A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Тема №1 Основи психофізіології праці та поведінки водія. Заняття №6 Стресовий стан.

Дата: 24.03.2020 10:38
Кількість переглядів: 1027

Стрес - це емоційний стан, викликаний несподіваною та напруженою ситуацією.

Стресовими станами будуть дії в разі необхідності самому швидко винести рішення, миттєва реакції в разі небезпеки, поведінка в ситуації, що несподівано змінилася.

У стресовому стані важко здійснювати цілеспрямовану діяльність, переключення і розподілення уваги, виникає загроза загального гальмування чи повної дезорганізації діяльності.

При цьому навички і звички залишаються без змін і можуть заступити усвідомлювані дії. За стресу можливі помилки сприйняття (наприклад, визначення чисельності супротивника, що несподівано з'явився), пам'яті (забування добре відомого), неадекватні реакції на несподівані подразники і т. Д.

Варто відзначити, що управління автомобілем не завжди здатне принести позитивні емоції і радість, дорожня ситуація може скластися таким чином, що вимагатиме від нас мобілізації всіх сил і концентрації уваги. Подібні ситуації дуже часто втягують водія в стресовий стан, з якого водій повинен вміти знайти вихід і чітко керувати своїми емоціями перебуваючи за кермом авто. 

 

Стрес досить легко піддається контролю, якщо людина знає, які досить прості, але дієві інструменти використовувати для контролю.

Першим критерієм є доброзичливість за кермом.

Водії, як і всі люди, бувають абсолютно різними: ввічливими і нахабними, дотримувались ПРАВИЛ дорожнього руху і не вважають за потрібне це робити. Ваше завдання при спілкуванні з будь-яким з них – зберігати необхідний рівень доброзичливості. Іноді це буває досить непросто, особливо в ситуаціях, коли пішохід намагається перетнути дорогу в недозволеному місці, водій, що їде ззаду, навмисно вас обганяє або підрізає, і багато іншого. Але, тим не менш, доброзичливість – насамперед. Зберігайте спокій і тримайте під контролем власні емоції, це дозволить вам не зробити непробачних помилок при русі на автошляхах.

Момент енергетичної підживлення також дуже важливий.

 

Допускаючи стреси за кермом, ви свідомо виснажуєте власну нервову систему, витрачаючи цінну енергію на рішення нікому не потрібних проблем. За кермом ви повинні відчувати комфорт і задоволення, і, відповідно, ваше харчування повинне бути повноцінним. Якщо вам з ранку належить сісти за кермо, забезпечте собі якісний сніданок, що включає свіжий фруктовий сік або свіжозаварений чай, вівсяну кашу і грінки, свіжі фрукти, йогурт або сир. Ваш організм потребує надходження корисних речовин. Якщо специфіка вашої роботи така, що доводиться проводити в поїздках весь день, обов’язково придбайте продукти, якими можна перекусити в перервах: печиво, бутерброди, овочі, фрукти і обов’язково окропу в термосі, за допомогою якого можна приготувати чашку міцного чаю або кави.

Забезпечте себе хорошим музичним супроводом.

Нервова система людини чуйно реагує на хорошу музику, тому у вашій кабіні повинні бути диски з легкою музикою, яка буде тішити ваш слух під час їзди. Не використовуйте за кермом важкий рок, під його впливом організм досить скоро відчує втому, і ви почнете відчувати роздратування. Музика в стилі природи: шум вітру, шепіт хвиль і лісової листя, звуки дощу або пташиний крик здатна дуже добре знімати втому і стресовий стан. Улюблена музика, включена в будь-який зручний час, є хорошим профілактичним засобом від втоми.

Вплив дорожніх пробок на стан водія.

Пробки вже давно і міцно увійшли в повсякденне життя водіїв, тому до цього явища потрібно ставитися спокійно. Щоб не спізнитися на роботу, потрібно просто раніше виїхати з дому. До важливої зустрічі також слід підготуватися і виїхати раніше, або пересуватися по дорозі в об’їзд. Якщо пробка все-таки зустрілася на вашому шляху, потрібно вміти розслабитися і чекати своєї години. У час вимушеного простою можна почитати журнал чи іншу літературу, яка вам цікава і корисна.

Ноотропні препарати для зниження стресу рекомендується використовувати лише у випадках майбутньої далекої поїздки, адже тривале перебування за кермом завдає організму пристойний стрес, що вже доведено. Прийом ноотропних препаратів допомагає поліпшенню припливу крові до кори головного мозку, що сприяє розслабленню нервової системи і покращує увагу і пам’ять.

Навіть якщо ваш водійський стаж досить пристойний, у стані стресу ваш організм потребує відпочинку. Варто ненадовго вийти з автомобіля та просто подихати свіжим повітрям. У цей час ваші кінцівки отримають відпочинок від водіння і розслабляться. Можна виконати кілька гімнастичних вправ: потягнутися, розтягнутися, покрутити кистями рук і стопами ніг. Після цієї легкої гімнастики, можна продовжувати свій шлях. Не варто завантажувати під час водіння свою нервову систему, краще поберегти її. Вмійте розслаблятися під час шляху і відпочивати, щоб не дозволити стресовій ситуації застати вас зненацька.

Домашнэ завдання: Опрацювати заняття та законспектувати, вирішити тести.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора