A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Пам'ятаємо героїв Крут

Дата: 29.01.2020 13:17
Кількість переглядів: 208

«Недаремно пролилася кров тисяч українських інтелігентів та молоді, коли вона принесла духовне визволення від найтяжчого і найшкідливішого московського ярма: добровільно прийнятого духовного закріпачення!»
(М.Грушевський )
Немеркнучою славою вкрили себе студенти, гімназійні юнаки в бою під Крутами 29 січня 1918 року, затримавши Червону Армію під командуванням полковника М. Муравйова, що сунула на Київ, аби задушити УНР, нашу незалежність.
Героїчний подвиг київських студентів і Січових Стрільців, вільних козаків, юнкерів, студентів під Крутами став вагомим надихаючим символом патріотизму, жертовності в обороні незалежності нашої держави; він підштовхнув до підписання більшовиками Брестської мирної угоди та повернення до Києва українського уряду.
Вага цієї маленької перемоги в історії нашої визвольної боротьби велика своєю юначою відданістю ідеалам державності, патріотизму, чистоти воїнської жертовності та національної свідомості,вона ніколи не зітреться в нашій синівській та історичній пам’яті.
З метою вшанування пам’яті загиблих героїв у Великоновосілківському професійному ліцеї 29.01.2020 року було проведено виховну годину, читання віршів присвячених цій історичній події.
На Аскольдовій могилі
Український цвіт! –
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.
На кого посміла знятись –
Зрадницька рука?
Квітне сонце, грає вітер
І Дніпро-ріка…
На кого завзявся Каїн?
Боже, покарай! –
Понад усе вони любили
Свій коханий край.
Вмерли в Новім Заповіті
З славою святих –
На Аскольдовій могилі
Поховали їх.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора