A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема №4. Медичне забезпечення безпеки дорожнього руху. Загальні положення. Заняття №27. Правила і засоби перенесення потерпілого.

Дата: 21.01.2023 14:21
Кількість переглядів: 60

1.Опрацювати заняття та законспектувати в зошит, виконати тестові завдання.

                                      Перенесення потерпілих

Способи іммобілізації та транспортування потерпілих при ДТП

Способи іммобілізації та транспортування залежать від стану постраждалого, травми та можливостями рятувальника.

При переломі ключиці або лопатки рекомендується вкласти валик у пахвинну ділянку ліктя і руку прибинтовують до тулубу або підвішують на косинці.

При переломі плечової кістки — можна використовувати фанерні планки, рейки, смужки твердого картону, прути чагарнику. При їх відсутності ушкоджену кінцівку підвішують на косинці й прибинтовують до тулуба, поклавши ватно-марлевий валик у пахвинну ямку.

При переломі кісток передпліччя — забезпечується нерухомість у ліктьовому та променево-запястному суглобах. Руку підвішують на косинці.

Переломи кісток кисті і стопи — шина накладається з боку долоні і стопи.

Переломи ребер. Варто накласти пов'язку навколо грудної клітки постраждалого. Зафіксувати її в момент видиху. Іммобілізацію проводять, якщо зламані 3 ребра і більше. Транспортування рекомендується в положенні сидячи.

Перелом кісток таза може супроводжуватися ушкодженням внутрішніх органів, тому транспортування рекомендується проводити дбайливо в позі «жаба». Потерпілого кладуть на тверду поверхню на спину, ноги згинають у тазостегнових і колінних суглобах, а коліна розводять у сторони, підклавши під них валик (згорнута ковдра, куртка, подушка).

При переломі хребта потерпілому необхідно створити спокій, поклавши його на рівну тверду поверхню (щит, дошка) і в такому положенні транспортувати.

При ушкодженні шийного відділу хребта рекомендується з підручних матеріалів виготовити комір, покласти його на шию потерпілому і закріпити бинтом. Транспортування здійснюють на спині з іммобілізацією голови, як при ушкодженнях черепа.

Ушкодження грудної клітки і живота

Травми грудної клітки супроводжуються розривами легеневої тканини і діафрагми, скупченням повітря (пневмоторакс) і крові в плевральній порожнині, забиттям серця.
При підозрі на травму органів грудної клітки необхідно додати потерпілому положення напівсидячи, забезпечити прохідність верхніх дихальних шляхів і в такому положенні транспортувати в лікарню.

При травмі живота можуть виникнути забиті місця і розриви внутрішніх органів, внутрішня кровотеча і розвиток шоку. При даних травмах потерпілий перебуває у важкому стані. Це визначається посинінням губ, вираженій блідості обличчя, по шкірі, яка стає липкою та холодною. Язик при цьому сухий, обкладений, дихання поверхневе, пульс частішає, слабшає, а іноді не визначається.
Таких потерпілих транспортують дбайливо в положенні лежачи на спині, з піднятою верхньою частиною тулуба і зігнутими в колінах ногами.

Черепно-мозкові травми

Внаслідок цих травм у потерпілих з'являється нудота, блювання, запаморочення, головний біль, втрата пам'яті та свідомості, уповільнення пульсу. При забитому місці і стиску мозку порушується мова, чутливість, рух кінцівок.

Подання першої допомоги. Потерпілому створюють спокій, поклавши його на горизонтальну поверхню, до голови прикладають пузир з льодом або тканину, змочену холодною водою. Для заспокоєння можна дати 15 - 20 крапель настойки валеріани. Транспорту вати потерпілого необхідно в положенні лежачи на спині, підклавши під голову валик, зроблений з підручних засобів для попередження струсів голови. Якщо потерпілий перебуває в несвідомому стані, транспортування здійснюється лежачи на боці. Це попереджає розвиток асфіксії від западання язика.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора