A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема №4. Медичне забезпечення безпеки дорожнього руху. Загальні положення. Заняття №28. Дія алкоголю та наркотиків на працездатнісь водія.

Дата: 21.01.2023 14:21
Кількість переглядів: 54

1.Опрацювати заняття та законспектувати в зошит, виконати тестові завдання.

               

Вплив алкоголю й наркотиків на мозок і нервову систему

Алкогольні й наркотичні сп'яніння — це причина більшості ДТП. Пов'язано це з тим, що водій утрачає здатність адекватно сприймати те, що відбувається довкола, й учасно реагувати на виникнення загрози для безпеки на дорозі. Й хоча законодавство передбачає ряд покарань за водіння у стані сп'яніння, а також під упливом лікарських засобів, які знижують швидкість реакції, сумна статистика, на жаль, не поліпшується.
Вживані алкоголь або наркотичні речовини потрапляють у кров, за допомогою якої переносяться до інших частин тіла. Оскільки найбільшу потребу в харчуванні кров'ю відчуває головний мозок, то на нього і припадає основний удар отруйних речовин.

Негативна дія алкоголю на мозок пов'язана з тим, що при алкогольній інтоксикації погіршується доступ кисню до нейронів — структурно-функціональних одиниць нервової системи. При цьому спостерігаються такі зовнішні прояви порушень роботи мозку:

  • придушуються умовні, себто зумовлені життєвими обставинами, людські рефлекси;
  • складні рухи формуються набагато повільніше, ніж зазвичай, порушується координація, людині складно керувати своєю поведінкою;
  • час реакції  на те, що відбувається довкола значно зростає внаслідок того, що гальмівні процеси переважають над процесами збудження в центральній нервовій системі;
  • погіршується сприйняття від органів чуття;
  • різко знижується увага, погіршується пам'ять;
  • можуть порушуватися процеси мислення, орієнтування, знижується критичне ставлення до себе й виникає неадекватне оцінювання подій, які відбуваються, часто на тлі цього виникає переоцінювання власних можливостей. 

    ТТепер кілька слів про вплив наркотиків на людський організм. Люди, котрі вживають наркотики, створюють у своєму мозку нейрохімічні механізми розладів психіки. При цьому порушується основна функція мозку — відображення дійсності, зокрема можуть з'являтися галюцинації. Наприклад, після вживання наркотичних речовин людина може бачити предмети, яких немає, чути слова, яких ніхто не вимовляв тощо.                                                                                                                                                  За наркотичного отруєння виникають ускладнення сприйняття, втрата уваги й концентрації, а також здатності логічно мислити і правильно оцінювати ситуацію, забудькуватість, психоз, підвищена збудливість, неможливість зосередитися, напади страху й паніки. 

  • Сукупність цих факторів і призводить до непоправних наслідків водіння у стані сп'яніння.

    Мабуть, кожен водій чув про таку процедуру, як перевірка вмісту алкоголю і наркотичних речовин у крові.
    Під вмістом алкоголю  в цьому разі мають на увазі концентрацію етанолу, виражену у проміле (позначається — «‰») — тисячних частках об'єму. Так, вислів «вміст алкоголю у крові становить п’ять десятих проміле» означає, що в одному літрі (тисяча мілілітрів) крові міститься п’ять десятих мілілітра спирту.
    У різних країнах установлені різні допустимі концентрації алкоголю у крові. Так, для Білорусі ця норма становить три десяті проміле, для України – дві десяті проміле на один літр видихуваного повітря.

    Перевірку водія щодо стану алкогольного сп'яніння може провести працівник Державтоінспекції на місці зупинки автомобіля ( докладніше про юридичні аспекти і захист ваших прав на дорозі читайте у книжці «Ваш адвокат» видавництва «Моноліт», онлайн-версія книжки є на сайті monolith.in. ua у розділі «Ваш адвокат».).
    У разі сумнівів щодо дотримання всіх правил, законності й об'єктивності проведення такої перевірки на місці радимо вам пройти незалежну медекспертизу в одному з медичних закладів країни, яким надано таке право.
    У разі ж, коли працівник ДАІ має підстави вважати, що водій перебуває у стані наркотичного сп'яніння  чи під дією препаратів, що знижують увагу і швидкість реакції, для перевірки він скеровує цього водія до найближчого закладу охорони здоров'я. Проведення лабораторних досліджень на визначення наркотичної чи психотропної речовини обов'язкове. Для обстеження в медичних закладах можуть використовувати слину, сечу і змиви з поверхні губ, шкірного покриву обличчя й рук. Для дослідження можуть використовувати і кров, але тільки якщо в обстежуваної особи неможливо взяти зразки інших речовин, зазначених вище.
    Для України повний список адрес медичних закладів, які мають право на проведення незалежної медичної експертизи, зібраний на сайті нашого видавництва — monolith.in.ua у розділі «Ваш адвокат». Це унікальна інформація, яку зібрали за допомогою інформаційних запитів, надісланих до Міністерства охорони здоров'я України.
    Для того, щоб ув інших країнах довідатися про адреси медичних закладів, які мають право на проведення незалежної медичної експертизи, надсилайте інформаційний запит до Міністерства охорони здоров'я країни перебування.

    І наостанок хотілося б укотре повторити: не сідайте за кермо в нетверезому стані – бережіть себе і не створюйте небезпеки для інших учасників дорожнього руху!

                                                         


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора