A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок з "Технології" 10.11.2021р Урок № 14 Вивчення робочих органів та механізмів плугів

Дата: 03.11.2021 10:07
Кількість переглядів: 935

Плуги загального призначення, як правило, застосовують для оранки на глибину переважно до 30 см. Вони бувають начiпнi, напiвначiпнi і причіпні. Найбільш широко використовують начiпнi і напiвначiпнi плуги. Основні марки плугів – ПЛН-3-35 (ПЛНШ-3-35), ПМУ-3-40, ПЛН-4-35 (ПЛНШ-4-35), ПМУ-4-40, ПЛН-5-35 (ПЛНШ-5-35), ПМУ-5-40, ПЛН-8-40 та ін.

Плуг ПЛН-3-35 використовують для оранки ґрунтів на глибину до 30 см. Агрегатують зтракторами класу 1,4.

Він складається з трьох корпусів 1 (Рис. 6. а), трьох передплужників 7, дискового ножа 4, рами 2, опорного колеса 6 з гвинтовим механізмом i начiпного пристрою (замка автозчiпки) 5.

На плузі можуть встановлюватись культурні, напiвгвинтовi, вирiзнi і швидкісні корпуси, а також корпуси з ґрунтопоглиблювачами.

Начiпний пристрій знаходиться у передній верхній частині рами. Він являє собою замок автоматичної зчіпки СА-1.

Передплужники 7 встановлені на кронштейнах (гряділях), приєднаних до бруса рами.

Дисковий ніж 4 змонтований перед останнім корпусом плуга. Він закріплений на спеціальному кронштейні, приєднаному до бруса рами.

З правого боку рами на брусі встановлений причіп для борін 3. Рама плуга

складається з поздовжнього бруса і кронштейнів для кріплення корпусів та

начiпного пристрою.

Конструкція рами дозволяє встановлювати робочу ширину захвату 90 або 105 см. Для переобладнання плуга на iншi ширину захвату потрібно від’єднати від бруса рами робочі органи, опорне колесо i начіпний пристрій, повернути брус на 180° (передню частину встановити назад) та приєднати до рами всі знятi складальні одиниці.

Глибину оранки регулюють гвинтовим механізмом опорного колеса 6. Поздовжній перекіс рами плуга усувають центральною тягою начiпного механізму трактора, а поперечний – розкосами цього механізму.

Рис. 6. Начiпнi плуги:

а – ПЛН-3-35; б – опорне колесо з гвинтовим механізмом; в – замок СА-1; г – рамка начiпного механізму; 1 – корпус плуга; 2 – рама; 3 – причіп для борони; 4 – дисковий ніж; 5 – замок автозчiпки; 6 – опорне колесо; 7 – передплужник; 8 – кронштейн; 9 – гвинт; 10 – стояк; 11 – палець; 12 – нижня тяга начiпного механізму трактора; 13 – верхня тяга; 14 – заскочка; 15 – ролик; 16 – рукоятка; 17 – шнур; д – ПЛН-5-35: 1 – рама; 2 – розкіс; 3 – гвинтовий механізм; 4 – опорне колесо; 5 – стояк; 6 – кронштейн; 7 – передплужник; 8 – корпус; 9 – причіп для борін.

Плуг начіпний ПЛН-4-35 проводить оранку ґрунтів з питомим опором 0,09 МПа. під зернові і технічні культури на глибину до 30 см.

Він складається з чотирьох корпусів, чотирьох передплужників, дискового ножа, опорного металевого колеса з гвинтовим механізмом, рами, замка автозчiпки СА-2 та причіпного пристрою для борін.

Рама плуга має трикутну форму. Вона виготовлена з труб прямокутного перерізу.

Конструкція корпуса плуга дозволяє комплектувати його змінними робочими частинами лемiшно-полицевої поверхні. До корпусів можуть приєднуватись ґрунтопоглиблювачі.

Плуг може комплектуватись культурними корпусами, напiвгвинтовими, вирізними, безполицевими та корпусами з ґрунтопоглиблювачами. Глибина оранки регулюється гвинтовим механізмом опорного колеса.

Ширина захвату – 1,4 м. Робоча швидкість – до 9 км./год.

Плуг начіпний ПЛН-5-35 призначений для оранки ґрунтів з питомим опором до 0,09 МПа. під зерновi i технічні культури.

Він складається з п’яти корпусів 8 (Рис. 6. д), п’яти передплужників 7, дискового ножа, опорного колеса 4 з гвинтовим механізмом 3, рами 1, начiпного пристрою (підвіски) для з’єднання з трактором, причіпного пристрою для борін 9. До начiпного пристрою плуга відноситься розкіс 2, стояки 5 і кронштейни 6 з пальцями.

Робочий процес. Під час руху орного агрегату дисковий ніж розрізує ґрунт, передплужники 7 підрізують невеликий верхній шар (глибиною до 12 см.), піднімають його, перевертають і спрямовують на дно борозен. Корпуси 8 плуга підрізують основні скиби в горизонтальній i вертикальній площинах, перевертають їх i подають на скиби верхнього шару ґрунту. Основні скиби нахиляються в правий бік і щільно прилягають одна до одної.

На плузі встановлюють корпуси з культурною або напiвгвинтовою поверхнями, з висувним долотом, вирiзнi, безполицеві та корпуси з ґрунтопоглиблювачами.

Рама плуга зварена з труб (брусів) прямокутного перерізу. Вона має плоску трикутну форму. У передній частині рами приєднані кронштейни з пальцями начiпного пристрою, а до кронштейнів – стояки 5. Верхні кінці стояків з’єднані з рамою за допомогою розкосу 2.

З лівого боку до поздовжнього бруса рами приєднане опорне колесо 4 з гвинтовим механізмом. Колесо на осі встановлене на конічних роликових підшипниках.

Перед останнім корпусом плуга на кронштейні змонтований дисковий ніж. Вісь обертання диска винесена вперед відносно носка передплужника на 120 мм. Диск ножа встановлений на підшипниках кочення. Із правого боку рами закріплений причіп для борін 9.

На передньому брусі рами є кілька отворів для кріплення кронштейнів начiпного пристрою. Залежно від кількості корпусів i типу трактора кронштейни монтують у різних положеннях.

Для оранки важких ґрунтів плуг переобладнують у чотирикорпусний варіант. При цьому знімають задній корпус.

Положення передплужника відносно корпуса плуга регулюють переміщенням його разом з хомутом по гряділю рами, глибину ходу передплужника – зміною висоти його стовби.

Глибину оранки регулюють гвинтовим механізмом опорного колеса. Поздовжній перекіс рами плуга усувають центральною тягою начiпного механізму трактора, а поперечний – розкосами цього механізму.

Ширина захвату плуга – 1,75 м. Глибина оранки – до 30 см. Робоча швидкість – 6-10 км./год.

Плуг п’ятикорпусний ПЛ-5-40 напiвначiпний призначений для обробітку ґрунту з питомим опором до 0,13 МПа. Агрегатують із тракторами класу 3 i 4.

Складається з п’яти корпусів з кутознiмачами, дискового ножа, двох опорних металевих та одного пневматичного коліс, рами, механізму зміни ширини захвату плуга, начiпного пристрою, причепа для борін та гідросистеми.

Рама плуга спирається на два опорних металевих i заднє пневматичне колеса. Останнє з’єднане з рамою за допомогою спеціальної підвіски. У передній частині рами розміщений начіпний пристрій для з’єднання плуга з трактором.

На рамі плуга встановлені корпуси з культурними полицями, у верхній передній частині яких закріплені кутознiмачi. Перед останнім корпусом плуга змонтований дисковий ніж.

Плуг може комплектуватись безполицевими корпусами для основного обробітку ґрунту до 40 см. без обертання скиб. Він обладнаний механізмом зміни ширини захвату. Поворот корпусів забезпечується за допомогою поздовжньої стяжки. Зміна положення поздовжньої балки рами плуга досягається спеціальною регулювальною стяжкою, яка забезпечує постійну відстань від стінки борозни до колеса (гусениці) трактора.

Робочий процес. Під час руху орного агрегату кутознiмачi відрізують лiвi частини скиб, перевертають їх та укладають на дно борозни. Корпуси плуга підрізують основні скиби, переміщують їх вгору, обертають i спрямовують на попередньо укладені шари i кутознiмачами. При цьому досягається повне i глибоке загортання добрив, рослинних решток, бур’янів тощо.

Якщо плуг обладнаний безполицевими корпусами, то лемеші підрізують скиби, якi переміщуються спочатку на розширювачі, потім розпушуються, проходять через верхні зрізи розширювача, частково змащуються вбік та укладаються за корпусами. Ґрунт розпушується на глибину до 40 см. без обертання скиб.

Одночасно з оранкою може проводитися боронування або прикотковування ґрунту. У цьому випадку на рамі плуга встановлюють причіпний пристрій для борони або котка.

Плуг ПНИ-5-40 складається з п’яти корпусів з кутознiмачами, дискового ножа, заднього опорного колеса з гвинтовим механізмом, рами, начiпного пристрою, механізмів регулювання переднього бруса і ширини захвату корпусів.

Ширину захвату корпусів змінюють обертанням регулювального гвинта механізму переднього бруса.

На полиці кожного корпуса закріплене перо для покращення обертання скиби. До плуга додається причіп для борін або котків. Він встановлюється на рамі плуга. Плуг може комплектуватись різними типами корпусів.

Ширина захвату плуга – 1,75-2,25 м. Робоча швидкість – 7-10 км./год.

Плуг начіпний ПНЛ-8-40 призначений для оранки ґрунтів з питомим опором до 0,09 МПа. Агрегатують із тракторами класу 5. На рамі 3 плуга (Рис. 7. а) встановлено: вісім корпусів 2, вісім передплужників 1, дисковий ніж, переднє та заднє опорні колеса i начіпний пристрій 6.

Рис. 7. Начiпний плуг ПНЛ-8-40 (а) i напiвначiпний ПНУ-6-40 (б):

1 – передплужник; 2 – корпус плуга; 3 i 13 – рами; 4 – гвинтовий механізм заднього опорного колеса; 5 – гвинтовий механізм переднього опорного колеса; 6 i 16 – начiпнi пристрої; 7 – кронштейн; 8 – підставка; 9 – переднє опорне колесо; 10 – корпус з кутознiмачем; 11 – заднє опорне колесо; 12 – гідроциліндр; 14 – механізм регулювання ширини захвату плуга; 15 – поперечна вісь.

Рама складається з труб прямокутного перерізу. З правого боку до рами приєднаний причіпний пристрій для борін. У передній частині рами змонтовані понижувачі для приєднання плуга до поздовжніх тяг начiпного механізму трактора.

Перед заднім корпусом плуга встановлений дисковий ніж, який при роботі забезпечує рівну стінку борозни.

Базова модель плуга обладнана корпусами з полицями культурного типу шириною захвату 40 см. Разом з тим плуг може комплектуватись корпусами напiвгвинтовими, гвинтовими, вирізними, безполицевими, безполицевими двоярусними i корпусами з ґрунтопоглиблювачами.

Глибина оранки (до 30 см.) регулюється гвинтовими механізмами переднього i заднього опорних коліс. Ширина захвату плуга – 3,2 м. Робоча швидкість – до 10 км./год.

Плуги напiвначiпнi універсальні ПНУ-6-40 і ПНУ-8-40 з регульованою шириною захвату призначені для оранки під зерновi i технічні культури на глибину до 35 см.

Плуг ПНУ-6-40 складається з рами 13 (Рис. 7. б), шести корпусів 10 з кутознiмачами, трьох опорних пневматичних коліс, начiпного пристрою 16, механізму регулювання ширини захвату плуга, гiдроцилiндрiв і маслопроводів. Ширина захвату корпуса плуга 350-500 мм. і регулюється централізовано механізмом 14. Ширина захвату плуга – 2,1-3,0 м. Глибина оранки – 18-35 см. Агрегатують з тракторами потужністю 118-147 кВт. Продуктивність – 1,6-2,4 га./год.

Плуги модульні ПМУ-3-40, ПМУ-4-40 i ПМУ-5-40 універсальні начiпнi призначені для оранки під зерновi і технічні культури на глибину 18-30 см. з питомим опором до 0,09 МПа. i твердістю до 4,0 МПа. Ці плуги з регульованою шириною захвату.

Плуг ПМУ-3-40 (Рис. 8.) складається з рами 4, трьох корпусів 1 з кутознiмачами 2, начiпного пристрою 5, пiдпружиненого дискового ножа 8, опорного колеса 3 з гвинтовим механізмом і механізму регулювання ширини захвату.

Рис. 8. Плуг модульний універсальний ПМУ-3-40:

1 – корпус плуга; 2 – кутознiмачi; 3 – опорне колесо з гвинтовим механізмом; 4 – рама; 5 – начіпний пристрій; 6 – вісь з цапфами; 7 – опора; 8 – дисковий ніж.

Ширина захвату корпуса – 350-450 мм. Ширина захвату плуга – 1,05-1,35 м. Продуктивність – 0,84-1,08 га./год.

Плуги оборотні ПО-4-40 (ППО-4-40), ПОН-5-40 (ПНО-5), ПНО-6, ППО-7-40, ППО-8-40 (ПНО-8, ПО-8) призначені для гладкої оранки без розгінних борозен i звальних гребенів під зерновi i технічні культури.

Плуг оборотний ПО-4-40 з регульованою шириною захвату начіпний. Він складається з чотирьох корпусів правого i чотирьох корпусів лівого обертання скиби (Рис. 9. а), рами 6, опорного колеса 8, начiпного пристрою 4 і механізму повороту. Плуг має симетричну раму, яку за допомогою гідрофікованого механізму можна повертати на 180°.

При подачі масла в гiдроцилiндр механізму повороту вісь i рама з корпусами повертається на 180°. Поворот плуга здійснюють після заглиблення

його з ґрунту в кінці поля. Орний агрегат рухається човниковим способом.

Рис. 9. Плуги оборотні: а – ПО-4-40; б – ПОН-5-40:

1 i 11 – корпуси лівого обертання; 2 i 10 – кутознiмачi; 3 – кронштейн; 4 i 13 – начiпнi пристрої; 5 – механізм повороту; 6 i 15 – рами; 7 i 9 – корпуси правого обертання; 8, 12 i 14 – опорні колеса.

На корпусах правого та лівого обертання скиби встановлені кутознiмачi, якi підрізують верхній шар скиби, обертають її і переміщують на дно борозни. Корпуси плуга підрізують основні частини скиб на глибину до 30 см, якi потім переміщуються по полицях, обертаються i укладаються на верхні перевернутi шари, зрізані кутознiмачами. Ширина захвату корпуса 350-450 мм. Ширина захвату плуга – 1,4-1,8 м. Продуктивність – 0,98-1,8 га./год. Агрегатують із тракторами класу 3.

Напiвначiпний оборотний плуг ПОН-5-40 з регульованою шириною захвату забезпечує гладку оранку на глибину до 35 см. Плуг складається з п’яти корпусів 11 лівого і п’яти корпусів 9 правого обертання скиби (Рис. 9. б), рами 15, двох опорних пневматичних і двох металевих коліс, начiпного пристрою 13, механізмів повороту плуга i зміни його ширини захвату. Корпус плуга має ширину захвату 35-48 см. Агрегатують плуг з тракторами Т-150К, ХТЗ-17021 i ХТЗ-161. Ширина захвату 1,75-2,4 м. Продуктивність – 1,4-1,8 га./год.

Плуги поворотні ПНП-5, ППН-7-45 i „Джон-Дір-995” призначені для гладкої оранки (без утворення на полі гребенів і борозен) під зерновi i технічні культури на глибину до 35 см.

Плуг поворотний ППН-7-45 начіпний, складається з основної 4 і поворотно 2 рами (Рис. 10. а), семи корпусів 1, двох передніх і одного заднього коліс, начiпного пристрою, гiдроцилiндра повороту рами i маслопроводів.

Корпуси кріпляться до поворотної рами жорстко і мають запобіжні пристрої. Корпус плуга (Рис. 10. а) складається з лемеша, циліндричної полиці, стовби, башмака, правої і лівої польових дощок. Полиця складається з лобової частини i правого та лівого крил. Запобіжний пристрій складається з вилки, важеля, пальця і запобіжного гвинта.

При оранці рухома рама 2 займає праве або ліве крайнє положення, корпуси повернутi й обертають скиби в лівий або правий бік. У транспортному положенні корпуси розміщені фронтально.

Агрегатують плуг з тракторами класу 5.

Глибину оранки до 35 см. регулюють переміщенням передніх і заднього коліс. Ширина захвату корпуса – 45 см., а плуга – 3,15 м.

Робоча швидкість – до 10 км./год. Продуктивність – до 3,15 га./год.

Двоярусні плуги ПНЯ-4-35, ПНЯ-5-35, ПНЯ-4-40, ПНЯ-4-42, ПНЯ-6-42 призначені для глибокої оранки ґрунтів з питомим опором до 0,1 МПа. i твердістю до 4,0 МПа. під цукрові буряки, бавовник та iншi технічні культури на глибину до 35 см.

На цих плугах корпуси розміщені у два яруси. Обробіток ґрунту вони проводять пошарово, з обертанням першого та другого шарів. Це забезпечує зароку рослинних решток, органічних добрив на глибину 15-30 см.

Двоярусний начіпний плуг ПНЯ-4-42 складається з чотирьох корпусів 8 (Рис. 10. б), верхнього і чотирьох корпусів 9 нижнього ярусів, рами 13, дискового ножа, опорного колеса з гвинтовим механізмом 11, начiпного пристрою 12 та причепа для борін 10.

Корпуси нижнього ярусу мають полиці зі швидкісною робочою поверхнею.

На корпусах верхнього ярусу встановлені лише лемеші та полиця. Корпуси змiщенi ліворуч на 15 см. Вони можуть переміщуватись по вертикалі відносно основного бруса рами і таким способом змінювати глибину обробітку.

При роботі плуга корпуси верхнього ярусу підрізують верхній шар ґрунту, розпушують його і переміщують у борозну, утворену корпусами нижнього ярусу. Останні підрізують нижній шар і розпушують його та укладають на раніше перевернутий верхній шар.

Глибина ходу корпусів верхнього ярусу – до 18 см., а висота нижнього шару ґрунту, що підрізується нижніми корпусами, становить до 20 см.

Глибину оранки в межах 25-35 см. регулюють гвинтовим механізмом опорного колеса, а товщину верхнього шару – переміщенням корпусів верхнього ярусу за висотою.

З метою забезпечення стійкості руху плуга при роботі опорне колесо встановлене за останнім корпусом. Агрегатують плуг із тракторами Т-150К i ХТЗ-17021.

Ширина захвату плуга – 1,73 м. Продуктивність – 1,2-1,55 га./год.

Рис. 10. Плуг поворотний ППН-7-45 (а) i двоярусний ПНЯ-4-42 (б):

1 – корпус; 2 – рухома рама; 3, 6, 7 – опорні колеса; 4 – нерухома рама; 5, 12 – начiпнi пристрої; 8 – корпус верхнього ярусу; 9 – корпус нижнього ярусу; 10 – причіп для борін; 11 – гвинтовий механізм опорного колеса; 13 – рама; 14 – кронштейн; 15 – підставка.

Плуги з комбінованими робочими органами. Плуг ПВН-3-35 призначений для основного i передпосівного обробітку ґрунту з питомим опором до 0,09 МПа. Агрегатують з тракторами класу 1,4.

Основними складальними одиницями плуга є три корпуси, передплужники, дисковий ніж, начіпний пристрій, опорне колесо з гвинтовим механізмом, рама i механізм привода роторів.

При роботі плуга лемеші 1 корпусів підрізують скиби ґрунту і спрямовують їх до роторів, що обертаються від ВВП трактора. Лопатки ротора інтенсивно подрібнюють скибу, перевертають її і подають на дно борозни.

Частота обертання роторів – 268-507 хв-1.

Ширина захвату плуга – 1,05 м. Глибина обробітку – до 30 см. Робоча швидкість – до 8 км./год.

Плуг дисковий начіпний ПНД-4-30 (Рис. 10.) призначений для оранки перезволожених ґрунтів на глибину до 30 см. Плуг складається з чотирьох сферичних дисків 6 діаметром 710 мм., чотирьох передплужників 5, розпушувачів 4, опорного колеса з гвинтовим механізмом 1, рами 3 та начiпного пристрою 2.

Ширина захвату плуга – 1,2 м. Продуктивність – до 1,0 га./год.

Агрегатують з тракторами класу 3 і 4.

Рис. 11. Плуг дисковий начіпний ПНД-4-30:

а – загальний вигляд; б – схема робочого процесу; 1 – гвинтовий механізм; 2 – начіпний пристрій; 3 – рама; 4 – розпушувач; 5 – передплужник; 6 – диск; 7 – чистик.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора