A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема №1. Основи психофізіології праці та поведінки водія. Заняття №6. Стресовий стан.

Дата: 21.01.2023 11:57
Кількість переглядів: 62

1.Опрацювати заняття та законспектувати в зошит, виконати тестові завдання.

                          

Стресовий стан. Засоби його попередження та усунення.


Слово «стрес» в нашу лексику прийшло з англійської мови (stress) і в перекладі означає тиск, напругу.
Стрес і емоції в діяльності водіїв проявляються в різних ситуаціях. Наприклад, кожному автомобілісту знайомі ситуації, коли в дорозі раптом починає розколюватися голова, ломить спина, з'являється мандраж у колінах та інші недуги. Причиною незатишного стану можуть бути погане самопочуття, проблеми в родині або на роботі, якщо вдається дивом вирулити з аварійної ситуації. На щастя, стрес і емоції на дорозі можна контролювати. Найпростіші прийоми допоможуть вам в лічені хвилини відновити нормальне самопочуття.
 

Головний біль, як прояв стресу
Найчастіша скарга водіїв - головний біль. Вона може виникати як в результаті фізіологічних факторів (скачки тиску, похмілля), так і під впливом стресу. Нерідко головний біль виникає через перевтому, коли ви проводите за кермом надто багато часу. При тривалій їзді без відпочинку відбувається емоційне виснаження. Зазвичай при цьому голова розколюється в лобовій і (або) тім'яної частини. Короткочасний відпочинок і таблетка болезаспокійливого - ось що вам допоможе. Якщо ж ви відчуваєте, що вас дратують шум і світло, закладає вуха і ломить шию і потилицю, швидше за все, у вас підскочив тиск. В цьому випадку допоможуть препарати, що знижує тиск. А іноді водієві буває просто достатньо зупинити машину де-небудь в затишному місці і посидіти із закритими очима хвилин 10-15 - це дещо заспокоїть "розбушувалася" кров. Ви їдете на "автопілоті", тому що болять виски і лоб? Терміново випийте кави або колу - міститься в цих напоях кофеїн значно полегшить ваш стан.
А буває, що голова не болить, а просто "ватяна", і з цієї причини ви ніяк не можете зосередитися на дорозі. Зупиніться на узбіччі і починайте інтенсивно розтирати вуха або просто пощипувати себе за мочки вух. Непогано б зробити масаж голови та шиї. Для жінок підійде наступний варіант: хвилин 10 причісувати волосся масажною щіткою (все це допомагає і при сонливості). Тепер вийдіть з машини і продихайте. А щоб закріпити результат, зробіть 10-15 присідань. Ось тепер можна сміливо вирушати далі в путь-доріжку. Не забувайте також і старі випробувані засоби від головного болю: стакан солодкого чаю з лимоном (знімає біль вже через 15-20 хвилин), змазування хворобливих ділянок "зірочкою" або ментоловим маслом.
 

Стрес у діяльності водіїв
На жаль, стан стресу в діяльності водіїв - явище поширене. Фахівці підрахували, що водії у великих містах кожні 11 секунд відчувають стресовий стан. То раптом якийсь лихач підрізав, то на дорогу вибіг дитина, то ви зазівалися і ледь встигли зупинитися на червоне світло. В результаті навіть у самого стійкого починають руки тремтіти і серце вистрибує з грудей. Їхати далі в такому стані небезпечно. Тому, по-перше, зупиніться на узбіччі, включите тиху спокійну музику, з'їжте шоколадку і зателефонуйте комусь із приятелів. Вам треба переключитися на щось приємне, що допомагає відволіктися від переживань. По-друге, влаштуйте сеанс релаксації. Вдихніть глибоко, уявивши, що зібрали воєдино всі гнітючі думки, а тепер видихніть із себе весь негатив! Або ж виконайте спеціальні заспокійливі вправи:
- відкрийте ширше рот і затримайтеся в такій позі на кілька секунд, потім розслабтеся;
- міцно стисніть щелепи, потім розтисніть;
- сильно наморщити ніс на 5 секунд, потім поверніться у вихідне положення;
- з силою втягніть живіт, посидівши так кілька секунд, і розслабтеся.

Кожна вправа від стресу і емоційного спустошення повторіть по 5 разів. Психологи стверджують, що, "прогнавши" напругу з м'язів, ви автоматично розвантажите і нервову систему. Так що вам тепер буде чим зайнятися, стоячи в пробці. А от з седативними препаратами будьте обережні! Багато хто з них знижують концентрацію уваги і гостроту реакції, а тому автомобілістам їх приймати небажано.
 

Подушка під спину
Багатьох водіїв буквально виводить з себе біль у спині, що виникає при тривалій їзді в незручному кріслі. Вона заважає концентрації і відволікає від дороги. Фізіологічний дискомфорт провокує ситуацію, коли водій збільшує швидкість автомобіля, щоб швидше доїхати до пункту призначення. В такому розкладі до аварійної ситуації - рукою подати. Щоб цього уникнути, медики рекомендують відрегулювати сидіння так, щоб вам було комфортно їхати. А також придбати спеціальні пристосування, що підтримує спину. Досвідчені водії використовують невелику щільну подушечку, яку необхідно підкладати між попереком і сидінням всякий раз, коли сідаєте за кермо. Вона не дасть спині прогинатися, а значить, і больові відчуття більше не будуть вас турбувати. Ще одне хороший засіб від болю в спині - розминка. Рекомендуються нахили в сторони, повороти тулуба вліво-вправо, махи руками. Також уникайте протягів - спина їх дуже не любить.
 

Жовті окуляри від негоди
Ви проводите багато часу за кермом, і ваші очі сильно втомлюються? З цим треба щось робити. Через органи зору сприймається 80% інформації. Якщо очі втомлюються, можуть виникнути стресові ситуації. Щоб цього уникнути, купіть окуляри з яскраво-жовтими скельцями (або спеціальні насадки на очки). Вони покращують зорову реакцію, і ви зможете чудово орієнтуватися і в дощ, і в сніг, і в туман. Вночі ж вам допоможуть окуляри з помаранчевими скельцями - вони захистять від засліплення фар зустрічних машин. А в ясну сонячну погоду виручать сонцезахисні окуляри з темними стеклами. Тільки придбайте їх в хороших магазинах, а не в ларьках! Сонцезахисні окуляри збільшують контрастність жовтого, зеленого і червоного світла. І ви завжди роздивіться, який горить сигнал світлофора.
Якщо ж ви забули окуляри вдома, "розвантажити" ока за допомогою зарядки: примружтеся на пару секунд (повторіть 5-7 разів) , потім відкрийте очі, зробіть кілька кругових обертань і киньте погляд вліво-вправо, вгору-вниз. Або прикріпіть до скла "мушку" і кілька разів подивіться то на неї, то вдалину або ж просто закрийте очі і відпочиньте хвилин 10. Зрозуміло, все це треба робити не на швидкості 100 км/год, а під час зупинки!
Автомобілів на дорогах стає все більше. Тому, уникнути зайвого стресу і емоцій в діяльності водіїв при сьогоднішній інтенсивності руху неможливо. Зате можна допомогти організму впоратися з негативними емоціями і їх наслідками за допомогою нескладних вправ і недорогих речей.

2.Виконати тестові завдання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора