A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема 3.Охорона праці під час технічного обслуговування вантажного автомобіля.18.01.2023. Заняття №4. Правила безпеки праці,електробезпека та пожежна безпека під час технічного обслуговування автомобілів.

Дата: 17.01.2023 11:56
Кількість переглядів: 338

1.Опрацювати заняття та законспектувати в зошит.

               Стенди по охороні праці купити за найкращими цінами у Львові та Україні

Правила безпеки праці під час проведення ТО.
1. Приміщення для стоянки автомобілів, зон обслуговування, майстерень і цехів повинні утримуватися в чистоті і добре вентилюватися.
2. Автомобілі слід встановлювати на стоянці і для ремонту так, щоб були вільні проходи і доступ до всіх агрегатів.
3. При установці автомобіля на пост обслуговування або ремонту необхідно надійно загальмувати його ручним гальмом або підкласти. упори під колеса. 
4. Обслуговувати та ремонтувати автомобіль з працюючим двигуном не дозволяється. 
5. Підняту частину або сторону автомобіля необхідно встановити на спеціальні металеві підставки - козелки, не допускаючи підкладання випадкових предметів - цеглин, дощок, деталей автомобіля.
6. Не можна робити роботи під автомобілем, якщо він піднятий тільки домкратом.
7. Транспортування знятих з автомобіля агрегатів повинна здійснюватися на спеціальних візках.
8. При роботі під автомобілем в оглядовій канаві, яка не має освітлення, можна користуватися переносною лампою, яка підключається до мережі з напругою не більше 12 В.
9. Електричне обладнання діагностичних стендів має бути надійно заземлене.
10. Пуск двигуна треба здійснювати стартером, як виняток — пусковою рукояткою. Аби уникнути травмування кисті, рукоятку слід брати так, щоб всі пальці правої руки розташовувалися по один бік ручки. Повертати колінчастий вал треба тільки знизу вгору, довкола — забороняється.
11. У приміщеннях для ТО й ремонту автомобілів забороняється залишати порожню тару з паливом та мастильними матеріалами. Розлите паливо або оливу слід негайно прибрати, використовуючи пісок чи тирсу. Після завершення роботи всі використані ганчірки слід скласти у спеціальну тару.
12. Миття автомобілів, агрегатів і деталей здійснюють на мийній дільниці, підлога якої має вологостійке покриття та уклон для стікання рідини.
13. При використанні етилованого бензину не допускається заливати його в автомобіль за допомогою відер, не можна засмоктувати його ротом, мити ним руки або деталі, продувати ротом жиклери або трубопроводи.
14. Під час обслуговування акумуляторної батареї не можна палити і застосовувати відкритий вогонь. Для захисту від опіків кислотою і шкідливого впливу свинцю працювати в акумуляторної майстерні треба в захисних окулярах, гумових рукавичках, у гумовому фартусі і калошах або гумових чоботях. 

Правила пожежної  безпеки при ТО автомобілів.
1. На постах ТО забороняється мити агрегати і деталі легкозаймистими та горючими рідинами.
.2. При проведенні ТО, пов'язаного із зняттям паливних баків, а також ремонтом паливопроводів, через які може статися витікання палива з баків, останні перед ремонтом повинні бути повністю звільнені від палива.
3. Злив палива повинен проводитися в місцях, що виключають можливість його загоряння. Зберігання злитого палива на постах ТО забороняється.
4. Перед обслуговуванням або ремонтом легкового автомобіля на поворотному стенді необхідно злити паливо з паливного бака і щільно закрити мастилозливну горловину двигуна.
5. Ремонтувати заправні колонки, резервуари, насоси, комунікації і тару з-під бензину можна тільки після видалення з них залишків бензину та знешкодження з дотриманням заходів безпеки, що виключають можливість загоряння або вибуху.
6. Для підтягування гайок газобалонної апаратури необхідно попередньо закрити всі вентилі газових комунікацій. При обслуговуванні та ремонті газової апаратури слід виявляти особливу обережність, не допускаючи іскроутворення. 
7. Перед перевіркою (регулюванням) приладів електрообладнання на газобалонному автомобілі необхідно щільно закрити всі вентилі і ретельно провітрювати підкапотний простір.
8. Регулювати системи живлення і запалювання газобалонних автомобілів, а також перевіряти і ремонтувати газову апаратуру на герметичність дозволяється тільки в добре провітрюваному приміщенні при включеній припливно-витяжної вентиляції. 
9. Перевіряти газову апаратуру на герметичність слід стисненим повітрям або азотом під керівництвом спеціально виділеної особи із числа ІТП.
10. Забороняється: ремонтувати газову апаратуру при працюючому двигуні; користуватися замасленими шлангами; скручувати, сплющувати і перегинати шланги.
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора