A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Великоновосілківський професійний ліцей

Урок № 15 Тема Аргументи й докази. Полемічні прийоми. Аналіз аргументів суперника.

Дата: 28.12.2022 07:08
Кількість переглядів: 61

1. Переглянути навчальне відео

 

https://tsn.ua/video/video-novini/ukrayinska-mova-praktichna-ritorika-argumenti-y-dokazi-polemichni-priyomi-10-tizhden-cht.html

2. Записати опорний конспект

Правила ведення суперечки. Аргументи й докази

https://miyklas.com.ua/p/ukrainska-mova/10-klas/praktichna-ritorika-342122/superechka-iak-vid-komunikatciyi-riznovidi-superechki-pravila-vedennia-s_-342296/re-4be5942f-dc86-4ca4-b507-e40ea3b31c05

3. Укажи варіант відповіді, у якому використано некоректний полемічний прийом.

Коли мені було 17 років, я прочитав фразу про те, що «Якщо будеш проживати кожен день, ніби він є останнім, одного разу вчиниш правильно». Це справило на мене сильне враження, і з тих пір ось уже 33 роки я щоранку дивлюся в дзеркало і запитую себе: «Якби сьогодні був останній день у моєму житті, чи захотів би я займатися тим, чим збираюся зайнятися?» І щоразу, коли відповідаю собі «ні» занадто багато днів підряд, я розумію, що потрібно щось змінювати (С. Джобс).

Отаке як завелось міждо старшими головами, то й козаки пішли один против одного. Де зустрінуться, чи в шинку, чи на дорозі, то й зітнуться. «Чия сторона?» — «А ти чия?» — «Васютина».— «Геть же к нечистому, боярський підніжку!» — «Ти геть к нечистому, переяславський крамарю!» — Себто, бач, що Сомко має в Переяславі свої крамні комори в ринку, так Васютинцям і звадливо. Отак зітнуться, да й до шабель (П. Куліш).

4. Вибери одну з тем, сформулюй тезу й обґрунтуй її кількома аргументами.

Коментар: Це завдання спрямоване на виявлення твоїх творчих здібностей. У ньому не може бути неправильних відповідей, тому завдання не перевіряється системою. Зразок  подано в кроках розв'язання.

1. Що мотивує сильніше — успіх чи невдача

2. Не роби добро — й не отримаєш зло.

3. Як я розумію поняття «честь».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора