A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема №2 Безпека дорожнього руху. Заняття №27 Умови попередження дорожньо-транспортних пригод.

Дата: 18.03.2020 11:54
Кількість переглядів: 259

Умови попередження ДТП.

Проте заходи щодо попередження ДТП і інших необережних діянь досить детально розробляються фахівцями. І дуже важливо, щоб вони знайшли широке застосування на практиці.

Московський автомобільно-дорожній інститут випустив фундаментальний довідник по попередженню дорожньо-транспортних пригод. Не маючи можливості відтворити його в повному обсязі, наведемо деякі кримінологічних значущі рекомендації. Починаються ці рекомендації з встановлення необхідності професійного підходу до вирішення проблеми безпеки дорожнього руху. Далі розглядаються деякі проблеми дослідження безпеки дорожнього руху, принципи підвищення його безпеки. У довіднику розробляються питання планування і вибору пріоритетних заходів щодо підвищення безпеки дорожнього руху. У розділі про основні напрямки діяльності в області забезпечення безпеки дорожнього руху розглядаються організаційні заходи, професійна інформація про аварійність, цілі забезпечення безпеки дорожнього руху і програми дій , комплексні програми підвищення безпеки дорожнього руху в регіонах, регулювання інтенсивності руху, плани забудови територій, проектування і будівництво доріг, законодавче регулювання системи дорожнього руху, індивідуальної транспортної діяльності, доступ до медичного обслуговування та ін.

У розділі про запобігання дорожньо-транспортних пригод встановлюються дорожні умови безпеки руху: пристрій пішохідних і велосипедних доріжок, будівництво автомобільних магістралей, об'їзних доріг, поліпшення умов руху на головних і другорядних дорогах міст та малих населених пунктів, будівництво каналізованих перетинів на одному рівні, пристрій кільцевих перетинів на одному рівні, вдосконалення геометричних параметрів перетинів, поділ Х-образного перетину на два Т-образних перетину, перетину в різних рівнях, реконструкція ділянок автомобільних доріг з високою аварійністю, вдосконалення поперечного профілю дороги, покращення стану узбіч і укосів земляного полотна автомобільних доріг, усунення бічних перешкод, поліпшення траси і умов видимості, підвищення транспортно-експлуатаційних якостей доріг, дорожні огорожі, заходи щодо попередження ДТП, пов'язаних з дикими тваринами, освітлення автомобільних доріг, забезпечення безпеки руху в тунелях, місця відпочинку та підприємства придорожнього сервісу.

У розділі про вдосконалення змісту автомобільних доріг і безпеки руху вказуються такі заходи, як: підвищення рівності дорожнього покриття, підвищення його зчіпних якостей, освітлення дорожніх покриттів, захист гірських доріг від сніжних лавин, снегозаносов і каменепадів як можливих причин ДТП, вдосконалення зимового утримання доріг і тротуарів, пішохідних і велосипедних доріжок, контроль правильності розстановки дорожніх знаків і покажчиків, забезпечення безпеки руху в зоні виробництва дорожніх робіт.

У розділі про регулювання дорожнього руху намічені напрямки оздоровлення дорожнього руху, позначені заходи з облаштування магістральних вулиць і доріг населених пунктів, влаштуванню пішохідних вулиць і доріг, організації переважного проїзду на ділянках дороги, регулювання обов'язки поступатися дорогою на перехрестях, обов'язкової зупинки перед виїздом на перехрестя, застосування світлофорного регулювання на перехрестях, на пішохідних переходах, розташованих поза перехресть, обмеження швидкості руху, примусового регулювання швидкостей руху, розмітки проїзної частини доріг і вулиць, регулювання зупинки і стоянки автомобілів, організації одностороннього руху, влаштування реверсивних смуг руху, забезпечення безпеки руху на залізничних переїздах.

У розділі про технічному оснащенні транспортних засобів та індивідуальних засобах підвищення безпеки розкриваються наступні питання: вимоги до глибини малюнка протектора шин, використання шин з шипами, гальма з антиблокувальними пристроями та дискові гальма, додаткові стоп-сигнали, використання фар ближнього світла в денний час, світлоповертаючі матеріали та захисне покриття (одяг і її елементи), велосипедні шоломи, шоломи для водіїв мопедів і мотоциклістів, автомобільні ремені безпеки, забезпечення безпеки дітей в автомобілі, надувні подушки безпеки в легкових автомобілях, автоматизована система контролю дистанції між автомобілями, контроль маси автомобіля, контроль потужності двигуна і максимальної швидкості руху автомобілів, вимоги до причепів транспортних засобів, протипожежні заходи в автомобілях, забезпечення перевезень небезпечних вантажів, основні заходи щодо поліпшення технічного стану автомобілів, обов'язковий періодичний технічний огляд транспортних засобів, контроль технічного стану автомобілів на дорогах.

У розділі про вимоги, що висуваються до водіїв, розглянуті вікові обмеження для отримання водійського посвідчення, вимоги до стану здоров'я, рівня підготовки водіїв, вимоги до безпеки руху спеціальних транспортних засобів, шкільних автобусів, питання навчання дітей дошкільного віку (до 6 років), школярів ( вік 6-18 років), застосування табло з інформацією.

Особлива увага приділяється контролю і покарань, спрямованим на підвищення безпеки дорожнього руху : контролю швидкості руху на стаціонарних постах, регулювання законом керування автомобілем в стані алкогольного сп'яніння, контролю за вмістом алкоголю в крові, штрафних санкцій і заходів проти рецидиву, контролю застосування індивідуальних засобів безпеки, автоматичного контролю швидкості, автоматичного контролю руху на червоне світло, штрафів та інших видів покарання за порушення правил дорожнього руху.

Цей перелік професійних рекомендацій показує, як широкий комплекс заходів, що дозволяють попередити ДТП. Більшість цих рекомендацій загальновідомі, але, на жаль, вони часто не виконуються.

Розробляються і переліки заходів щодо попередження порушень при виконанні різних видів робіт. Вони викладені в виробничих інструкціях, положеннях і статутах. Їх вивчають і навіть здають відповідні іспити, але в реальному житті вони далеко не завжди дотримуються. Велику роль тут грають жорсткий контроль і ефективність адміністративного та кримінального (при настанні суспільно небезпечних наслідків) покарання.

 

 

Домашнє завдання: Опрацювати та законспектувати заняття та вирішувати тести.

 

Тести з безпеки дорожнього руху


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора