A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок №9

Дата: 22.03.2020 19:30
Кількість переглядів: 312

Урок №9

Тема:  «Технології виконання загально слюсарних робіт»

  • Різання металів
  • Обпилювання металів
  • Нарізування різьби

 

«Різання металів»

В залежності від форми і розмірів матеріалу заготовок або деталей розрізання при ручній обробці металу здійснюють з допомогою ручного або механізованого інструменту-острогубцами, ручними і електричними ножицями, і пневматичними ручними ножівками, труборезами.
Сутність операції розрізання металу острогубцами (кусачками) і ножицями полягає в поділі дроту, листового або смугового металу на частини під тиском двох рухаються назустріч один одного клинів (ріжучих ножів).
Ріжучі кромки у гострогубців змикаються одночасно з всій довжині. У ножиць ж зближення лез йде поступово від одного краю до іншому. Їх ріжучі кромки не. змикаються а рухаються одне відносно інший. І гострогубці, і ножиці являють собою шарнірне з'єднання двох важелів, у яких довгі плечі виконують роль рукояток, а короткі - ріжучих ножів.
Гострогубці (кусачки) використовують, головним чином, для розрізання дроту. Кут заточування різальних кромок гострогубців може бути різним залежно від твердості матеріалу, що розрізається. У багатьох гострогубців він дорівнює 55-60°
Ручні ножиці застосовують для розрізання листів-сталевих товщиною 0,5-1,0 мм та з кольорових металів завтовшки до 1,5 мм.
Залежно від пристрою ріжучих ножів ножиці діляться так: прямі  прямими ріжучими ножами, призначені в основному для розрізання металу по прямій лінії або по колу великого радіуса; криві криволінійними ножами; пальцеві  вузькими ріжучими ножами для вирізання отворів в листовому металі і поверхонь з малими радіусами.
За розташуванням різальних ножів ножиці поділяються на праві і ліві. У правих ножиць скіс ріжучої кромки нижнього ножа знаходиться справа, у лівих - зліва.
Стуловые ножиці відрізняються від звичайних ручних великими розмірами і застосовуються для розрізання листового металу товщиною до 2 мм.
Важільні ножиці застосовують для розрізання листової сталі товщиною до 4 мм (кольорових металів - до б мм). Верхній шарнірно закріплений ніж 3 приводиться в дію від важеля. Нижній ніж /закріплений нерухомо.
Для механізації важкої і трудомісткого процесу розрізання листового металу застосовують, як вже зазначалося, електричні ножиці.
Електричні ножиці складаються з електродвигуна, редуктора  з ексцентриком і рукоятки . Зворотно-поступальний рух від ексцентрика передається верхнього ножа . Нижній ніж закріплений на скобі.
Ручна ножівка застосовується для розрізання порівняно товстих листів металу і круглого або профільного прокату. Ножівкою можна виробляти також прорізання шліців, пазів, обрізку і вирізку заготовок по контуру і інші роботи. Вона складається з рамки /.натяжного гвинта з смушкове тайкою, рукоятки ножівкового полотна , яке вставляється в прорізі головок  і кріпиться штифтами.

 

Опиливанием називається слюсарна операція, при якій знімають шари матеріалу з поверхні заготовки за допомогою напилка.
Напилок - це багатолезовий різальний інструмент, забезпечує порівняно високу точність і малу шорсткість оброблюваної поверхні заготовки (деталі).
Опиливанием надають деталі необхідну форму і розміри, приганяють деталі один до одного при складанні та виконують інші роботи. За допомогою напилків обробляють площини, криволінійні поверхні, пази, канавки, отвори різної форми, поверхні, розташовані під різними кутами, і т. д.

 

«Нарізування різьби»

Прийоми нарізування різьби, і особливо застосовуваний при цьому ріжучий інструмент, багато в чому залежать від виду і профілю різьби.
Різьби бувають однозаходные, утворені однією гвинтовий лінією (ниткою), або многозаходные, утворені двома і більше нитками.
За напрямом гвинтової лінії різьби поділяють на праві і ліві.
Профілем різьби називається перетин її витка площиною, проходить через вісь циліндра або конуса, на якому виконана різьба..
Для нарізування різьби важливо знати основні її елементи: крок, зовнішній, середній і внутрішній діаметри і форму профілю різьби.
Кроком різьби S називають відстань між двома однойменними точками сусідніх профілів різьби, виміряна паралельно осі різьблення.
Зовнішній діаметр d - найбільша відстань між крайніми зовнішніми точками, виміряна в напрямі, перпендикулярному до осі різьби.
Внутрішній діаметр di - найменша відстань між крайніми внутрішніми точками різьблення, виміряна в напрямку, перпендикулярному осі.
Середній діаметр di - відстань між двома протилежними паралельними бічними сторонами профілю різьби, виміряне у напрямку, перпендикулярному осі.

 

Детальніше: Слюсарна справа

 

Домашне завдання:
Відповісти на запитання з записами в зошиті: 

  • Якими інструментами використовують для різання металу?
  • Назвіть види напилків?
  • Назвати інструменти для нарізування внутрішньої і зовнішньої різьб?
 

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора