Приготування креветки відварної
1. Ознайомитись з матеріалом
ЯК ВАРИТИ КРЕВЕТКИ ПРАВИЛЬНО: МОМЕНТИ, ЯКІ ВАЖЛИВО ВРАХОВУВАТИ
Варити креветки потрібно не довго: лише 2–5 хвилин. Які ще секрети варто знати для приготування смачних морепродуктів, — поділилися шеф-кухарі.
Відварити креветки — справа простіша простого. Адже сьогодні в більшості магазинів продаються вже варено-заморожені морепродукти. Залишається лише розморозити та довести продукт до готовності. Проте, не знаючи важливих нюансів, їх легко зіпсувати і замість м’якого ароматного м’яса креветок отримати резинову гумку. Прості рецепти і секрети приготування допоможуть уникнути помилок.
Важливі правила
-
Якщо ви не живете біля моря чи океану, купуйте лише заморожені морепродукти. Свіжі креветки дуже швидко псуються, тому добросовісні продавці не будуть ризикувати й продавати охолоджені. Свіжі ракоподібні потрібно готувати в день вилову.
-
Віддавайте перевагу креветкам у панцирі: по ним зручніше перевірити свіжість продуктів.
-
Розморожуйте морепродукти попередньо перед приготуванням. Якщо занурити у гарячу воду заморожені креветки, температура відразу понизиться і м'ясо провариться нерівномірно. Аби швидше розморозити продукти, поставте їх під холодну воду.
-
Варіть креветки з головою і панциром. Так вони зберігають свій смак і аромат.
-
Не потрібно варити креветки довго, адже вони повністю втрачають свою харчову цінність і смак. Невеликі ракоподібні готуйте не більше 2 хвилин, крупні екземпляри — від 3 до 7хвилин. Орієнтуйтеся на колір панциру. Якщо він рожевий і креветки сплили на поверхню води, вимикайте вогонь. Ліпше зняти трохи раніше, адже м'ясо ще деякий час продовжує варитися. Щоб миттєво зупинити процес варіння, викладіть готові морепродукти в миску з водою і кубиками льоду.
-
Сіль додавайте із розрахунку 1–1,5 столової ложки на літр.
ЯК ВАРИТИ КРЕВЕТКИ ЗАМОРОЖЕНІ
На прилавках магазинів можна зустріти декілька варіантів креветок: свіжозаморожені і варено-морожені. Зазвичай це просто свіжі не очищені ракоподібні, відварені на підприємстві. Відрізнити їх від свіжоморожених нескладно: вони мають яскравий рожево-помаранчевий колір. Також у продажу зустрічаються очищені креветки, повністю готові до вживання. Їх використовують переважно у салати. Такі морепродукти не потрібно додатково проварювати: достатньо просто розморозити й обдати гарячою водою.
Інгредієнти на 2 порції:
-
вода — 1,5 л;
-
креветки — 500 г;
-
лавровий лист — 2–3 листочки;
-
чорний перець;
-
зубчик часнику;
-
половинка лимона;
-
оливкова олія — 1 ст. л.
Час приготування — 7 хвилин.
Покроково:
-
Наливаємо в каструлю воду і ставимо на середній вогонь. Чекаємо поки закипить.
-
Заморожені морепродукти відправляємо у киплячу воду, додаємо лавровий лист, часник і перець. Вичавлюємо половинку лимона.
-
Через 1 хвилину вимикаємо вогонь, накриваємо кришкою і залишаємо на 2 хвилини.
-
Перед подачею зливаємо воду, очищуємо, викладаємо морепродукти на тарілку, збризкуємо оливкою олією. Смачного!
ЯК ВАРИТИ КРЕВЕТКИ СВІЖІ
Свіжі креветки завжди мають сірий колір і приємний аромат моря. Щоб морепродукти були соковитими та ароматними, бажано їх відварити зі спеціями.
Інгредієнти на 2 порції:
-
вода — 1,5 л;
-
свіжі креветки — 500 г;
-
морква середнього розміру — 1 шт.;
-
стеблини селери — 20 г;
-
чорний перець — 5 г;
-
лимон — 2 скибки;
-
ароматні трави за смаком.
Час приготування — 5 хвилин.
Покроково:
-
У невелику каструлю наливаємо воду, кладемо порізану моркву, стеблини селери, скибку лимона і спеції. Ставимо на вогонь і додаємо сирі креветки. Даємо закипіти.
-
Як тільки вода закипить, через 1 хвилину вимикаємо вогонь. Залишаємо їх у гарячій воді під закритою кришкою ще на 1 хвилину.
-
Дістаємо креветки або зливаємо воду на сито. Занурюємо у холодну воду.
-
Очищуємо або відразу подаємо на стіл зі скибкою лимона. Смачного!
ЯК ВАРИТИ КРЕВЕТКИ КОРОЛІВСЬКІ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ
Королівські креветки відрізняються розміром (вони крупніші) і смачним ніжним м’ясом. Чистити їх легко, тому зазвичай вони продаються варено-мороженими у панцирі. Залишається лише підкреслити їх природний смак та правильно підготувати до столу.
Інгредієнти на 2 порції:
-
вода — 1,5 л;
-
королівські креветки — 500 г;
-
часник — 3 зубчики;
-
кріп — пучок;
-
сіль — 1,5 ст. л.
Час приготування — 6–8 хвилин.
Покроково:
-
Попередньо розморожуємо креветки. Якщо потрібно їх приготувати швидко, обдаємо холодною водою.
-
У каструлю набираємо воду і ставимо на вогонь.
-
Як тільки вода закипить, кидаємо порізаний часник, кріп. Солимо.
-
У киплячу воду занурюємо креветки, помішуючи варимо 3 хвилини.
-
Готові морепродукти матимуть світлий панцир і спливуть на поверхню води. Дістаємо їх шумівкою.
-
Подаємо до столу як закуску або використовуємо до гарніру. Смачного!
ВАРЕНО-ЗАМОРОЖЕНІ КРЕВЕТКИ В ПИВІ
Кухарі кажуть, що в пиві морепродукти по особливому розкривають свій смак та стають дуже ніжними. Спробуємо приготувати за рецептом шеф-кухарів.
Інгредієнти на 4 порції:
-
креветки — 1 кг;
-
лавровий лист — 2–3 шт.;
-
перець горошком;
-
корінці кінзи;
-
лимон — половина;
-
цибуля — 1 шт.;
-
часник — 2 зубчики;
-
соєвий соус — 15 г;
-
пиво — 175 мл;
-
вода — 1,8 л;
-
сіль — за смаком.
Час приготування — 10–15 хвилин.
Покроково:
-
Ставимо каструлю з водою на вогонь, нагріваємо.
-
Нарізаємо цибулю півкільцями.
-
У гарячу воду виливаємо пиво, кидаємо кінзу, скибки цибулі, половинку лимона, часник.
-
Додаємо соєвий соус, лавровий лист, перець, досолюємо за смаком.
-
Коли вода закипить, даємо поваритися бульйону 5 хвилин.
-
Додаємо попередньо розморожені креветки, чекаємо доки відвар знову закипить.
-
Як тільки вода закипить, вимикаємо вогонь і дістаємо креветки.
-
Подаємо з лимоном або білим соусом. Смачного!
2. Пройти тест
https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=5395270