A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема №3 Медичне забезпечення безпеки дорожнього руху. Заняття №35 Травма грудей і живота: види та ознаки.

Дата: 27.03.2020 11:32
Кількість переглядів: 224

Ушкодження грудної клітки і живота

Травми грудної клітки супроводжуються розривами легеневої тканини і діафрагми, скупченням повітря (пневмоторакс) і крові в плевральній порожнині, забиттям серця.

При підозрі на травму органів грудної клітки необхідно додати потерпілому положення напівсидячи, забезпечити прохідність верхніх дихальнихшляхів і в такому положенні транспортувати в лікарню (Рис. 3.21).

При травмі живота можуть виникнути забиті місця і розриви внутрішніх органів, внутрішня кровотеча і розвиток шоку. При даних травмах потерпілий перебуває у важкому стані. Це визначається посинінням губів, вираженій блідості обличчя, по шкірі, яка стає липкою та холодною. Язик при цьому сухий,обкладений, дихання поверхневе, пульс частішає, слабшає, а іноді не визначається.

Таких потерпілих транспортують дбайливо в положенні лежачи на спині, з піднятою верхньою частиною тулуба і зігнутими в колінах ногами (Рис. 3.22).

 

 

Види та ознаки

Травми живота бувають різних типів. Все залежить від того, яким способом була нанесена травма. Їх поділяються на такі види: забій живота, передавлювання органів і м`яких тканин черевної порожнини; поранення або розрив черевної порожнини; з пошкодженням чи без пошкоджень внутрішніх органів. Часто зустрічається видом травм є пошкодження, що наступають унаслідок механічної дії. Ізольовані травми виникають, коли у потерпілого не зачеплені інші частини тіла. Серед ізольованих виділяють множинні травми, які в свою чергу поділяються на кульові і ножові поранення. Важкість пошкодження залежить від того, проникло чи знаряддя в черевну порожнину або ж не дійшло до черевної стінки. Якщо у потерпілого є травма іншої локалізації, то вона носить назву поєднаної. Часто зустрічаються поєднаними видами є травма живота і ЧМТ, а також опорно-рухового апарату. Одночасне пошкодження несприятливо, оскільки несе за собою найсильніші множинні проблеми найважливіших систем організму. Найважчою поєднаною травмою є травма живота і грудної клітини. У цій групі класифікують торакоабдомінальної пошкодження, які характеризуються ушкодженням діафрагмальної області. Окремо групою є одночасні ушкодження грудей і живота, коли наявні травми не пов`язані і не впливають на тяжкість один одного. Травма грудної клітки перешкоджає повноцінному диханню, а значить, знижується обсяг кисню, що надходить у кров, і загальний стан хворого значно погіршується. З медичної етики лікар повинен спочатку відновити дихання, і тому може бути втрачено дорогоцінний час. В ідеалі, хворого з важкими травмами повинні вести кілька лікарів. Трапляється, що травма живота супроводжується іншим ушкодженням, наприклад, ударом струму, хімічним опіком, отруєнням, в цьому випадку мова ведуть про комбінованої травми. По механізму травми виділяють відкриті і закриті травми живота. Виділення цих груп обгрунтовано тим, що лікування відкритих і закритих травм дуже сильно розрізняється.

 

Відкриті травми живота

До цієї групи відносяться різні види поранень:

холодною зброєю, вогнепальною зброєю, осколками боеснарядов.

Рани, від холодної зброї діляться на колоті, різані, рвані. Вони характеризуються малими зовнішніми ураженнями поряд з дуже глибоким внутрішнім проникненням. Як правило, при такому вигляді травм не виникає сильної кровотечі, але виникає пошкодження внутрішніх органів. Різані поранення наносяться різними ножами і характеризуються малою внутрішніх пошкоджень і лінійним протяжним напрямком. Краї різаних ран рівні, однак, виникає велика втрата крові через кількість пошкоджених судин. Рвані рани найбільш травматичні. Причиною їх виникнення є або виробничі фактори, або напад тварин. Особливістю таких ран є їх сильна забрудненість. Вогнепальні поранення виникають через пошкодження живота дробом, кулями. Дані рани мають високий відсоток летальних випадків, оскільки характеризуються множинністю і глибиною ушкоджень. Небезпечні рани від снарядів. Їх називають вторинними, оскільки вони виникають через попадання осколків вже вибухнув боєприпасу. Такі пошкодження небезпечні, оскільки рана від удару може значно перевищувати розмір уламка (до 30 разів). Сьогодні таку рану можна отримати в цехах або при автомобільних катастрофах: осколки скла, що вибухнув обладнання можуть досить сильно поранити людину.

Відкриті рани живота поділяються на: проникаючі в черевну порожнину, непроникаючі.

Непроникаючі травми мають більш сприятливий прогноз зважаючи на відсутність пошкоджень внутрішніх органів (дуже рідко пошкоджують органи заочеревинного простору: печінка, підшлункова залоза та інші). Проникаючі поранення набагато більш небезпечні, а їх тяжкість залежить від того, який орган пошкоджений. Травми поділяються на: травми з пошкодженням внутрішніх органів, травми без пошкодження внутрішніх органів.

 До травм внутрішніх органів в даному випадку відносяться: травми порожнистих органів (шлунок, кишечник, сечовий міхур), травми паренхіматозних органів (печінка, селезінка та нирки), травми кровоносних судин (артерії і вени, судини заочеревинного простору).

 

Домашнє завдання: Опрацювати та законспектувати в зошит заняття і вирішувати тести на сайті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора