A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема №3 Медичне забезпечення безпеки дорожнього руху. Заняття №36 Зупинка дихання.

Дата: 27.03.2020 11:58
Кількість переглядів: 307

Зупинка дихання

Причинами зупинка дихання можуть послужити утоплення, удушення, ураження електричним струмом, крововилив у мозок, травматичний шок, отруєння токсичними речовинами або лікарськими препаратами.

 

Ознаки зупинки дихання

Зупинка дихання визначається досить просто при поверхневому огляді: грудна клітка потерпілого не піднімається і не опускається; відсутні характерні для дихання звуки, якщо прислухатися; спостерігаються синюшність губ, кінчиків вух, блідість шкірних покривів. Для остаточної перевірки слід докласти одну руку збоку, на рівні нижніх ребер, а другу на живіт потерпілого в області шлунка. Якщо при цьому не відчуваються характерні для вдиху підйоми грудної клітини, зупинку дихання можна вважати встановленою і переходити до надання допомоги.

 

Перша допомога при зупинці дихання

Зупинка дихання - Вкрай небезпечний стан, що створює безпосередню загрозу життю людини. При зупинці дихання мозок не забезпечується киснем, і через 6 хвилин виникають його незворотні пошкодження, тому перша допомога повинна бути надана негайно.

 

Чому може зупинитися дихання?

Причини зупинки дихання: закупорка дихальних шляхів чужорідними тілами; травма електричним струмом; закриття просвіту дихальних шляхів (наприклад, при западанні кореня язика у людини в несвідомому стані); утоплення; отруєння токсичними речовинами (в тому числі і лікарськими препаратами); травматичний шок; крововилив у мозок.

 

Що робити при зупинці дихання?

Невідкладна допомога при зупинці дихання: Покласти потерпілого на спину, прибрати одяг, що стискує (послабити краватку, розстебнути сорочку і т. Д.). Очистити ротову порожнину від блювотних мас, слизу та інший вміст, яке може перешкоджати диханню.

Робиться це за допомогою серветки, марлі, хустки або, при їх відсутності, просто пальцями.

Якщо мова запал в гортань, його необхідно витягнути і притримувати пальцями.

Під плечі потерпілого потрібно підкласти валик, щоб голова закинулася, і рот відкрився.

Якщо зупинка дихання викликана травмою, підкладати нічого не можна, і реанімацію проводять без зміни положення тіла.

Для дотримання заходів гігієни при штучному диханні накрийте рот потерпілого хусткою.

Зробіть глибокий вдих, потім різко видихніть в рот потерпілому, при цьому затиснувши йому ніс.

Вдування повітря проводиться 1-2секунди, з частотою 12-15 разів на хвилину.

Штучне дихання потрібно поєднати з масажем серця (Після першого видиху 5 разів натиснути на груди) покладеними один на одного долонями. Перевірка пульсу і дихання проводиться кожну хвилину, і за відсутності дихання реанімаційні заходи тривають.

Штучне дихання проводиться рот в рот або рот в ніс, якщо не вдалося розтиснути щелепи потерпілого. Надавати допомогу необхідно до приїзду швидкої допомоги. Якщо дихання відновилося, то перевіряти його і пульс потрібно кожні 1-2 хвилини, до приїзду лікарів.

 

Реанімація при зупинці дихання

Для проведення штучного дихання методом "із рота в рот" або "із рота в ніс", потерпілого треба покласти спиною на тверду плоску поверхню. Під лопатки підкласти згорнуту валикомковдру, щоб забезпечити закидання голови. Вивести уперед нижню щелепу, перевірити стан ротової порожнини: чи немає в ній блювотних мас, крові, сторонніх предметів, зубнихпротезів

(Рис. 3.23). Накинути на ротовий отвір постраждалого хустку або серветку, затиснути йому ніс, зробити глибокий вдих, потім захопити своїми губами губипотерпілого та виконати повільний видих. Якщо грудна клітка потерпілого піднімається,то все виконано правильно. Частота вдувань повинна становити 10 - 12 разів на хвилину.Це важка робота, тому через 2-3 хвилини попросіть себе замінити (Рис. 3.24 ,3.25 ,3.26).

Сонячний удар - викликаний впливом на організм сонячного випромінювання.

Тепловий удар - це гостре захворювання спричинене, порушенням терморегуляції організму внаслідок тривалого впливу високої температури зовнішнього середовища.

Причини: утруднення тепловіддачі з поверхні тіла (висока температура, вологість, відсутність руху повітря), підвищена теплопродукція тіла (фізична робота, розлад терморегуляції).

Симптоми цих захворювань подібні. Потерпілий відчуває втому, головний біль, запаморочення, слабість, біль у ногах і спині, з'являється почервоніння шкіри, а і ноді й блювання. Пізніше з'являються шум у вухах, потемніння в очах, задишка, серцебиття. При відсутності вцей час допомоги виникає ціаноз (посиніння) обличчя, пульс слабшає, потерпілий непритомніє,спостерігаються судоми. Потерпілий може загинути внаслідок паралічу дихання та зупинки серця.

Подання першої допомоги. Потерпілого необхідно перенести в прохолодне місце, зняти з нього одяг , покласти його на спину, трохи піднявши голову;

  • остудити голову та область серця холодною водою або покласти холодний компрес, при цьому охолодження не повинно бути швидким і різким;
  • напоїти холодною водою;
  • дати понюхати ватку, змочену нашатирним спиртом для збудження дихання;
  • дати потерпілому випити 25 - 30 крапель Зеленіна;

Транспортування потерпілого в лікарню необхідно здійснювати в положенні лежачи наспині з піднятою головою.

 

 

Домашнє завдання: Опрацювати та законспектувати в зошит заняття і вирішувати тести на сайті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора