A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Виховна година. Звичаї та прикмети на Різдво Христове.

Дата: 23.12.2022 13:30
Кількість переглядів: 43

25 грудня, християни, які в літургійному житті живуть за григоріанським та новоюліанським календарями, святкували Різдво Христове. Три роки тому, в грудні 2017-го, Верховна Рада України VIII скликання зробила цей день офіційним державним вихідним.

Майже кожен католик напередодні Різдва Христового дотримується традиції суворого посту. Цього дня дозволено вживати в їжу лише сочиво - це зерна пшениці чи ячменю, які відварюють у воді, а потім додають трішки меду для смаку. З появою на небі першої зірки піст закінчується.

Головною прикрасою свята вважається ялинка або смерека. Її віряни ставлять у своєму будинку, а потім прикрашають кришталевими кулями, соковитими фруктами та цукерками. Існує традиція обмінюватися подарунками на Різдво. Вона сягає своїм корінням сивої давнини, коли волхви піднесли немовляті Ісусу всілякі дари. Християни західного обряду ставляться до свята з особливим трепетом. А тому витрачають чимало часу на прикрашання будинку.

В перші століття християнства була сформована традиція, за якою в храмах на Різдво, 25 грудня, служаться три особливі літургії:

  • меса вночі - відбувається опівночі і символізує єдність Отця та Сина;
  • меса на зорі - символізує появу на світ нового життя з утроби матері;
  • меса вдень - символ народження Ісуса Христа.

Діти традиційно виготовляють різдвяні іграшки. Вироби мають форму сердечок, різних звірят і ліхтариків. Їх вішають на ялинку та прикрашають ними будинок.

Перед Святим вечором (24 грудня) варто покаятися у всіх своїх гріхах, відвідати сусідів і друзів, попросити у них вибачення та помиритися. Не варто сідати за святковий стіл з образою в серці.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора