A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок № 19 Вивчення робочих органів машин і знарядь для поверхневого обробку грунту

Дата: 23.11.2021 10:16
Кількість переглядів: 375

Машини та знаряддя для обробітку грунту.

? Лущильники

? Плуги та розпушувачі

? Борони

? Котки

? Культиватори

? Комбіновані грунтообробітні агрегати

Лущильники

Лущильники бувають дискові та лемішні. Дисковими лущильниками обробляють грунт на глибину 4 – 10 см, а лемішними – на глибину до 12 см. Промисловість випускає причіпні дискові лущильники з шириною захвату від 5 до 20 м. Ширина захвату лемішних лущильників не перевищує 2,5 м. Робочі органи дискових лущильників – сферичні диски діаметром 450 мм. Їх розміщують групами – батареями по 9 – 10 дисків, а батареї встановлюють під час роботи з різними кутами атаки (15 - 35°). Із збільшенням кута атаки збільшуються ширина і глибина обробітку кожним диском. Лущення стерні проводять звичайно при куті атаки 35°. На слабозасмічених грунтах кут атаки можна зменшити до 30°. Якщо лущильник використовують для боронування, то кут атаки встановлюють у межах 15 - 20°.

Знаряддя для основного обробітку грунту

Вони бувають двох типів: поличкового та безполичкового, найпоширенішими з яких є наступні. Плуг начіпний п’ятикорпусний ПЛН-5-35 призначений для обробітку грунтів з питомим опором до 88,3 кПа (0,9 кгс/см?) без каміння та інших включень. Його агрегатують з тракторами класу 30 – 40 кН. Якщо плуг працює при швидкостях 9 – 12 км/год, його комплектують швидкісними корпусами. На плуг можна встановлювати вирізні, напівгвинтові, культурні з грунтопоглиблювачем, а також корпуси з висувним долотом. Плуг можна укомплектувати лемешами, наплавленими твердим сплавом, або двошаровими лемешами. Плуг напівначіпний п’ятикорпусний ПЛ-5-35 призначений для оранки грунтів без каміння, які мають питомий опір до 127,5 кПа (1,3 кгс/см?), на глибину близько 30 см. Плуг обладнано корпусами з культурною робочою поверхнею. Плуг комплектують також корпусами з напівгвинтовою або гвинтовою поверхнею, вирізними корпусами, корпусами з висувним долотом і лемешами, наплавленими твердим сплавом або виготовленими з двошарової сталі. Залежно від питомого опору грунту плуг може працювати на швидкостях 6 – 12 км/год. Плуг начіпний чотирикорпусний ПЛН-4-35 призначений для основного обробітку грунту з питомим опором до 88,3 кПа (0,9 кгс/см?) під різні культури. За своєю конструкцією плуг ПЛН-4-35 аналогічний конструкції плуга ПЛН-5-35.

Борони

Вказаний захід обробітку призначений для вирівнювання поверхні, кришіння поверхневого шару, боротьби з бур’яном. Найпоширенішими боронами, що використовуються в господарствах країні, є наступні. Борона широкозахватна ЗПГ-24 призначена для вирівнювання поверхні грунту грунту, до- та післясходового боронування посівів. Регульований кут атаки зубів дає можливість змінювати глибину розпушування від 2 до 9 см. Виробність борони складає 23,3 – 27,9 га/год, агрегатується з тракторами класу 30 – 50 кН. Борона зубова важка швидкісна БЗТС – 1,0 (рис. ) має ножевидні зуби. Робоча швидкість близько 12 км/год. За допомогою причепа БЗС – 040 утворюють знаряддя з трьох ланок борін. Маса борони 43,2 кг. Вона може застосовуватися як самостійно, так і в агрегаті з культиваторами й плугами. Борона трисекційна важка з ножевидним зубом ЗБНТУ – 1,0 (рис. ) складається з трьох окремих ланок і причепа. Зуби борони ножевидні, еліптичної форми в перерізі. Точка приєднання тяг на 646 646 ланці борони знижена на 65 мм. Маса однієї ланки 44 кг. Робоча швидкість борони близько 12 км/год. Її виробність 3,4 га/год.

Котки

Котки застосовують для подріблення брил і грудок, руйнування кірки, розпушування й ущільнення грунту, вирівнювання поверхні поля, а також для знищення льодяної кірки на озимих посівах та з іншою метою. За конструкцією робочих органів розрізняють кільчасті, кільчасто – шпорові, кільчасто – зубчасті, боронасті й гладенькі (водоналивні) котки. Кільчастий коток складається з кількох батарей, набраних з окремих металевих дисків (кілець) діаметром 30 – 45 см з конуснимм фланцями. Батарея дисків, набраних на одній осі, утворює секцію котка з ребристою поверхнею. Кільчасто – шпоровий коток (рис. а) має ребристо – зубчасті диски діаметром 520 – 545 мм, щовільно обертаються на осі. Ребра кілець руйнують брила й грудки. Кільчасто – зубчастий коток складається з кілець з ребордами і кілець з зубцями (рис. 45). Борончастий коток (рис. 45) має циліндричні барабани, на поверхні яких по гвинтовій лінії закріплені зуби. Коли барабани 658 658 перекочуються по грунту, зуби заглиблюються в нього і руйнують грудки і кірку. Гладенький циліндричний коток (рис. 45) складається з кількох порожнистих барабанів, які заповнюють водою. Ці котки застосовують здебільшого для коткування грунту, щоб ущільнити його. Внаслідок ущільненя грунту поліпшується надходження води з нижніх шарів до верхніх і створюються умови для проростання насіння.

Культиватори

Культиватори призначені для розпушування грунту, знищення бур’янів, внесення у грунт мінеральних добрив, підгортання і нарізування поливних борозен. За призначенням розрізняють культиватори для суцільного обробітку грунту і просапні. До культиваторів для суцільного обробітку відносяться парові культиватори, призначені для догляду за парами і передпосівного обробітку грунту, культиватори – плоскорізи для розпушування полів, вкритих стернею, на глибину до 16 см, культиватори – розпушувачі, садові та лісові культиватори тощо. Просапними називають культиватори, які призначені для міжрядного обробітку посівів з метою розпушування грунту і знищення бур’янів. Культиватор швидкісний для суцільного обробітку грунту КПС – 4 призначений для суцільного передпосівного обробітку грунту і парів на глибину до 12 см з одночасним боронуванням. Залежно від комплектаціі робочими органами культиватор випускають шести модифікації: КПС – 4 (причіпний із стрілчастими лапами); КПС – 4 – 01 (причіпний із розпушувальними лапами); КПС – 4 – 02 (начіпний із стрілчастими лапами); КПС -4 – 03 (начіпний із розпушувальними лапами); КПС – 4 – 04 (причіпний із S – подібним зубами); КПС – 4 – 05 (начіпний із S – подібним зубами).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора