A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема №1. Основи психофізіології праці та поведінки водія. Заняття №1.Індивідуальні якості водія.

Дата: 21.01.2023 11:57
Кількість переглядів: 65

1.Опрацювати заняття та законспектувати в зошит, виконати тестові завдання.

                                

Індивідуальні якості водія.

Основні індивідуальні якості водія
- Відчуття;
- Сприйняття;
- Психомоторна реакція;
- Уважність;
- Емоційно-вольова реакція;
- Оперативне мислення;
- Особисті фактори.
 

Відчуття – це відображення в свідомості людини окремих властивостей предметів і уява матеріального світу, які діють на органи відчуття (зір, слух, нюх, рух, вібрація) і залежить від рівня їх розвитку.

Розрізняють відчуття: зорові, слухові, дотикові, вестибулярні, вібраційні, теплові та м'язово-шкіряні.
   Основну роль у діяльності водія відіграють зорові відчуття, завдяки яким надходить близько 85% усіх відомостей, необхідних для керування автомобілем.
   У різних людей відчуття неоднакове. Відчуття залежить від природних даних людини, віку, загартованості, досвіду, професіональних знань, навичок та інших якостей. Досвідчений водій точніше за початківця відчуває різницю в освітленості дороги за обмеженої видимості, швидше помічає шуми, типові для несправних сполучень автомобіля. Завдяки відчуттю водій виявляє, предмети й явища і оцінює їхні властивості: положення рухомих і нерухомих об'єктів на дорозі, їх форму, розміри, колір. Відчуття тієї самої людини змінюється в залежності не тільки від досвіду, а й від її стану.
   На підставі відчуття формується найбільш складний психологічний процес - сприйняття.

Сприйняття це рівень розвитку органів відчуттів, точність визначення просторових відносин і часових інтервалів, швидкості обробки інформації.
Швидкозмінна дорожня обстановка змушує водія сприймати більшу за обсягом інформацію від зорових, звукових та інших подразників. Тому його сприймання має бути повним швидким і точним. Особисті якості в цьому залежать від знань і досвіду водія і стосуються окремих властивостей уваги.
   Так, в результаті комплексу відчуттів (зорового, слухового, вібраційного, м'язово-шкіряного) у водія формується так зване "відчуття машини", при якому водій сприймає навіть невеликі зміни в положенні автомобіля або швидкості його руху.
   Важливим засобом отримання інформації є слухове сприйняття - реакція слухової системи на звук. Воно зумовлюється трьома факторами: слуховим аналізатором, джерелом звуку та середовищем передачі звуку від цього джерела до вуха.
   За допомогою слуху водій оцінює роботу агрегатів автомобіля, реагує на звукові сигнали на залізничних переїздах, сигнали інших водіїв, внутрішню сигналізацію. Під впливом постійної дії шуму збільшується час реакції, знижується зорове сприйняття, порушується координація і настає передчасна втома водія.
 

Психомоторна реакція швидкість і точність реакції водія в критичних ситуаціях.
 

Уважність здатність зосередити увагу на виявленому об’єкті небезпеки, зробити його повний огляд і оцінити ситуацію. При середніх і високих швидкостях руху водій може обдивлятися десятки об’єктів, але детально розглянути він може тільки один об’єкт Водієві важливо вміти вчасно зосередити свою увагу на основному об’єкту небезпеки, до якого може бути необхідно вжити термінові заходи для запобігання аварії. При керуванні автомобіля необхідно постійно оцінювати зміну дорожніх обставин, щоб вчасно визначитися з новим режимом руху.
 

Емоційно-вольова реакція – емоційна стійкість, самовладання, рішучість, наполегливість.
 

Оперативне мислення – швидкість оцінки дорожньої обстановки та прийняття рішень, здатність до швидкого професійного прогнозування, гарна оперативна пам'ять і її готовність.
 

Особисті фактори - активність і спрямованість особистості, схильність до техніки, ініціативність, кмітливість, дисциплінованість, інтерес до професійної роботи водія.

2.Переглянути відео.

3.Виконати тести.

1.Як у цій ситуації ви визначаєте порядок руху?

2.Керуєтеся ПДР та діями іншого водія.

3.Не гальмуєте, тому що вантажівка повинна вас пропустити.

2.Якими будуть ваші дії, якщо вантажний автомобіль не зменшує швидкість, виїжджаючи на міст?

               

1.Ввімкнути дальнє світло, щоб водій зупинився від засліплення.

2.Почати гальмувати, щоб не створювати аварійну ситуацію.

3.Продовжувати рух, бо у вас перевага в русі.

3.Якими будуть ваші дії, якщо вантажний автомобіль декілька разів увімкнув дальнє світло?

1.Подати звуковий сигнал, попереджаючи іншого водія, що у вас перевага в русі.

2.Почати гальмування, щоб визначити подальші дії іншого водія.

3.Теж ввімкнути декілька разів дальнє світло, не припиняючи рух.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора