A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок № 7 Тема: Закінчення іменників чоловічого роду ІІ відміни в родовому відмінку

Дата: 18.10.2022 23:00
Кількість переглядів: 67

1. Переглянути навчальне відео

2. Записати опорний конспект

Закінчення іменників чоловічого роду в родовому відмінку однини

3. Виконайте завдання

Завдання 1. Записати іменники в дві колонки: у першу ті, що мають закінчення -а (-я) в родовому відмінку однини, у другу — -у(-ю). Голос, колос, урок, настрій, сум, оптимізм, розвиток, обрій, вечір, очерет, зміст, ґрунт, гурт, гурток, біль, степ, лист, кожух, погляд, відчай, січень, рух, сад, садочок, острів, луг, Кавказ, Урал, вітер, телефон.

Завдання 2. Подані іменники поставити в родовому відмінку однини Автобус, цукор, хлібороб, фініш, успіх, технікум, суфікс, розклад, табель, птах, технік, супутник, прогрес, план, пилосос, пил, пасажир, вітер, вокзал, грам, документ, бульдозер, бетон, актив, асфальт.

Завдання 3. Запишіть прислів’я та приказки, обравши правильний варіант: А- а,-я; Б- у,-ю. 1. Голова без (розум), як ліхтар без свічки. 2. У кого в голові капустяна розсада, тому не додасть ( розум) і посада. 3. Від теплого (слово) і лід розмерзається. 4. Буває, що й теля (вовк) хапає. 5. Дружні сороки й (орел) заклюють. 6. Ложка (дьоготь) зіпсує ложку ( мед). 7. Посеред зими (лід) не випросиш у куми. 8. (Дим) без (вогонь) не буває.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора