A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Обласний конкурс фахової майстерності з професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва

Дата: 29.03.2019 11:15
Кількість переглядів: 461

Обласний конкурс фахової майстерності з професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва»
Професій безліч є цікавих,
Але свою вгадати як?
Щоб добре діло й добра слава?
І я собі міркую так:
Потрібно лікувати хвороби,
Водити у космос кораблі…
Та я із роду хліборобів,
І родовід мій – від землі!

Богатирями лану називають знатних хліборобів. Тих, хто самовіддано любить чорну землю, яка родить білий хліб. У нашому Донецькому краї таких героїв, які творять справжні дива на сільськогосподарській ниві, чимало.
Вся історія нашого народу пов’язана з історією хліба, з мистецтвом його сіяти, вирощувати, косити, молотити і пекти. Хлібину з дитинства навчають шанувати батьки, бо в ній закладена нелегка праця сільських трударів. 
29 березня 2019 року на базі Великоновосілківського професійного ліцею проходив ІІ етап Обласного конкурсу фахової майстерності серед учнів ЗП(ПТ)О Донецької області з професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва»
В обласному етапі взяли участь 9 учасників з числа учнів професійно-технічних навчальних закладів області (Маріупольський професійний аграрний ліцей, Волновахське професійно – технічне училище, ДНЗ «Красногорівське вище професійне училище», Гірницьке професійно – технічне училище, Сіверський професійний ліцей, ДНЗ «Слов’янський професійний аграрний ліцей», Олександрівський професійний аграрний ліцей, Бахмутський професійний аграрний ліцей) Великоновосілківський професійний ліцей), які отримують первинну професійну підготовку з професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», пройшли поетапну атестацію на відповідний розряд та посіли призове місце в І етапі.
Конкурс проводився з метою підвищення пізнавальної активності учнів в оволодінні професією, стимулювання творчого самовдосконалення учнівської молоді, реалізації здібностей талановитих учнів, підвищення рівня професійної підготовки, поглиблення та удосконалення знань новітньої техніки та технологій, освоєння сучасних методів праці. 
Конкурс фахової майстерності сприяв підготовці учнів до максимальної реалізації при практичному застосуванні своїх знань, умінь та навичок з професії «Тракторист – машиніст сільськогосподарського виробництва».
Конкурс проводився в 2 етапи:
1 тур – теоретичний, складався з виконання тестових завдань на персональному комп’ютері (60 питань з чотирма варіантами відповіді, з яких одна правильна) і тривав 1 астрономічну годину; 
Теоретичний тур передбачав перевірку професійно-теоретичних знань з предметів: «Агротехнологія», «Трактори», «Сільськогосподарські машини», «Комплексна система технічного обслуговування і ремонту сільськогосподарської техніки», «Охорона праці».
2 тур – містив практичну частину і полягав в перевірці навичок і вмінь оранки землі на тракторах МТЗ 80/82 начіпними плугами і включав наступні завдання:
• регулювання плуга на задану глибину оранки
• проїзд на тракторі по майданчику з піднятим плугом з використанням елементу «Змійка»
• від’єднання плуга від трактора
Оцінювали знання, вміння та навички учасників : Бічев В. З. - завідувач сектору реєстрації сільськогосподарської техніки ГУ Держпродспоживслужби у Донецькій області – голова журі, Долініна Т.І., завідуюча кабінетом професійної підготовки Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Донецькій області – секретар журі, Гончаров П.С., директор, викладач спеціальних дисциплін Олександрівського професійного аграрного ліцею, Крижановський Д.М. – викладач спеціальних дисциплін Гірницького професійно-технічного училища,Просянок Д.Д., старший майстер Волноваського професійно-технічного училища 
На свято професійної майстерності були запрошені почесні гості: Алчієв Олександр Сергійович – заступник голови Великоновосілківської районної державної адміністрації, Сергій Дмитрович Кирилов - голова Великоновосілківської районної ради, роботодавці, соціальні партнери закладів професійно – технічної освіти. 
За результатами обласного конкурсу та на підставі рішення журі визначено переможців й призерів ІІ етапу Обласного конкурсу фахової майстерності серед учнів ЗП(ПТ)О Донецької області з професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва»:
дипломом I ступеня – Джеріх Ілля, Великоновосілківський професійний ліцей;
дипломом II ступеня – Бордейчук Іван, Маріупольський професійний аграрний ліцей;
дипломом III ступеня – Копиця Дмитро, Бахмутський професійний аграрний ліцей
Всі учасники конкурсу отримали грамоти і цінні подарунки від організаторів конкурсу та гостей.
Джеріх Ілля виборов право представляти Донецьку область на Всеукраїнському конкурсі фахової майстерності у травні цього року.
За високий рівень підготовки та організації обласного конкурсу адміністрацію Великоновосілківського професійного ліцею відзначено і нагороджено грамотою 
Сьогодні, під час конкурсу професійної майстерності ми ще раз впевнилися, що молоде покоління не боїться роботи на землі, не цурається хліборобської долі. 
Бо ж професія хлібороба з давніх-давен престижна і поважна, вона об’єднала в собі працю тракториста і комбайнера, слюсаря і водія. 
Саме з їхніх працьовитих рук бере початок смачна, пахуча хлібина, яка щоденно лежить на нашому столі.
І так хочеться, щоб держава, яка була колись житницею Європи , яка здавна славилася працьовитими, відданими своїй рідній землі людьми, знову зажила слави передової аграрної країни. 
То хто ж, як не наші конкурсанти, та учні всіх професійно-технічних навчальних закладів України зможуть підняти її на ноги, засіяти найродючіші землі, зібрати найбагатші врожаї і на цілий світ гордо сказати: "Ми українські хлібороби, ми надія і майбутнє нашої держави."


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора