A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

02.12.2022.Урок № 14 Тема: Практична робота: Складання схем системи течій води у Світовому океані  

Дата: 26.11.2022 10:39
Кількість переглядів: 133

Урок № 14

Тема: Практична робота: Складання схем системи течій води у Світовому океані  

  1. Виконати практичну роботу за посиланням. Зробити висновки.

sdelau-uroki.rudocument/….docx

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Тема: Складання та аналіз схеми системи течій у Світовому океані. Порівняння впливу холодної та теплої океанічних течії на клімат одного з материків

Мета:встановити залежність між напрямком постійних вітрів та системою течій у Світовому океані; на основі зіставлення фізичної та кліматичної карт пояснити на конкретних прикладах вплив холодних та теплих океанічних течій на клімат узбережжя різних материків; сприяти формуванню навичок роботи з географічними картами, набути компетентності використання різноманітних географічних знань та умінь, формувати вміння одержувати інформацію.

Обладнання: фізична карта світу з системою океанічних течій, кліматична карта світу.

Теоретичні відомості

    За прогнозами окремих кліматологів, течія Гольфстрім може дещо втратити свою потужність і відхилитися від звичайного напрямку. Що в такому випадку чекатиме на країни Західної та Північної Європи, які зігріває гілка течії? В той же час Мальдіви занепокоєні прогнозами глобального потепління, внаслідок якого підвищиться рівень Світового океану і країна першою з усіх опиниться під водою. Світовий океан - основа не тільки для більшості природних процесів, це суттєвий "диктатор" соціальних процесів.

 Запаси води на Землі. Світовий океан та його складові

 Загальний обєм гідросфери 1500 млн км3, 96,5% - води Світового океану, решта - материкові, з них 1,7% - льодовики, 0,3% - в земній корі, атмосфері, живих організмах. Характеризується єдністю походження ( з мантії ), розвитку, просторової безперервності, взаємозвязку усіх вод у системі світового кругообігу води.

  Вплив процесів у літосфері на природу океанів. Роль океанів у формуванні гірських порід і рельєфу узбережжя.

Діяльність хвиль змінює поперечний профіль берегової зони і конфігурацію берегової лінії. Абразія сприяє утворенню кліфів ( уступи ) та бенчів ( скельні площадки ) , акумуляція - пляжів, підводних валів, кос, пересипів та ін.

Океан є накопичувачем осадових порід, які зазнають змін залежно від глибини. Літораль - від глиб до пісків, шельф - транзитна зона переважно алювіальних виносів з материків, континентальний схил - тонкозернийстий матеріал ( 0,05мм ) з шельфу, абісаль - біогенний мул ( <10мм/1000 років ).

 Вплив атмосферних процесів (явищ) на Світовий океан. Роль Світового океану у формуванні глобальних і місцевих систем повітряних потоків у нижніх шарах тропосфери.

 Взаємовплив оболонок відбувається у регіональних масштабах на межі - хвилі, течії, малий кругообіг води, потоки тепла, та у глобальних ( "тепломашина" ) - океан поглинає й акумулює понад 70% сонячної енергії, стимулюючі атмосферні процеси перерозподілу тепла й вологі між ним і суходолом. Біологічні ресурси. Тварини поширені по всій товщі, рослини - в межах проникнення світла. Найбільше скупчення органіки у прибережній зоні, у місцях проникнення холодної течії та холодних водах ( більше кисню ). Водорості є головним постачальником кисню на Землі ( понад 80% кисню). Мінеральні ресурси. 3,5% морської води становлять тверді мінеральні речовини ( 70 хімічних речовин ). Шельфова зона має великі запаси нафти, газу, дно - залізомарганцевих конкрецій, активні зони - кольорових металів тощо.  Енергетичні ресурси. Безмежні можливості використання енергії припливів, хвиль, течій, різниці солоності й температур, дейтерію ( для термоядерних реакцій ).

Води суходолу формуються у вигляді річок, озер, льодовиків, підземних вод, боліт. Кожен вид має свою класифікацію за різними чинниками. Основним чинником можливості формування та підтримання функціонування постійних поверхневих вод є кліматичні особливості: льодовики утворюються вище снігової лінії; річки й озера повинні мати такий річний баланс кількості опадів чи надходження підземних джерел та випаровування, який буде забезпечувати можливо нерівномірне, але постійне живлення протягом року; болота утворюються за умови збереження коефіцієнта зволоження більше одиниці протягом року. Існує чітка закономірність між поверхневими водами і типами клімату.

Мінеральні води характеризуються підвищеним умістом мінеральних чи органічних елементів, їх використовують як лікувальні (питна, цілющі ванни) та як джерело цінних хімічних елементів (йод, бром, сірка тощо). Термальні води - підземні води з постійною температурою понад 20C ( за іншою класифікацією - температура вища, ніж середньорічна місцевості). Формується у місцях прояву магматизму чи надходить з великих глибин (геотермальний градієнт - 30C на 1 км глибини до глибин 10 км). Використовують як рекреаційний ресурс і джерело тепла.

 

Порядок виконання роботи

  1. Запишіть визначення понять: «океанічна течія», «постійний вітер», «холодна течія», «тепла течія».
  2. Зобразіть схему формування системи океанічних течій: підпишіть назви постійних вітрів, які спричиняють течії; наведіть червоним кольором лінії теплих течій, синім – холодних.
  3. На контурну карту нанесіть стрілками чорного кольору постійні вітри, стрілками червоного та синього кольорів – системи теплих та холодних течій у Тихому, Атлантичному та Індійському океанах.
  4. За створеною картою заповніть таблицю , згрупувавши океанічні течії за їхньою температурою та походженням.

 

Типи океанічних течій

Тихий океан

Атлантичний океан / Індійський океан

північна

півкуля

південна

півкуля

північна

півкуля

південна

півкуля

північна

півкуля

південна

півкуля

Теплі вітрові течії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Теплі стокові течії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Холодні вітрові течії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Холодні стокові течії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Запишіть у висновку, як існують чинники формування океанічних течій та як впливають холодні течії на клімат узбережжя материків.

Контрольні запитання

1.Що таке гідросфера? Які її складові виділяють?

2.Зазначте усі відомі вам значення Світового океану для природи Землі.

3.Пригадайте суть кругообігу води в природі.

Зміст звіту

1. Тема

2. Мета

3.Завдання

4. Результати роботи

5. Відповіді на контрольні запитання

6. Висновок

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора