A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема №4.Медичне забезпечення безпеки дорожнього руху. Загальні положення. Заняття №20. Дорожньо-транспортний травматизм. Принципи організації медичної допомоги потерпілим. Медична аптечка для спорядження транспортних засобів.

Дата: 21.01.2023 14:09
Кількість переглядів: 65

1.Опрацювати заняття та законспектувати в зошит, виконати тестові завдання.

                         Аптечка Автомобільна CarLife АМА-2 Сумочка (велика) Аптечка в Автобус. Авто  для Микроавтобуса — Купить Недорого на Bigl.ua (1368354064)

СХЕМИ ДІЙ

ДТП

Негайно зупиніть транспортний засіб і зупиніться на місці ДТП. За змоги постарайтеся заспокоїтися,
тому що емоції — головний ворог здорового глузду.

Увімкніть аварійну світлову сигналізацію, поставте транспортний засіб на ручник, вимкніть двигуна
(у стресовій ситуації про все це можна забути) і тільки потому виходьте з автівки. Встановіть знак аварійної зупинки,
попередивши таким чином інших учасників дорожнього руху й позначивши місце зіткнення.

Визначте, чи є постраждалі.

Зверніться по допомогу до інших людей. Можливо, серед учасників або свідків ДТП, пасажирів а чи випадкових перехожих буде медпрацівник. Якщо медпрацівника немає, вживіть усіх заходів для надання першої допомоги.

Переходьте до схем надання першої медичної допомоги (коли швидку чекати недовго і коли швидку чекати довго)

Пошкодження транспортного засобу незначні, третім особам не завдано матеріальної шкоди, учасники ДТП визначилися, хто з них винен у ситуації.

 

Варіант 1
Склавши схему пригоди й поставивши підписи під нею, треба прибути до найближчого поста ДАІ або в орган а чи
підрозділ поліції для оформлення матеріалів.

Варіант 2
За наявності бланка повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду (Європротоколу) скористайтеся ним для оформлення ДТП за спрощеною процедурою.

Варіант 3
Варіант, який може бути вигідний для обох сторін, — домовитися на місці.

Звільніть приїзну частину.

Повідомте про ДТП поліції за тел. «102» (якщо ви цього ще не зробили).

Сфотографуйте місце аварії принаймні на мобільний телефон: додаткова інформація про те, як усе сталося, ніколи не завадить.

Ужийте всіх можливих заходів для збереження слідів на місці події, захистіть місце ДТП й організуйте об’їзд місця події.

Запишіть прізвища й адреси очевидців і чекайте на прибуття працівників поліції.

Проконтролюйте оформлення ДТП.

1 Незначними вважаються пошкодження, на усунення яких буде витрачено не більше, ніж двадцять п’ять тисяч гривень (З 1 січня 2013 року, згідно з Розпорядженням № 698 Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України).
2 У такій ситуації є незаперечна вигода для обох учасників ДТП: винуватцю не доведеться спілкуватися зі працівниками ДАІ і з’являтися до суду на розгляд справи, що дасть змогу заощадити і час, і нерви; потерпілому ж не потрібно буде звертатися до компанії вбезпечення чи до суду, збирати потрібні докази й чекати, коли ж йому виплатять компенсацію. Однак у випадках розв’язку ситуації на місці «власноруч» є певні нюанси: часто буває, що хтось із учасників згодом заявляв до ДАІ, що винуватець зник із місця ДТП, а про переговори й досягнуті домовленості, звісно, замовчував. Або, навпаки, винуватець відмовлявся від своїх зобов’язань щодо виплати компенсацій. Отож будьте пильні! За наявності щонайменших сумнівів наполягайте на оформленні ДТП, як того вимагають нормативно-правові акти, — в цьому разі ви завжди зможете сподіватися на юридичну допомогу.
3 Якщо пошкодження автомобіля серйозні, то вам знадобиться евакуатор, тому бажано мати з собою номери телефонів служб евакуації. Інспектор ДАІ також може надати цю інформацію.

На жаль, від потрапляння в ДТП не вбезпечений ніхто. У такій ситуації складно не розгубитися. Однак саме в такі миті треба бути особливо пильним і зібраним, щоб вас не звинуватили в усіх гріхах. Порядок дій у перші хвилини після ДТП наведено на схемі, нижче надані поради щодо вашої участі в оформленні ДТП і ваших дій після того, що сталося.

Оформлення ДТП

1. Спілкуйтеся зі працівниками ДАІ спокійно, зайві нерви нікому не зарадять.
2. Стежте за складанням схеми ДТП.
Схема ДТП — найважливіший документ, у якому мають бути зафіксовані обставини аварії. Правильно і грамотно складена схема допоможе судді швидко розібратися, в чому полягає причина виникнення аварії, й винести справедливе рішення. Звертайте увагу на всі елементи схеми, а головне — на числові дані, зазначені на схемі.
3. Не давайте жодних свідчень.
При ДТП важко залишатися холоднокровним і розважливим, тому намагайтеся якомога менше спілкуватися зі працівниками ДАІ, посилайтеся на стресовий стан. Права не давати показання вам гарантує: для України — стаття 63 Конституції України.
4. Пишіть докладні пояснення.
У своїх поясненнях до протоколу відобразіть обставини аварії. Якщо ви не винні в події, наводьте аргументи на свою користь: ви рухалися з допустимою швидкістю, на дозволений сигнал світлофора тощо. Вкажіть, у якому ряду перебували, який маневр збиралися здійснити тощо. Якщо ви усвідомлюєте, що ДТП сталося через вас, укажіть пом’якшувальні обставини, які могли би вплинути на суму штрафу. Можете посилатися на поганий стан дороги, невідповідність знаків і світлофорів до вимог ДСТУ. Можливо, на розвиток подій вплинула туманна погода, обмежена видимість проїзної частини тощо. Обов’язково вкажіть, що ДТП сталося незумисно. У книжці «Ваш адвокат», що вийшла у видавництві «Моноліт», міститься вичерпна інформація щодо поведінки водія у складних ситуаціях на дорозі. Ознайомитися з онлайн-версією цієї книжки можна на сайті: «Ваш адвокат
5. Не відмовляйтеся від медобстеження щодо стану алкогольного чи іншого сп’яніння.
Інакше неможливо буде довести, що ви були тверезими, коли керували автомобілем. Перелік і адреси медичних закладів, у яких можна пройти незалежну медекспертизу, можна знайти на сайті видавництва «Моноліт»:  (у розділі «Ваш адвокат»)..

ВАЖЛИВО:
після ДТП не вживайте алкоголю чи будь-яких ліків, зокрема й заспокійливих! Це може вплинути на результати аналізів і, відповідно, на рішення щодо справи.

6. Уважно вивчіть протокол, який склав інспектор.

ВАЖЛИВО:
Якщо у вас тимчасово вилучили посвідчення водія (до винесення рішення судом), це також має бути відображено у протоколі. В такому разі вам обов’язково мають видати тимчасове посвідчення водія й довідку про ДТП для компанії вбезпечення.

Автомобільна медична аптечка №1 (АМА-1). Загальний вигляд

               

Автомобільна аптечка

Медична аптечка першої допомоги — це один із обов'язкових компонентів у будь-якій автівці. В екстреній ситуації вміст аптечки може надати неоціненну допомогу, та тільки за правильного його використання.

Важливо:
Склад стандартних медичних аптечок строго регламентований. Ув Україні автомобільні аптечки мають відповідати вимогам Наказу МОЗ №187 від 07.07.98. Купуючи автомобільну аптечку, перевіряйте її на відповідність вимогам державних стандартів і наказів Міністерства охорони здоров'я. Текст наказу, що регламентує вміст аптечки для України, наведений тут.

Важливо:
Треба пам'ятати, що у препаратів у складі аптечки обмежений термін придатності. Вчасно замінюйте медпрепарати, які втратили термін придатності!

У передмові до розділу, присвяченого автомобільній аптечці, не можемо не згадати про особливості комплектації української автомобільної аптечки. Річ у тім, що до державного стандарту ДСТУ 3961-2000, що регламентує склад українських аптечок, були внесені зміни від 11 червня 2013 року («Зміна № 2»). Однак нововведення на час випуску цього видання не були відображені в Наказі Міністерства охорони здоров'я України. Незважаючи на це, аптечки, вкомплектовані за новими стандартами, вже можна знайти в аптеках і в інтернетних крамницях. Ми теж вирішили дотримуватися сучасних правил, отож у цьому виданні ви знайдете вже оновлений перелік медикаментів.

Окрім того, зверніть увагу, що українське законодавство передбачає два типи набору аптечок: аварійний і експлуатаційний. Аварійний комплект призначений для надання першої медичної допомоги потерпілим унаслідок дорожньо-транспортної пригоди лише в разі отримання значних травм і пошкоджень. Експлуатаційний комплект призначається для надання першої медичної допомоги потерпілим унаслідок дорожньо-транспортної пригоди й у поточному режимі експлуатації транспортних засобів у разі отримання незначних пошкоджень.

Аварійний комплект відрізняється: для автомобілів із кількістю місць для сидіння до дев’яти, разом із місцем водія, — називається АМА-1, а для автомобілів із кількістю місць для сидіння понад дев’ять, разом із місцем водія, — АМА-2. Кожен із цих комплектів складається зі двох наборів медпрепаратів, які мають зберігатися в окремих пакетах.

У цьому розділі для української аптечки наведений перелік медикаментів тільки аварійного комплекту для автомобілів із кількістю місць для сидіння до дев’яти, разом із місцем водія. Для ознайомлення в додатку наведено повні переліки медикаментів для різних комплектів аптечки згідно з ДСТУ 3961-2000.

Стандартний набір аптечки згідно з законодавством України

Набір 1

1 Засоби для зупинки кровотечі, накладання пов'язок при травмах

Джгут для зупинки кровотечі
Накладають при артеріальній кровотечі вище від місця кровотечі. Детальніше про накладення джгута - тут.

               

Серветки зі хлоргексидином
Застосовуються для лікування ран, опіків. На рані серветка закріплюється за допомогою бинта.

               

Бинт еластичний
Для накладення пов'язок, особливо в разі венозних кровотеч (докладнішепро венозні кровотечі). Можна використовувати для фіксації шин (докладніше про фіксацію шин).

               

Серветки кровоспинні з фурагіном
Використовуються для накладання протимікробних пов'язок. На рані закріплюються за допомогою бинта.

                         

Бинт марлевий стерильний
Застосовується для накладення пов'язок на рани, для зупинки кровотеч (способи накладення пов'язок), транспортної іммобілізації пошкодженої кінцівки ((докладніше).

                  

Серветки стерильні 
(шість на десять сантиметрів)
Накладають безпосередньо на рану, опіки. Після накладення серветки на рану її треба зафіксувати бинтом або лейкопластиром.

               

Бинт нестерильний
Використовують для фіксації стерильних елементів, які накладені безпосередньо на рану

               

Пакет перев'язувальний стерильний
Використовується для накладення пов'язок, зупинки кровотеч.

Важливо:
Неприпустимо зберігати медичну аптечку біля опалювальних пристроїв і під прямими сонячними променями.

Додаткові засоби

Ножиці парамедичні (з одним тупим кінцем)
Застосовуються для розрізання бинта, лейкопластиру, одягу, ременів безпеки тощо. Тупий кінець ножиць має прилягати до тіла потерпілого під час розрізання.

               

НАБІР 2

1 Засоби для накладання пов'язок при травмах

Косинка медична перев'язувальна
Призначена для іммобілізації пошкодженої кінцівки (приклад використання), для закріплення шин тощо.

               

Гелева пов'язка про опіки
Використовують у разі опіків на долікарському етапі. Накладають безпосередньо на місце опіку і фіксують стерильним бинтом (докладніше про використання).

               

 Додаткові засоби

Плівка (клапан) для проведення штучної вентиляції легенів
Застосовують для проведення штучного дихання методом «із рота в рот». Детальніше про використання клапана.

               

Пінцет анатомічний
Використовують для видалення дрібних чужорідних елементів із рани.
* Незважаючи на те, що цей пінцет передбачений у складі аптечки, наші фахівці не радять витягувати сторонні предмети з рани, докладніше — тут.

               

Рукавички медичні №8 із поліетилену
Застосовуються для забезпечення антисептичних умов при наданні долікарської допомоги.

              

Булавки англійські
Використовуються для з'єднання кінців косинки медичної, бинтів тощо.

              350

Термопокривало
Використовують для зігрівання постраждалого при низьких температурах і під час протишокового положення (приклад використання).
Після відкривання пакета термопокривало повністю розгортають і накривають ним усе тіло, крім голови. У разі утоплення попередньо необхідно зняти мокрий одяг із потерпілого. 

               

Важливо:
Стежте за терміном придатності препаратів у медичній аптечці. Лікарські засоби, які втратили термін придатності, треба своєчасно замінювати.
Після використання медичних препаратів аптечку необхідно поповнити.

Засоби, якими можна доповнити аптечку

Важливо: 
Список медикаментів, наданий нижче, наведено винятково для ознайомлення. Перед застосуванням медичних препаратів варто проконсультуватися з лікарем.

               1. Нітрогліцерин
 
Використовують для усунення нападів стенокардії (болю чи відчуття дискомфорту за грудиною).

               2. Валідол
Застосовують при неврозах, істерії, стенокардії (хворобливих відчуттях за грудиною).

              3. Розчин аміаку десятивідсотковий (нашатирний спирт)
При вдиханні впливає на дихальний центр як збудник.

              4. Губка гемостатична
Застосовують локально для зупинки кровотеч. Губка — це суха, пориста, гігроскопічна (вбирає вологу) речовина білого кольору з жовтуватим відтінком.
Застосовують локально асептично (стерильно), для цього беруть необхідну кількість препарату (від однієї чверті губки до чотирьох і понад те губок) і за його допомогою тампонують (заповнюють) поверхню рани. З цією метою губку придавлюють до поверхні марлевим тампоном або пласким хірургічним інструментом на три-п’ять хвилин. За потреби всю поверхню рани засипають губкою або губку поміщають у марлевий тампон, який залишають у порожнині рани на добу.

              5. Розчин перекису водню тривідсотковий
Застосовують розчин перекису водню як антисептичний (що знищує мікроби) засіб зовнішньо.

              6. Розчин брильянтовий зелений спиртовий («зеленка»)
Використовується при гнійному запаленні шкіри і дрібних пошкодженнях шкіри, має антисептичну (знезаражувальну) дію.

Важливо:
Не можна користуватися «зеленкою» при рясних кровотечах, інфікованих ранах.

               7. Вата
Накладають на рану поверх стерильного бинта чи серветки. Використовують як підкладку між шкірою і шиною під час фіксації переломів.

              8. Розчин йоду п’ятивідсотковий
Застосовують як антисептичний засіб для обробки країв рани.

               9. Гіпотермічний пакет
Призначений для місцевого охолодження тканин організму, сприяє зниженню запальної реакції у тканинах і зупинці кровотечі. Використовується при травмах, ударах, перегріваннях, укусах комах, внутрішніх кровотечах тощо. Інструкції наведені на упаковці. 

               10. Олія вазелінова
Застосовують при запорах, отруєннях жиророзчинними отрутами (бензин, гас, бензол, чотирихлористий вуглець абощо). Застосовується зовнішньо як засіб, що пом'якшує шкіру і як основа для інших препаратів.

               11. Фуразолідон
Препарат застосовують для лікування інфекційних захворювань органів шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи, шкірних покривів, а також для лікування харчових отруєнь.

               12. Смекта
Застосовують при діареї, при порушенні режиму харчування і якісного складу їжі, для симптоматичного лікування печії, здуття і дискомфорту в животі, при гастриті, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, коліті.

               13. Активоване вугілля
Застосовують при порушеннях травлення, метеоризмі, підвищеній кислотності, отруєннях.

               14. Анальгін
Знеболювальний засіб, що застосовується при головному болеві, невралгії, радикулітах, гарячковому стані.

               15. Но-шпа
Застосовується при спазмах шлунка і кишківника, нападах жовчно- й сечокам'яної хвороби.

               16. Аспірин
Використовується як болезаспокійливий, жарознижувальний і протизапальний засіб.

              17. Цитрамон
Застосовують як болезаспокійливий, слабкий жарознижувальний і протизапальний засіб. Трохи підвищує артеріальний тиск.

              18. Комірці для фіксації шийного відділу хребта
Призначені для фіксації шийних хребців при травмах хребта. Правила використання комірців у цьому посібнику не наведені. Звертайтеся до інструкції виробника.

               19. Шини еластичні
Призначені для надання першої медичної допомоги при травмах верхніх або нижніх кінцівок для транспортної іммобілізації. Детальніше про накладання шин - тут.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора