A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Класифікація агрегатів за способом пpоведення сільськогосподарських робіт, складом машин, з'єднанням із тpактоpом, розміщенням та за виконуваними опеpацiями

Дата: 28.10.2022 19:32
Кількість переглядів: 85

Класифікація агpегатів за способом пpоведення сільськогосподарських робіт, складом машин, з'єднанням із тpактоpом, розміщенням та за виконуваними опеpацiями

У сільськогосподарському виробництві застосовуються переважно агрегати двох видів: рухомі й стаціонарні. Відповідно до виконуваних технологічних процесів агрегати можна поділити на такі групи: ґрунтообробні, посівні й садильні, агрегати для догляду за рослинами, збиральні, агрегати для меліоративних робіт, для полезахисних заходів та агрегати для виконання транспортних робіт. Крім того, агрегати поділяються на групи відповідно до виконуваних операцій: для оранки, культивації, сівби, збирання зернових культур тощо. Залежно від типу приєднання сільськогосподарських машин-знарядь до машини-двигуна розрізняють причіпні, напівначіпні, начіпні й самохідні агрегати.

Причіпним називається агрегат, машина-знаряддя якого має власну ходову частину, що повністю сприймає масу цієї машини.

Напівначіпний — це агрегат, у якого частину маси робочої машини сприймає трактор, а решта маси припадає на ходовий апарат самої машини.

Начіпним називається агрегат, у якого машина-знаряддя навішена на трактор, тобто в транспортному положенні агрегату масу машини повністю сприймає трактор.

Самохідним називається агрегат, двигун і передавальний механізм якого встановлені на шасі робочої машини. Такий агрегат виконує певні технологічні процеси або операції.

Залежно від складу машин агрегати поділяють на прості й комплексні. Агрегат, який виконує тільки одну операцію (оранку, культивацію, боронування тощо), називається простим (К-701 + ПТК-9-35). Комплексним називається агрегат, призначений для виконання різнорідних операцій, послідовних за своїм характером (збирання з одночасним лущенням, культивація з одночасним боронуванням і сівбою).

Агрегати, в яких машини-знаряддя розташовані симетрично відносно осі симетрії, називаються симетричними (наприклад, агрегат, що складається з трактора МТЗ-80 і сівалки СУПН-8). Якщо машини в агрегаті розташовані несиметрично, він називається несиметричним (силосозбиральний агрегат, що складається з трактора Т-150К і комбайна КСС-2,6)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора