого безпосереднього керівника про таку ситуацію;
- забезпечте соціальне дистанціювання на підприємстві та максимально можливо тримайтеся подалі від «місць скупчення людей»;
- уникайте особистих зустрічей, віддаючи перевагу телефонним дзвінкам, електронній пошті або віртуальним зустрічам. Якщо необхідно організувати зустрічі, передбачте місце, як дозволяє забезпечити фізичне дистанціювання;
- уникайте відряджень у некритичних випадках. Оцініть ризик інфікування COVID-19, якщо плануються відрядження (для всіх фаз поїздки та виконання робочих завдань);
- забезпечте персоналу, споживачам і відвідувачам достатньо місць із простим доступом, де вони можуть помити руки милом з водою, дезінфікувати руки антисептиками, а також заохочуйте культуру миття рук;
- видайте відповідні маски для обличчя і забезпечте наявність на робочих місцях паперових серветок для тих, у кого виникає нежить або кашель, а також закритих сміттєвих відер для викидання цих серветок із дотриманням вимог гігієни;
- відповідно до рекомендацій місцевих органів влади заохочуйте своїх працівників, у яких підозрюються симптоми COVID-19, не приходити на роботу і дотримуватися рекомендацій місцевих органів влади;
- у разі погіршення здоров’я працівників, зокрема утрудненого дихання, порекомендуйте їм звернутися до їхнього лікаря або місцевого медичного закладу і повідомити про свої поїздки останнім часом та симптоми;
- організуйте ізоляцію будь-якої особи, у якої розвиваються симптоми COVID-19, на робочому місці до моменту перевезення до відповідного медичного закладу. Організуйте дезінфекцію робочого місця і медичний огляд осіб, які тісно контактували з вищезгаданою особою.
Лише відповідальне ставлення роботодавця до своїх працівників забезпечуватиме безпеку та комфорт на робочому місці та сприятиме уникненню нещасних випадків на виробництві.